بازار سرمایه در انتظار اصلاح سیاستهای ارزی، نرخهای سود و کاهش ریسکهای سیاسی
طلا و دلار در صدر انتخاب سرمایه گذاران ؛
کارشناس بازار سرمایه Siavash Ghafffari ، که با بورس اوراق بهادار صحبت می کرد ، خطرات سیستماتیک ، به ویژه تحریم ها و عدم اطمینان سیاسی ، مهمترین عوامل در درجه بورس را ذکر کرد. وی با توجه به فرار سرمایه در بازارهای امن تر مانند ارز و طلا ، از ناسازگاری سیاست اقتصادی دولت و تأثیرات آن بر ثبات بازار انتقاد کرد. غففاری همچنین کاهش تجزیه و تحلیل بازار را در نتیجه شفافیت اطلاعات و تغییرات مداوم در قوانین توصیف کرد و تأکید کرد که رونق بازار سهام به کاهش تنش های سیاسی و ثبات سیاست ارزی بستگی دارد.
Siavash Ghafffari کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با بورس اوراق بهادار وی عوامل مؤثر بر وضعیت فعلی بازار سرمایه را مورد بررسی قرار داد و گفت که خطرات سیستماتیک ، به ویژه خطرات سیاسی و تحریم ها ، از مهمترین موانع برای رونق بازار سهام است. وی تأکید کرد که نوسانات در روابط بین الملل و عدم دیدگاه روشن از برطرف کردن تحریم ها و بازگشت برخی از تحریم های جدید باعث افزایش عدم اطمینان بازار شده است. این عدم اطمینان از طعم سرمایه گذاران برخوردار نیست و آنها ترجیح می دهند سرمایه خود را به بازارهای ایمن تر مانند ارز و طلا منتقل کنند.
فرار سرمایه از سهام به بازارهای امن تر
غافاری گفت: “عدم اطمینان برای سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار جذاب نیست و آنها سرمایه خود را بازارهای امن تر مانند ارز و طلا می کنند.” وی همچنین به سیاست متناقض دولت در بخش اقتصادی اشاره کرد و افزود که اقداماتی مانند انتشار گواهی سکه توسط بانک مرکزی احساس ناسازگاری در بدن دولت ایجاد کرده است. این ناسازگاری ها پیام عدم اطمینان و عدم اطمینان را به بازار منتقل کرده و منجر به خروج سرمایه از بورس اوراق بهادار شده است. دستورالعمل های بانک مرکزی ، وزارت امور اقتصادی و بورس اوراق بهادار گاهی اوقات آنچه را که سرمایه گذاران گیج شده و بازار را به بی ثباتی نگه داشته اند ، رد کرده اند.
تجزیه و تحلیل بازار سرمایه ایران ، چالش ها و حقایق
در این سؤال که آیا بازار ایران تحلیلی است ، کارشناس بازار سرمایه گفت: عدم شفافیت اطلاعات و تغییرات مداوم در قوانین از جمله دلایلی است که بر تجزیه و تحلیل بازار تأثیر می گذارد. با این حال ، وضعیت فعلی بیشتر تحت تأثیر مکانیسم های بازار و عوامل خارجی است تا ضعف در تجزیه و تحلیل. عدم اطمینان در سیاست اقتصادی و دخالت مکرر در تعیین نرخ ارز و سودآوری شرکتها باعث شده است تا سرمایه گذاران در مورد تصمیمات خود تردید کنند.
چرا بازار سهام از تورم است؟
غففاری خاطرنشان کرد: بازار سهام نیز تحت شرایط مرتبط با تورم رشد خواهد کرد ، همچنین می گوید: در سال ششم ما هیچ گونه نقدینگی جدی در بازار سهام مشاهده نمی کنیم. دلیل اصلی این امر علاوه بر خطرات سیاسی بین المللی است که سود شرکت و قیمت های گرامری را سرکوب می کند. این روند در سالهای اخیر ادامه داشته است و اگرچه دولت فعلی اصلاحاتی را در برخی زمینه ها انجام داده است ، اما این اصلاحات هنوز کافی نبوده است تا بازار را به سرعت انجام دهد.
وی همچنین تأکید کرد که شاخص سهام یک دماسنج برای تولید اقتصاد کشور است ، در حالی که شاخص تورم مربوط به مصرف کنندگان خانوار است. مشکلاتی از قبیل کمبود انرژی در تابستان و زمستان امسال نیز فشار بیشتری به صنایع وارد کرده و رونق بازار سرمایه را کاهش داده است. کمبود انرژی و برق واحدهای صنعتی عوامل دیگری است که باعث کاهش تولید شده و در نتیجه عدم ارتباط بازار سهام با تورم است.
سرمایه گذاری در دارایی های ایمن در شرایط بحران
غافاری همچنان به افزایش خطرات سیاسی توجه کرد و گفت: “البته ، این است که سرمایه گذاران ترجیح می دهند دارایی هایی را که در شرایط بحرانی تحت شرایط انتقاد بالاتر و کمتر آسیب می بینند ، نگه دارند.” در همین راستا ، به عنوان مثال ، مانند “وعده Sadegh Two” ، ما شاهد کسر گسترده نقدینگی از بورس و افزایش قیمت دلار بودیم. این یک واکنش بازار طبیعی برای افزایش عدم اطمینان است.
وی دریافت که تجربه سالهای اخیر نشان داده است که کشور می تواند بحران ها را مدیریت کند و در نهایت به ثبات نسبی بازگردد. اما تا زمانی که این خطرات بازار را سایه بزنند ، ما هنوز شاهد خروج سرمایه خواهیم بود. اگر نرخ ارز تثبیت شود و سرمایه گذاران در آینده اقتصادی کشور ایمن تر باشند ، می توانید انتظار داشته باشید که نقدینگی به بورس اوراق بهادار بازگردد.
آیا رشد بازار سرمایه به کاهش تنش های سیاسی بستگی دارد؟
در پاسخ به این سؤال که آیا کاهش تنش های سیاسی می تواند منجر به رشد بورس سهام شود ، کارشناس بازار سرمایه گفت: “اگر نرخ ارز تثبیت شود و خطرات سیاسی کاهش یابد ، می توان بازار سهام را توسط سرمایه گذاران احیا کرد.”
وی گفت: “در حال حاضر بسیاری از شرکت های سهام در مناطق با ارزش وجود دارند.” وقتی دو ماه پیش در آذر و DDی برخی از سهام به قیمت های بالا نزدیک شده اند ، ما اکنون شاهد اصلاح قیمت هستیم و فرصت های ارزشمند بازار وجود دارد. با این حال ، شرط اصلی بازگشت نقدینگی ، از بین بردن تنش های سیاسی و ثبات در سیاست ارز کشور است.
سیستم NIMA و دستورالعمل های ارز دولتی ، یک چالش برای بازار سرمایه
غافاری به سیاست ارزی دولت اشاره کرد و گفت: DEی بانک مرکزی بازار ارزهای تجاری را معرفی کرده است ، اما بازار در واقع شبیه به سیستم NIMA بود و وعده های تعیین قیمت بر اساس پیشنهاد و تقاضا برآورده نشده است بشر این فشار بیشتری به بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی وارد کرده و تأثیر مستقیمی بر بازار سهام دارد.
وی تأکید کرد که اگر خط مشی ارز به گونه ای اصلاح شود که نرخ ارز مبتنی بر مکانیسم واقعی و بازار باشد ، می توان بازده نقدینگی در بازار سرمایه را به بازار سرمایه بازگرداند. در صورت کاهش تنش های سیاسی ، چشم انداز سودآوری برای شرکت های سهام بهبود می یابد و سرمایه گذاران به بازار باز می گردند. علاوه بر این ، کاهش فشار خارجی و تثبیت سیاست داخلی می تواند به افزایش بازار سرمایه کمک کند.
چالش های دولتی در کاهش نرخ بهره
با توجه به افزایش نرخ بهره بدون ریسک به حدود ۲ ٪ ، کارشناس بازار سرمایه گفت: این نرخ در تأمین مالی اسلامی (AKHAZ) به همان سطح رسیده است. در حالی که قبلاً وعده هایی به نرخ بهره داده شده بود ، این وعده ها نه تنها برآورده نشد ، بلکه نرخ بهره گواهینامه های سپرده و سایر ابزارهای مالی کاهش نیافته است.
کاهش نرخ بهره در وضعیت فعلی که در آن انتظارات تورم هنوز زیاد است برای دولت دشوار است. این به وضوح در وضعیت فعلی بورس اوراق بهادار بیان شده است. بازار سهام در حال حاضر در مناطق خاصی در حال نوسان است و به نظر نمی رسد خیلی جلوتر باشد.
بورس اوراق بهادار می تواند در این مناطق نوسان داشته باشد و دو تا سه درصد از ترافیک را تجربه کند ، اما احتمالاً پایین تر از این سطح نخواهد بود. به عبارت دیگر ، اگر وضعیت فعلی اصلاح نشود ، بازار در مناطق فعلی تثبیت می شود و ترس کمی از سقوط شدید وجود دارد.
پایان