بازار نیما هم به تاریخ پیوست| سیاست جدید ارزی، تامین کسری بودجه یا تک نرخی شدن ارز؟
بازار؛ گروه بانک و بیمه: بر اساس اعلام بانک مرکزی، از امروز شنبه عرضه کنندگان و متقاضیان ارز در سامانه یکپارچه معاملات ارزی می توانند بر اساس نرخ های توافقی به انجام معاملات بپردازند. هنوز مشخص نیست عواقب این اقدام چگونه بوده است چرا که دولت از همان ابتدا پایه های تک نرخی شدن ارز را در بازار گذاشت بدون اینکه به عواقب چنین وضعیتی فکر کند. حالا از امروز نرخ ارز برای تعیین قیمت توافق شده و باید از اول شروع کنیم بهمن ماه نیز به طور کلی منظومه نیما را جمع آوری می کند.
همچنین از ماه آینده صنایع پتروشیمی، پالایشگاهی، فولاد، فلزات رنگین و فرآورده های نفتی می توانند ارز خود را به صورت توافقی و با چنین شرایطی از ابتدا در بازار تجاری ارز به فروش برسانند. بهمن در ماه آینده سامانه معاملاتی نیما کار نخواهد کرد و به طور کامل برچیده می شود، زیرا در سیاست جدید تجمیع انواع معاملات ارزی از جمله ارز نیما در بازار ارز تجاری (توافق) که کشف قیمت است پیش بینی شده است. صرفا بر اساس عرضه است و به تقاضای بازار بستگی دارد
البته اگرچه دولت در تلاش است تا رانت را از بازار ارز چند نرخی حذف کند و به تک نرخی دست یابد، اما هیچ کس منکر چنین رویکردی نیست، اما به گفته کارشناسان، قطعاً هر گونه عملیاتی در بازار ارز نیست. بدون عواقب، زیرا چنین اقداماتی باعث ایجاد هیجان و نوسانات بازار ارز می شود
عواقب عملیات ارزی چیست؟
اما تا روز اول ماه، تمامی معاملات ارزی در دو مرحله به بازار ارز تجاری مرکز مبادلات منتقل می شود؛ در مرحله اول از امروز نرخ ارز در سامانه نیما دارای نوسان بوده و مبنای معاملات، عرضه و تقاضا در بازار خواهد بود. در فاز دوم، از ابتدای ماه جاری، تمامی معاملات ارزی صنایع پتروشیمی، فولاد و فلزات سنگین نیز به بازار توافقی منتقل می شود.
اگرچه دولت در صدد حذف مستمری از بازار ارز چند ارزی و دستیابی به بازار ارز تک ارزی است که البته هیچ کس مخالفی با چنین رویکردی ندارد، اما به گفته کارشناسان باید در این راستا گام برداشت. با برنامه ریزی دقیق و توجه به موقعیت، وضعیت اقتصادی کشور و خانوارها را نیز می سنجد، زیرا هر عملیاتی در بازار ارز مسلماً بدون عواقب نیست. زیرا چنین اقداماتی هیجان و سردرگمی در بازار ارز ایجاد می کند و با این سردرگمی بعید است ارز به راحتی تک نرخی شود.
سیاست اجماعی تثبیت نرخ ارز از هم اکنون بوی ارزآوری در بازار می دهد، زیرا هر چه قیمت ارز در بازار رسمی تعیین شود، همان نرخ ثابت سیگنال گرانی به بازار آزاد می دهد. اما از آنجایی که هنوز مشخص نیست قیمت دلار در نهایت چقدر خواهد بود، همه این سوالات را می توان حدس و گمان دانست.
نوسانات قیمت در بازار ارز توافقی
اصرار دولت به ویژه وزیر اقتصاد و دارایی بر انباشت چند نرخی ارز در بازار به حدی می رسد که رئیس کل بانک مرکزی به عنوان متولی و سیاست گذار اصلی نهاد پولی کشور همچنین متقاعد شده است که چند نرخ ارز در کشور انباشته می شود باید باشد. او چندی پیش در بیانیه ای این موضوع را اعلام کرد. در حال حاضر سیاست ارزی بانک مرکزی تغییر نرخ نیما بر اساس متغیرهای اساسی اقتصادی است. با این حال دلار نیما وارد بازار ارز توافقی می شود. به گفته فرزین، نرخ ارز باید در بازار توافقی بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا شکل بگیرد و بانک مرکزی بخشی از ارز خود را در آنجا عرضه کند و تلاش شود تا نرخ ارز به صورت کانالی حرکت کند.
حالا امروز ستاره معمات برای تثبیت نرخ ارز توافق می کند و نرخ ها برای توافق برای تعیین قیمت ثبت می شود، اما بر اساس اعلام معامله گران در روزهای گذشته، قیمت خرید و فروش در این بازار برابر با حدود ۶۱-۶۲ هزار تومان. آنها معتقدند؛ به دلیل فشار قیمت بازار، واردکننده نمی تواند با نرخ های بالاتر از نرخ های مذکور ارز خریداری کند زیرا با احتساب قیمت تمام شده، در صورت خرید بیش از این نرخ، قادر به فروش کالای خود نخواهد بود. مشکلی که از هم اکنون بوی ارز گرانی را در بازار ایجاد می کند، زیرا صرف نظر از قیمت تعیین شده ارز در یک بازار رسمی، همین نرخ سیگنال گرانی را به بازار آزاد می فرستد. اما از آنجایی که هنوز مشخص نیست قیمت توافقی دلار در معاملات جدید چقدر خواهد بود، همه این سوالات را می توان حدس و گمان دانست.
البته در این زمینه معاون ارزی بانک مرکزی گفت: هدف سیاستگذار این است که دامنه نوسانات گسترده و حد نوسان را در یک دایره معقول نگه دارد. در غیر این صورت بازار بی ثبات خواهد شد. زمانی که بازار متعادل باشد و حد نوسان آن مناسب باشد. یعنی ممکن است نوسانات روزانه در همه بازارها وجود داشته باشد.
اجرای سیاست جدید بانک مرکزی نشان دهنده رویکردی به روز در مدیریت بازار ارز است و در صورت برنامه ریزی قبلی برای پیامدهای آن، می تواند به ثبات و شفافیت اقتصادی در نظام پولی منجر شود در نظر گرفتن معیشت مردم را می گیرد و شرایط کشور را تحریم می کند
بازار ارز از این پس چگونه مدیریت می شود؟
کارشناسان می گویند؛ اجرای سیاست جدید بانک مرکزی نشان از رویکرد به روز مدیریت بازار ارز دارد و در صورتی که پیامدهای آن از قبل برنامه ریزی شود، می تواند به ثبات اقتصادی و شفافیت در نظام پولی منجر شود. اما موفقیت این سیاست مستلزم نظارت دقیق و اجرای تدریجی با در نظر گرفتن معیشت مردم و شرایط تحریم کشور است. سیاستی که همتی در واکنش به لغو دلار نیما همزمان با آغاز معاملات جدید برای تعیین قیمت دلار اعلام کرد: قیمت گذاری تکلیفی در بازارها از جمله بازار ارز نتیجه ای جز توزیع رانت ندارد. فساد و تشدید سوداگری و التهاب در بازار ارز.
سید مرتضی افکه، اقتصاددان در گفتگو با خبرگزاری “بازار” وی در خصوص اجرای سیاست های جدید ارزی گفت: اینکه اکنون بازار ارز تعیین شده و قیمت دلار بر اساس توافق تعیین شده است، سیاست جدیدی نیست چرا که وزیر اقتصاد تاکید کرده است. از همان ابتدا به بهانه تک نرخی شدن ارز مطرح شود. هدف آن جمع آوری دست رانت خواران و مفاسدی است که با ارز چند نرخی به وجود می آید و اگر ارز به سمت تک نرخی شدن حرکت نکند این روند ادامه خواهد داشت. وی مدعی است با ایجاد بازار توافقی ارز، عرضه ارز در بازار افزایش می یابد و کنترل نرخ ارز بهتر می شود و از سوی دیگر نرخ ارز شناور کاهش می یابد.
از آنجایی که انجام معاملات بر اساس نرخ سود توافقی تبعاتی دارد و نرخ سود به دست عده معدودی می افتد، بی شک این سیاست به افزایش قیمت ارزها و کالاهای اساسی منجر می شود برای ایجاد درآمد دولت
افزایش نرخ ارز به نفع دولت برای تامین کسری بودجه!
وی با بیان اینکه سیاستگذاران پولی معتقدند اگر ارز نیمایی لغو شود و قیمت ها به صورت توافقی در بازار ثابت شود، صادرکنندگان ترغیب می شوند تا ارز خود را به بازار بیاورند، افزود: فکر می کنم این مشکل یکی از عوامل این است. زیرا صادرکنندگان عمدتاً به دلیل ترس، استرس ناشی از حوادث منطقه ای و آمدن ترامپ، پول نمی آورند و معتقدند با توجه به انتظارات تورمی در کشور، به نفع آنهاست که نقدینگی در دست داشته باشند تا قرار دادن آن. در بازار با قیمت کمتر به ارمغان بیاورد.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: از آنجایی که معامله بر اساس نرخ سود توافقی تبعاتی دارد و نرخ سود به دست عده معدودی می افتد، بی شک این سیاست منجر به افزایش قیمت ارز و کالاهای اساسی خواهد شد. به نظر می رسد دلیل این گونه اقدامات بیشتر تامین کسری بودجه و درآمدزایی برای دولت باشد چرا که دولت خود بزرگترین دارنده ارز است و از این طریق می تواند سیاست های خود را پیش ببرد.