بازگشت ناتاشا، خاطرات خوش دهه ۸۰ را بیدار کرد :: افق میهن
به بهانه پخش مجدد «خواب و بیدار» از شبکه آی فیلم، دلایل محبوبیت این سریال را مرور کردیم.
به گزارش افق میهن، در دهه ۸۰ چند سریال پلیسی موفق و پرمخاطب روی آنتن رفت. «پلیس جوان» در سال ۱۳۵۹ پخش شد و پس از آن سریال هایی چون «خواب و بیداری»، «کلانتر»، «تب سرد» و «دایره شک» نیز پخش شد. اگرچه همه این سریال ها مورد استقبال قرار گرفت اما «خواب و بیداری» مهدی فخیم زاده یکی از اولین سریال های موفق پلیسی در آن دوران بود و تصویر متفاوت و جذاب یک شخصیت جنایتکار و مبارزه پلیس با او، ویژگی برنده سریال بود. به همین دلیل این سریال در بین سریال های تلویزیونی و کارنامه سازندگان آن جایگاه ویژه ای دارد. روزنامه خراسان به بهانه بازپخش «خواب و بیدار» از شبکه آی فیلم در مطلبی با عنوان «ناتاشا پس از ۲۲ سال همچنان شکست ناپذیر» به دلایل محبوبیت این سریال پرداخت.
مذاکره قالیباف و فخیم زاده برای «بیدار و بیدار»
به نقل از مهدی فخیم زاده درباره ساخت سریال «خواب و بیداری»، محمدباقر قالیباف، رئیس وقت نیروی انتظامی از این کارگردان خواست تا فیلم یا سریالی در معرفی فعالیت های پلیس و نیروی انتظامی تولید کند. . در ابتدا فخیم زاده به دلیل جنبه تبلیغاتی کار این پیشنهاد را نپذیرفت، اما قالیباف هدف از ساخت این اثر را آشنایی مردم با تصویر مدرن و واقعی از جنایات، مجرمان و همچنین نیروهای پلیس می گوید. در نتیجه مهدی فخیم زاده به بررسی پرونده های واقعی می پردازد و سریال پلیسی «خواب و بیداری» را بعد از سریال مذهبی-تاریخی «ولایت عشق» جلوی دوربین می برد.
جنایتکاران حرفه ای داستان
سریال «خواب و بیداری» با توجه به همان موضوعی که مهدی فخیم زاده و فرمانده انتظامی بر سر آن به توافق رسیدند، تصویری متفاوت از مجرمان ارائه کرد. در این سریال مجرمان افراد ساده و ضعیفی نبودند، بنابراین عملیات پلیس برای دستگیری آنها نیز پیچیده تر شد، این موضوع داستان سریال را جذاب و هیجان انگیز کرد به طوری که مخاطبان با اشتیاق این سریال را دنبال کردند. طراحی یک کاراکتر جنایی زن حرفه ای نیز در تلویزیون امری رایج نبود، بنابراین برای مخاطب جدید و جذاب بود.
“ناتاشا” ستاره “خواب و بیدار”
شخصیت «ناتاشا» شخصیت اصلی «خواب و بیدار» بود و داستان سریال حول محور او روایت می شد. «ناتاشا» قاچاقچی مواد مخدر بود که برای معامله ای مهم به ایران می آید، اما اوضاع برخلاف انتظارش پیش می رود و سرمایه اش را از دست می دهد، به همین دلیل با کمک ناپدری اش «اصغر کوپک» که سابقه دارد به سرقت مسلحانه روی می آورد. . از سوی دیگر پلیس به دنبال یک باند قاچاق مواد مخدر است و به «ناتاشا» می رسد. این شخصیت زندگی خانوادگی دردناکی داشت، تبهکار حرفه ای بود و به هیچکس رحم نمی کرد، به همین دلیل یکی از شخصیت های منفی جذاب بود.
رویا نونهالی که گزینه بسیار مناسبی برای این نقش بود در سریال خواب و بیداری خوش درخشید و با این شخصیت در ذهن مخاطبان تلویزیون ماندگار شد. نونهالی سرکشی و ظلم این زن قاچاقچی را باورپذیر به نمایش گذاشت و شخصیت او مورد قبول تماشاگران قرار گرفت. شخصیت «ناتاشا» برگرفته از شخصیتی واقعی است که زنی ۵۵ ساله و قاچاقچی مواد مخدر بوده است. شخصیت «اصغر کاپک» با بازی مهدی فخیم زاده نیز مردی بدنام و وحشتناک بود که در نتیجه جفت «ناتاشا» و «اصغر کاپک» به عنوان شخصیت های مکمل تا حدودی قابل قبول بود. لیلا هجدری نیز در این سریال نقش «کبرا» را بازی می کرد که از نظر روحی آشفته بود و گریم کاملا متفاوتی داشت.
تصویر همراه خانواده پلیس
سریال خواب و بیداری نیز تصویری به روز و متفاوت از نیروهای پلیس ارائه کرد. فخیم زاده در حین انجام تحقیقات برای ساخت این سریال، با نیروهای جدید و عملیات های ویژه و مستقل پلیس مانند آزادی گروگان ها آشنا می شود و متوجه می شود که تصویر واقعی پلیس با تصویر ساده ای که از پلیس وجود داشت متفاوت است. آن زمان، و او سعی می کند یک تصویر جدید ایجاد کند. نمایش علاوه بر این، تیم اصلی پلیس در سریال «خواب و بیداری» با یکدیگر رابطه خانوادگی داشتند، بنابراین تصویر نیروهای پلیس در این سریال همراه بود. سرگرد «سودابه جلالی» و سروان «علی جلالی» با بازی لادن طباطبایی و دانیال حکیمی خواهر و برادر بودند، سروان «مرتضی حسینی» با بازی محمد صادقی نیز همسر «سودابه» بود.
واکنش کاربران چیست؟
سپیده نوشت: این به من احساس خیلی خوبی می دهد. این شب ها سریال خواب و بیدار را می بینم. منو یاد کلاس دومم میندازه شب های سرد می رفتم اتاق پدرم و از تلویزیون قدیمی که از خانه مادربزرگم آورده بودیم تماشا می کردم. یادت باشه من میخواستم بزرگ بشم تا ناتاشا بشم.
سارا: ما هر شب خانواده می نشینیم و سریال خواب و بیدار را می بینیم. ناتاشا در خانه ما بسیار محبوب است.
فرناز خاطره ای هم درباره این سریال نوشت: مامانم می خندد و می گوید یادت هست بچه که بودی از سریال ناتاشا (خواب و بیدار) می ترسیدی؟ هنوز نمیخواد قبول کنه که سریال مناسب سن من نبود :))
و رضا: سریال های آن زمان را با الان مقایسه کنید، متوجه می شوید که صنعت فیلم و سریال به عقب رفته است. بعد از بارون، خط قرمز، زیر تیغ، ناتاشا و…