بانک و بیمه

بانک‌ها بیش از حد مجاز به اشخاص مرتبط وام دادند

به گزارش افق میهن، مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی با عنوان «وضعیت تسهیلات و تعهدات افراد مرتبط با شبکه بانکی در سال ۱۴۰۱» به بررسی تخلفات بانک ها از حدود پرداخت فردی تسهیلات به اشخاص مرتبط پرداخت و اعلام کرد که اکثر بانک ها حدود مقرر در مقررات را نقض کرده است. و بانک های اقتصاد نوین، ایرانزمین، آینده، پارسیان، پاسارگاد، سرمایه، سینا، صنعت و معدن، کارآفرین، کشاورزی، ملت و ملی نیز بیشترین تخلفات سقف فردی را دارند. داشت

منظور از تسهیلات و تعهدات اشخاص وابسته، دسته‌ای از تسهیلات و تعهدات اعطایی بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی است که به اشخاص وابسته آن بانک یا مؤسسه اعتباری اعطا می‌شود و منجر به تأمین مالی ترجیحی برای اشخاص وابسته بانک می‌شود. موسسه اعتباری باشد

مصادیق این افراد با تنظیم فرصت ها و تعهدات اشخاص مرتبط تعیین می شود و برای آنها حدود فردی و جمعی توسط بانک مرکزی تعیین شده است که بانک ها و موسسات اعتباری نباید از آن تخلف کنند.

به گزارش افق میهن، بر اساس قانون بودجه، بانک مرکزی موظف است به صورت فصلی جزئیات تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط بانک ها را در سایت خود منتشر کند.

برهمین اساس بانک مرکزی اخیرا جزئیات تسهیلات و تعهدات بانک ها را تا پایان شهریور ماه سال جاری منتشر کرد.

آمارهای رسمی از میزان تسهیلات پرداختی بانک ها به اشخاص مرتبط نشان می دهد که بانک ها تا پایان ۳۱ شهریورماه در مجموع ۲۶۶ میلیارد تومان به خودی ها وام داده اند.

بانک مرکزی جزئیات گزینه های پرداخت را برای افراد وابسته به بانک های اقتصاد جدید توضیح می دهد. دی تجارت، خاورمیانه، شهر، کارآفرینان، کشاورزی، ایران زمین، پارسیان، پاسارگاد، رفاه کارگران، آینده، توسعه صادرات، سامان، گردشگری، ملت، موسسه اعتباری ملل، ملی، صادرات، سپه و مسکن تا پایان شهریور بانک آینده همچنان رکورددار بیشترین گزینه های پرداخت اشخاص مرتبط در سال جاری است. مانده بلندمدت تسهیلات پرداختی این بانک به اشخاص وابسته عمدتاً مربوط به ایران مال ۸۳ هزار و ۹۰۵ میلیارد تومان است.

پس از بانک آینده، رکورد بیشترین میزان تسهیلات پرداختی به اشخاص مرتبط در اختیار بانک های شهر، گردشگری، ایرانزمین و ملت است. بانک های مسکن، خاورمیانه، توسعه صادرات، سپه و کرمان کمترین میزان وام را به اشخاص وابسته خود پرداخت کردند.

به گزارش افق میهن، مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش اخیر خود به بررسی میزان و جزئیات توانمندی‌ها و تعهدات طرف‌های مرتبط با بانک‌ها در دو بخش کلی پرداخته است. در بخش اول، اقلام درج شده در این داده ها مانند مبلغ اسمی تسهیلات، نرخ سود، مدت قرارداد و ارزش اوراق بهادار بین بانک ها مقایسه شد. بخش بعدی بیانگر میزان فراتر رفتن هر بانک و مؤسسه مالی از حدود مقرر در آیین نامه تسهیلات و تعهدات اشخاص وابسته در رابطه با سرمایه سهام (سرمایه نظارتی) است.

این گزارش حاکی از آن است که در بررسی آمارهای منتشر شده، اولین نکته مهم این بود که برخی داده‌ها دارای مقادیر غیرعادی هستند که تحقق آنها را غیرواقعی می‌کند و احتمالاً به معنای انتشار داده‌های نادرست است. به عنوان مثال، داده های برخی بانک ها شامل مدت قرارداد ۶۰۰ ماهه یا سود صفر درصدی برای تسهیلات بود. همچنین هنگام مقایسه اصل مبلغ تسهیلات و مانده آن، مشخص شد که درصد بسیار بالایی از تسهیلات اشخاص ذیربط موجودی است که نشان از بازپرداخت نامناسب این تسهیلات و تعویق مستمر آن دارد.

در ادامه این گزارش آمده است که مقایسه سرمایه ثبت شده هر بانک (که توسط بانک مرکزی فاش شده) با مانده خالص تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط نشان می دهد که تعدادی از بانک ها از جمله ایرانزمین، آینده، پارسیان، دی با توجه به منفی شهر و مؤسسه اعتباری به دلیل سرمایه سهام، عموماً مجاز به اعطای/ایجاد تسهیلات/تعهدات نبودند، اما در عین حال دارای مقادیر زیادی تسهیلات و تعهدات نسبت به اشخاص مرتبط هستند. پرداخت / ایجاد شد.

این گزارش حاکی از آن است که برخی بانک‌های دیگر نیز مجاز به پرداخت و ایجاد تسهیلات و تعهد بودند (دارای سرمایه سهام مثبت بودند)، اما میزان تسهیلات و تعهدات پرداختی/ایجاد شده توسط آنها بیش از میزان تسهیلات و تعهدات بانک‌های ملی بود. پایتخت، سینا، سامان و پاسارگاد هر کدام بیشترین تخلفات را مرتکب شدند.

این گزارش توضیح می‌دهد که در خصوص محدودیت‌های پرداخت انفرادی برای اشخاص مرتبط، مشاهده می‌شود که اکثر بانک‌ها از حدود مقرر در آیین‌نامه تخلف کرده‌اند و بانک‌های اختاز نوین، ایرانزمین، آیندهو، پارسیان، پاسارگاد، سرمایه، سینا، صنعت و معدن، کارآفرین. ، کشاورزی، ملت و ملی نیز بیشترین احتمال نقض محدودیت های فردی را دارند.

در ادامه این گزارش آمده است که در بررسی ترکیب اشخاص وابسته بانک ها، مشخص شد که در برخی از آنها تمرکز تسهیلات و تعهدات اشخاص وابسته بالا بوده و تمرکز ریسک بالایی را برای این بانک به همراه دارند. به عبارت دیگر، این بانک‌ها نه تنها تخلفات مربوط به تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط را تجربه کرده‌اند، بلکه دامنه تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط نیز بسیار بالاست که ممکن است مشکلات ناشی از تسهیلات کلان از جمله خطر تمرکز را در بر گیرد.

این گزارش حاکی از آن است که با توجه به اینکه نهادها و تعهدات ذیربط دارای جایگاهی مشابه ارگان ها و تعهدات اصلی هستند، پیشنهاد می شود این اقدامات در دستور کار قرار گیرد. ۱. تسریع در استفاده از سامانه شناسایی ذینفعان واحدها و افراد مرتبط و استفاده از اطلاعات این سامانه برای نظارت و گزارش گیری قبلی و قبلی سیستم بانکی. ۲. تکمیل اطلاعات سامانه سمات و پیوند آن با سامانه جامع اعتبارسنجی، داده های سازمان ثبت اسناد و املاک، سازمان ثبت احوال و امور مالیاتی و همچنین انتشار آنلاین اطلاعات تسهیلات و تعهدات کلان و اشخاص مرتبط توسط بانک مرکزی و بسترسازی مستمر. نظارت توسط این بانک و نظارت کلی، ۳. برخورد جدی با بانک های متخلف از قوانین مؤسسات و بدهی های کلان و اشخاص مرتبط.

این گزارش همچنین حاوی پیشنهادات زیر برای انتشار اطلاعات است: ۱. لزوم نظارت و پیگیری بانک مرکزی بر اطلاعات ارائه شده توسط بانک ها به منظور اصلاح نواقص و اشکال اطلاعات ارائه شده با در نظر گرفتن نقش بانک مرکزی در تعریف اشخاص مرتبط (تعداد سطوح مورد نیاز برای تایید). بانک ها باید آمار را با استفاده از دو شناسه کد ملی و شناسه ملی منتشر کنند. بانک مرکزی باید وضعیت بازپرداخت هر یک از تسهیلات و طبقه‌بندی آن را طبق قانون گزارش کند (هیچ یک از بانک‌ها این موضوع را گزارش نکرده‌اند) که بانک‌ها را ملزم به انتشار تاریخ اعطای تسهیلات و تعهدات برای بررسی دقیق‌تر می‌کند. وضعیت بازپرداخت تسهیلات و تعهد بانک ها به گزارش نسبت تسهیلات به تعهدات مبحث ۵-۲ الزامات سرمایه برای بررسی ریسک نسبی تعهدات کلان پذیرفته شده توسط بانک.

همچنین در این گزارش نظارت بر مراجع نظارتی و لزوم نظارت کمیسیون سیاستگذاری ۹۰ شورای اسلامی و دیوان محاسبات در حوزه های ۱ پیشنهاد شده است. روش گزارش دهی مستمر بانک ها و نظارت بر کیفیت این گزارش توسط بانک مرکزی، ۲. بررسی تخلفات بانک ها از مفاد مقررات تنظیم تسهیلات و تعهدات به اشخاص مرتبط و ۳. مطالعه موردی به موارد کلان می پردازد. دارایی ها و بدهی هایی که علیرغم مبلغ بالای قرارداد دارای نرخ بهره بسیار بلندمدت و بسیار پایین هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا