اخبار اقتصاد ایران

بانک‌ها توان تامین سرمایه بنگاه‌های اقتصادی را ندارند

نایب رئیس کمیسیون مالی و سرمایه گذاری اتاق بازرگانی کمبود نقدینگی را اولین و اصلی ترین مشکلی که واحدهای تولیدی متوسط ​​و کوچک با آن دست و پنجه نرم می کنند ذکر کرد. وی همچنین از کاهش شدید توانایی بانک ها در تامین مالی این واحدها خبر داد و گفت: در چنین شرایطی مالیات بر اساس ۵۰ درصد افزایش می یابد. […]

نایب رئیس کمیسیون مالی و سرمایه گذاری اتاق بازرگانی کمبود نقدینگی را اولین و اصلی ترین مشکلی که واحدهای تولیدی متوسط ​​و کوچک با آن دست و پنجه نرم می کنند ذکر کرد. وی همچنین از کاهش شدید توانایی بانک ها در تامین مالی این واحدها خبر داد و تصریح کرد: در چنین شرایطی افزایش ۵۰ درصدی مالیات بر اساس آنچه در لایحه بودجه ۱۴۰۳ آمده است می تواند فشار مضاعفی بر تولید وارد کند.
حسن فروزان فرد، نایب رئیس کمیسیون مالی و سرمایه گذاری اتاق بازرگانی ایران، درباره تعمیق شکاف تامین مالی بنگاه های بخش خصوصی گفت: در سال های اخیر موضوع تامین مالی هر سال نسبت به سال های گذشته برای فعالان اقتصادی مطرح شده است. به ویژه واحدهای فعال در بخش های کوچک و متوسط ​​بخش خصوصی دشوارتر شده است.
وی افزود: اولین عاملی که باعث این وضعیت شد، ناتوانی نظام بانکی کشور در تامین نیازهای بخش خصوصی است که هر سال بر این ناتوانی افزوده می شود. موضوعاتی مانند تورم، عدم تعادل در ترازنامه بانکی، اشتباه در سیستم بانکی، نرخ سود غیرواقعی، تسهیلات تکلیفی و غیر تکلیفی که دولت به بانک ها اختصاص می دهد و موارد دیگری که در این زمینه نمی توان به آنها اشاره کرد باعث شده بانک ها توانایی خود را از دست بدهند. برای تعامل با بخش خصوصی با هدف تامین سرمایه در گردش شرکت ها و از دست دادن سرمایه گذاری. در شرایطی هستیم که در سال‌های اخیر، حتی به صورت اسمی، بانک‌ها کمتر و کمتر از میزان اعتبار خود برای فعالان اقتصادی بخش خصوصی کاسته‌اند. خطاها و مشکلاتی که در نظام بانکی وجود داشته است، پیامدهایی مانند نرخ سود غیر واقعی را برای نظام بانکی به همراه داشته است.
فروزان فرد ادامه داد: از سوی دیگر تورم جریان نقدینگی بنگاه های اقتصادی را بلعیده است; زمانی که تورم ۴۰ درصد یا حتی بیشتر باشد، شرکت ها برای حفظ ابعاد کار خود باید منابع نقدی خود را حداقل به اندازه متوسط ​​نرخ تورم افزایش دهند که هرگز اتفاق نیفتاده است و در چند سال گذشته نیز چنین بوده است. هیچ سالی نیست که شرکت ها بتوانند منابع مالی بیشتری را متناسب با افزایش نرخ تورم تامین کنند.
نایب رئیس کمیسیون مالی و سرمایه گذاری اتاق بازرگانی تصریح کرد: با این رویه به نظر می رسد بنگاه های اقتصادی کشور به ویژه بنگاه های کوچک و متوسط ​​که به افراد صاحب نفوذ در بانک ها و غیره دسترسی ندارند. موسسات و امکان حضور در بازار سرمایه، روز به روز امکان بهره برداری حرفه ای از آنها را از دست می دهند و باید از ظرفیت اسمی تولید فاصله بگیرند، زیرا امکان تامین مواد اولیه و غیره را ندارند. اقلام مربوط به تولید در نتیجه این اتفاقات در بسیاری از حوزه های صنعتی صحبت از کاهش ۴۰ درصدی تولید نسبت به ظرفیت اسمی است.
وی خاطرنشان کرد: این فاصله از ظرفیت اسمی زمینه کاهش بهره وری و افزایش هزینه های هر واحد تولید محصول را فراهم می کند و این چرخه معیوبی است که در صورت عدم تغییر آن روز به روز تولیدکنندگان را از نظر اقتصادی ضعیف می کند.

کمبود نقدینگی در راس مشکلات تولید است
فروزان فرد در ادامه کمبود نقدینگی را اولین موضوعی دانست که باعث وضعیت فعلی واحدهای تولیدی کوچک و متوسط ​​شده است و افزود: با توجه به شرایط نرخ سود و نرخ تورم، بانک ها دیگر اجازه حضور در فعالیت های عمرانی و فعالیت فعلی خود را ندارند. تامین سرمایه در گردش است. محدود شده است؛ این موضوع برای دوره های زمانی کوتاه مانند یک سال یا کمتر نیز صادق است که معمولاً به اندازه تعداد و زمان درخواستی اعلام شده توسط سازندگان محقق نمی شود.
این عضو اتاق بازرگانی ایران یادآور شد: این اتفاقات در حالی رخ داده که در برنامه های توسعه ای صحبت از افزایش بهره وری است، اما به دلیل عدم توانایی در تامین نقدینگی و سپس توقف فعالیت های تولیدی با کاهش تولید نسبت به ظرفیت اسمی تولید است. واحدها ما، رویدادی هستیم که منجر به زیان های انباشته می شود.

تولید کم و مالیات زیاد است
فروزان فرد در ادامه به تبعات مفاد لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ بر تولید پرداخت و اظهار داشت: موضوع بودجه ریزی در کشور ما از مسیر طبیعی خود خارج شده است. در این مسیر غیرطبیعی مجموعه هزینه ها خلاصه و نوشته شده و سپس منبع درآمدی برای این هزینه ها جستجو شده است; در حالی که در یک طرح اقتصادی ابتدا میزان درآمد واقعی بررسی و سپس هزینه ها پیگیری و سازماندهی می شود.
وی افزود: آنچه در بودجه ۱۴۰۳ رخ داده مجموعه ای از هزینه های غیرقابل تغییر از نظر دولت است که قوه مجریه به هیچ وجه به دنبال کوچک شدن و کاهش هزینه های خود نیست و از سوی دیگر به دنبال این است که تامین منابع برای جبران هزینه ها در راستای بررسی واقع بینانه تر درآمدهای نفتی، بودجه امسال به طور کامل بر درآمدهای مالیاتی متمرکز شده است، اما افزایش نرخ مالیات به طور قابل توجهی حتی از نرخ تورم اعلام شده توسط خود دولت نیز بیشتر است.
به گفته این کارشناس، پیش‌بینی‌ها حاکی از افزایش ۵۰ درصدی مالیات است و اگر شرکت‌ها عملاً توانسته‌اند قیمت کالاها و خدمات خود را به اندازه نرخ تورم و تعداد اسمی سودشان افزایش دهند. پرداخت این مقدار مالیات تقریبا غیرممکن است. در سال ۱۴۰۲ نیز می بینیم که پرداخت مالیات طبق پیش بینی محقق نشده است. بنابراین با توجه به کوچک شدن ظرفیت واقعی تولید واحدهای کوچک و متوسط ​​به دلایلی که در ابتدای گفتگو ذکر کردم، پرداخت مالیات بیشتر تاثیر خوبی بر تولید نخواهد داشت. در حال حاضر، دولت از تورمی که به دلیل کسری بودجه ایجاد کرده، از بخش خصوصی مالیات می گیرد.
به گزارش ایلانا؛ وی در پایان یادآور شد: ادعای سازمان امور مالیاتی این است که افزایش درآمدهای مالیاتی ناشی از افزایش پایه مالیاتی است و از محل پرداخت مالیات گروه هایی که تاکنون مالیات پرداخت نکرده اند حاصل می شود، در حالی که واقعیت این است که آنچه برای سازمان امور مالیاتی سهل است، مالیات از مودیان رسمی شناخته شده به ویژه شرکت هاست، به عبارت دیگر، مالیات از شرکت ها و حقوق و دستمزد کارکنان بخش خصوصی و دولتی به راحتی اخذ می شود و در عین حال مالیات از سایرین. بخش ها به راحتی و به سرعت انجام نمی شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا