با سرکوب قیمت دلار نمیتوان مشکلات اقتصادی را پنهان کرد!
دلار همچنان ارزان است
بانک مرکزی برای کنترل نرخ دلار دست به هر کاری می زند، اما افت قیمت ۲ درصدی دردی را دوا نمی کند و این مشکلات اقتصادی است که با دلار ۸۰ هزار تومانی کمر تولیدکنندگان، فعالان اقتصادی و مردم عادی را شکسته است!
«اخبار بورسا»:
ثابت نگه داشتن نرخ دلار از طریق برنامه ریزی بازی و زور ممکن نیست. شاید در کوتاه مدت به دلیل شوک در بازار، نرخ بهره اندکی کاهش پیدا کند، اما این تنها فشردگی فنر را افزایش می دهد و در بلندمدت این دلار است که قدرت خود را به همه نشان می دهد! در کشوری که تورم بیش از ۵۰ درصدی جمعیت را گرفتار کرده و فقر و بیکاری گسترده است، نمی توان به زور نرخ دلار را ثابت نگه داشت و ادعا کرد که تورم وجود ندارد. وقتی نرخ دلار در کف قیمت معامله می شود باید اقدامات و اصلاحات اساسی انجام شود نه اینکه بعد از رشد مضاعف فراموش کنیم که با تزریق ارز نرخ ها را پایین بیاوریم و از طریق رسانه ها مردم را برای ایجاد فشار فروش مرعوب کنیم!
مشکل این است که قیمت هر دارایی در نهایت به ارزش ذاتی خود می رسد یا حداقل به آن نزدیک می شود. بنابراین کنترل اجباری قیمت و تعرفه و حفظ قیمت پایین بازار فقط مشکل را برطرف می کند. بیایید با آن روبرو شویم؛ فقر و تورم، بیکاری، ورشکستگی، کمبود منابع و رانت و فساد عامل اصلی رشد دلار و طلا هستند نه اشتیاق و فشار مردم برای خرید. بستن درگاه های پرداخت صرافی کمکی به کاهش نرخ دلار نمی کند. زیرا علت اصلی آن نیست و تنها به دلیل مسدود شدن درگاه ها توسط بانک مرکزی زیان شرکت ها و مردم افزایش می یابد.
تورم اسمی را قبول دارید؟ اگر نرخ تورم اسمی ۴۰ درصد است چرا انتظار دارید دلار ۲۰ درصد رشد نکند و متناسب با رشد سایر دارایی ها معامله شود؟ البته تورم اسمی کمترین نرخی است که گرانی و فقر در خیابان های بالای تهران را در نظر می گیرد وگرنه مردم به تورم ۴۰ درصدی و حتی کاهش آن اطمینانی نخواهند داشت. با حذف نیمی از دلار (شما بخوانید ارز رانت!) شرکت های صادراتی اندکی نفس راحتی می کشند و رانت و فساد تا حد زیادی کاهش می یابد، اما یک چیز را باید به یقین بدانیم: دلار و طلا. شاخص های تورم و شرایط اقتصادی هستند. پس نمی توان جلوی آن را گرفت!
همه ما به یاد داریم که در آبان ۱۴۰۲ بانک مرکزی با کمک استاد تحلیل فنی خود (یعنی فالگیر و نقاش نمودار) تحلیلی را منتشر کرد که فلش جنوب شرق مانیتور را در یک بازه زمانی کوتاه مدت و با کمک برخی رسانه ها برای ترساندن سرمایه گذاران دو هزار تومانی که دیگر این حرف ها را ندارند! ۴۷۰۰۰ تا ۴۹۰۰۰ تومن چه فرقی داره؟ شاید برای یکی دو روز همه را بترساند و بانک ها به مردم ضربه بزنند، اما در دراز مدت روند صعودی تقویت می شود! خرید دلار، طلا و سایر دارایی های بدون ریسک نیازی به توجیه ندارد. چیزی که در هر شرایطی سود به همراه داشته باشد، گزینه مناسبی برای افراد خواهد بود.
دلار امسال چقدر می ارزد؟
ارزش واقعی دلار آزاد در حالت خوش بینانه با استفاده از مدل تورمی ۸۵ هزار تومان، با مدل نقدینگی و تولید ناخالص ۷۴ هزار تومان و سکه تماما ۹۱ هزار تومان برآورد شده است. وقتی می گوییم چرا دلار به اندازه تورم رشد نمی کند، فقط به خاطر سود سرمایه گذاری نیست، بلکه رشد دلار تقریباً هیچ ربطی به تورم و معیشت مردم ندارد. چون اگر تورم با نرخ دلار همخوانی داشت الان خوشحال بودیم! رشد ۵۹ درصدی دلار آزاد در مقایسه با رشد ۱۰۰ درصدی کل سکه، قیمت کالاها، املاک و بازدهی سایر دارایی های وابسته به نرخ بهره جهانی عدد خاصی نیست.
ارزش دلار حدود ۸۳ هزار تومان است که به احتمال زیاد تا پایان سال ۱۴۰۳ به این محدوده خواهد رسید، زیرا دور از دسترس نیست و تقریباً تمام مسیر را طی کرده و اثری از خود برجای گذاشته است! اگرچه آمار و ارقامی از پایان سال جاری برای پیش بینی سال ۱۴۰۴ نداریم، اما فرض می کنیم میانگین تورم در آمریکا ۳ درصد و در ایران ۳۸ درصد باشد و در وضعیت خوش بینانه و با فرض سالانه قرار داریم. قیمت شمع دلار روی ۸۳۰۰۰ تومان بسته می شود، می توان گفت ۱۱۲۰۰۰ تومان برای سال ۱۴۰۴ موجود خواهد بود. اگرچه اونس طلا و قیمت های جهانی ریسک کمی دارند، اما قیمت دلار همچنان ارزان است و پتانسیل رشد آن می تواند به رشد انواع بازارهای طلا، مواد اولیه، فلزات و حتی سودآوری شرکت های صادراتی منجر شود. البته اگر بروند!
عزیزان انتظار کاهش شدید دلار را نداشته باشید!
در این یک سال قیمت بربر ۴۰ درصد گران شد بعد دنبال امتیاز کمتر برای خرید دلار بودیم! دلار بازار سنگینی است که اگر بخواهد ما را غافلگیر کند در نهایت ۳۰ درصد تخفیف می گیرد و بعد مثل بلدوزر همه شرکت ها و مردم را زیر پا می گذارد. اگر با این موافق نیستید، به نمودار قیمت دلار، اخبار مربوط به ورشکستگی شرکت ها و معیشت مردم نگاهی بیندازید تا متوجه شوید که سرمایه گذاران بر خلاف بازار سهام و برنامه های پرریسک اقتصادی همیشه پول خود را روی دلار می گذارند که منعکس کننده شرایط اقتصادی است. نتیجه می دهد. زمانی که قیمت دلار آزاد ۶۰۰۰۰ تومان، سکه تمام ۴۰۰۰۰۰۰۰ تومان و اونس طلا ۲۳۷۰ دلار بود، گفتیم هدف دلاری ۱۴۰۳ ۸۵۰۰۰ تومان و سکه تمام ۵۲۸۰۰۰۰۰ تومان بود. در حال حاضر دلار ۳۵ درصد و سکه تمام ۴۳ درصد رشد را از زمان تحلیل تا کنون تجربه کرده اند و به جز دلاری که به این مقدار نزدیک شد، همه سکه ها از هدف فراتر رفته اند.
اهداف قیمت دلار تا پایان سال ۱۴۰۳
با توجه به فراکتال های قبلی به نظر می رسد قیمت دلار می تواند با رسیدن به هدف ۱۱۲ هزار تومانی به رشد ۱۴۰ درصدی خود از کف ۴۵ هزار تومانی پایان دهد و همانند سیکل های گذشته روند اصلاحی بین ۲۰ تا ۳۰ درصد را از خود به نمایش بگذارد. منطقه ۷۳ تا ۷۱ هزار تومان پشتوانه قوی دلار محسوب می شود و در صورت نزدیک شدن قیمت به این سطوح، فرصت های خوبی می تواند ایجاد شود. احتمالا تا ۶ ماه آینده شاهد نرخ آزاد ۱۱۰ تا ۱۲۰ هزار تومانی خواهیم بود و پس از ایجاد ATH جدید، قیمت دوباره حدود ۹۰ هزار تومان خواهد بود.
سرمایه گذاری مستقیم در دلار اشتباه است!
با گذشت زمان رشد دلار نسبت به دوره های قبل کمتر می شود و ریسک و بازدهی نیز کاهش می یابد که ممکن است منجر به کاهش جذابیت و سرمایه گذاری در دارایی های پرریسک اما وابسته به نرخ دلار شود. در این یک سال دلار ۶۵ درصد، سکه تمام ۱۰۲ درصد، شاخص صندوق طلا ۱۰۳ درصد، بیت کوین به تومان ۳۰۰ درصد، صندوق بازنشستگی و اوراق قرضه ۳۳ درصد، کالاها حدود ۵۰ درصد و شاخص سهام شرکت های دلاری ۳۴. درصد رشد قیمت اتفاق افتاده است برای سرمایه گذاری ها بهتر است روی دارایی ها بر اساس دلار شرط بندی شود، اما تورم، دستمزد و سایر تعرفه ها نیز علاوه بر نرخ دلار بر قیمت آنها تأثیر می گذارد، بنابراین بازدهی و جذابیت افزایش می یابد.
پایان مقاله
هادی بهرامی، پژوهشگر بازار سرمایه