بحران آب را نباید صرفاً متوجه بخش کشاورزی کرد

وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر ضرورت تبیین صحیح بحران آب گفت: کم آبی نتیجه عوامل متعددی از جمله تغییر اقلیم و افزایش مصرف در بخش های مختلف است و نباید بخش کشاورزی را به تنهایی مقصر این وضعیت دانست.
به گزارش خبرنگار هانه ملت، غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی در نشست علنی عصر امروز (سه شنبه ۱۴) دی ماه) شورای اسلامی ضمن قدردانی از رئیس جمهور و مجلس برای رسیدگی دقیق به موضوع آب، گفت: برای ورود به بحث بحران آب ابتدا باید موضوع به درستی تبیین شود. بحران آب و کمبود آن را نباید تنها به گردن بخش کشاورزی انداخت و یک بخش را مقصر اصلی دانست.
وی افزود: تغییر اقلیم، کاهش بارندگی، تغییر الگوی بارندگی و همچنین افزایش مصرف در سایر بخش ها از جمله شرب و صنعت همگی در این وضعیت نقش دارند. البته بخش کشاورزی سهم قابل توجهی در مصرف آب دارد، اما باید توجه داشت که اولین بخشی که از کمبود یا نبود آب رنج میبرد، خود بخش کشاورزی است.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به نقش حیاتی آب در زندگی مردم ادامه داد: آب نقش بسیار مهمی در زندگی ما دارد. اگر آب را فقط آب آشامیدنی ببینیم، چند ساعت بعد به غذا نیاز داریم و ماده اصلی تولید غذا آب است. بنابراین امنیت غذایی برای ما کمتر از آب اهمیت ندارد.
نوری قزلجه خاطرنشان کرد: گاهی دیدگاهی شکل می گیرد که می گوید از این مسیر می توان مواد غذایی را وارد کرد و امنیت غذایی را تامین کرد در حالی که پارادایم های جهانی در این حوزه تغییر کرده است. غذا در دنیا آنقدر زیاد نیست که بتوانیم به اندازه نیاز وارد کنیم. از طرفی واردات نیاز به منابع مالی دارد و تمام دنیا غذایی که هر کشوری بتواند به راحتی برداشت کند، تهیه نکرده است.
وی گفت: باید امنیت غذایی خود را داشته باشیم و درصد کسری موجود را که امروز کشور را با مشکل مواجه کرده است جبران کنیم. البته همه راه حل ها باید به طور همزمان دنبال شوند. در این راستا کشاورزی فراسرزمینی در دستور کار قرار گرفته و در این ایام اولین محموله های وارداتی از این مسیر وارد کشور می شود و حدود دو ماه دیگر نفت تولیدی از کشاورزی فراسرزمینی وارد کشور می شود.
وزیر جهاد کشاورزی به ارتقای راندمان مصرف آب اشاره و تصریح کرد: از طریق عملیات کشاورزی می توان بسیاری از کارها را انجام داد و راندمان تولید را افزایش داد. در حال حاضر میزان برداشت ما حدود یک و نیم کیلوگرم در متر مکعب آب است، در حالی که قصد داریم این عدد را به ۲.۶ کیلوگرم برسانیم. اگر به این حد برسیم می توانیم حتی در شرایط کم آبی هم امنیت غذایی داشته باشیم و در مصرف آب صرفه جویی کنیم.
نوری قزلجه افزود: پارسال تنها با تغییر کشت چغندر از فصل بهاره به پاییزه حدود ۱۲۰ میلیون مترمکعب در مصرف آب صرفه جویی شد. همچنین در زمینه برنج با اصلاح رویه به گونه ای رسیده ایم که با حدود ۲۰ درصد آب کمتر محصولی تولید می کند.
وی ادامه داد: در برنامه هفتم توسعه مسیرهایی برای مصرف بهینه آب دیده شده است که برای تحقق این اهداف حدود ۱۷۰ تن منابع مالی نیاز است در حالی که امسال حدود ۵ تن اعتبار برای این منطقه پیش بینی شده است و میزان تخصیص نیز محل بحث است.
وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: اگر بحث «کاشت» مطرح شود باید جایگزین آن مشخص شود. چرا که باید به امنیت غذایی، اشتغال و مسائل اجتماعی کشور توجه کرد. مسئله آب برای ما بسیار مهم است اما در کنار آن امنیت غذایی، خودکفایی کشاورزی و پایداری ارضی نیز مهم است.
نوری قزلجه در پایان گفت: اداره کشاورزی با حجم تحویل آب به کشاورزان موافقت می کند تا مشخص شود چقدر آب داریم و چه محصولی با آن تولید می شود. بخش کشاورزی آمادگی کامل برای اجرای این سیاست را دارد و امیدواریم با استفاده از علم، دانش و منابع موجود بتوانیم مصرف آب را بهینه و امنیت غذایی کشور را حفظ کنیم.










