بدترین نوشیدنیها و غذاهایی حاوی کلسترول بالا که باید از آنها پرهیز کرد
تحقیقات جدید ارائه شده در کنفرانس بین المللی انجمن آلزایمر در فیلادلفیا نشان می دهد که کلسترول اضافی اکنون به عنوان یکی از ۱۴ عامل خطرزا برای زوال عقل شناخته شده است.
کلسترول ماده ای است که به طور طبیعی توسط کبد تولید می شود و نقش های اساسی در بدن ایفا می کند، اما کلسترول بد بیش از حد می تواند منجر به مسدود شدن شریان ها و افزایش خطر زوال عقل، حمله قلبی و سکته شود.
رژیم غذایی نقش مهمی در افزایش سطح کلسترول دارد و شش غذا به عنوان مقصر اصلی شناخته شده اند که در ادامه به آنها می پردازیم.
نوشیدنی های شیرین شده با شکر
نوشابه و سایر نوشیدنی های گازدار به طور کلی به عنوان نوشیدنی های ناسالم شناخته می شوند، اما می توانند تأثیر منفی بر سطح کلسترول نیز داشته باشند. این به دلیل متابولیزه کردن قند اضافی بدن به خصوص فروکتوز است که به دلیل هزینه کم در مقادیر زیادی در این نوشیدنی ها یافت می شود.
به گفته متخصصان تغذیه، زمانی که ما کالری را از طریق این نوشیدنی ها مصرف می کنیم، کبد انرژی اضافی را به طور متفاوتی پردازش می کند و منجر به تولید کلسترول جدید می شود.
نوشیدن فروکتوز مضرتر از خوردن آن است زیرا سریعتر وارد جریان خون می شود و منجر به تجمع سریعتر و بیشتر کلسترول می شود.
مصرف بیش از حد الکل همچنین می تواند سطح کلسترول کل را افزایش دهد، زیرا الکل در کبد تجزیه می شود و سپس به عنوان کلسترول بازسازی می شود.
روغن نارگیل و شیر نارگیل
روغن نارگیل و شیر نارگیل سرشار از چربی های اشباع شده هستند که بدن آنها را به کلسترول تبدیل می کند. متخصصان تغذیه مصرف کمتر از ۳۰ گرم چربی اشباع در روز را توصیه می کنند، اما روغن نارگیل دارای ۸۶ درصد چربی اشباع شده است که یک سوم بیشتر از کره است.
شیر نارگیل همچنین سرشار از چربی اشباع شده است و یک قوطی ۶۶ گرمی حاوی دو برابر مقدار توصیه شده روزانه است.
در حالی که روغن نارگیل اغلب سالم در نظر گرفته می شود، متخصصان توصیه می کنند از آن به مقدار کم استفاده کنید و به جای آن از روغن های غیراشباع مانند روغن زیتون یا آفتابگردان استفاده کنید.
با این حال، شواهد در مورد تأثیر روغن نارگیل بر سطح کلسترول متفاوت است، با برخی از مطالعات نشان می دهد که این روغن هم کلسترول خوب و هم بد را بیشتر از روغن های دیگر افزایش می دهد، در حالی که برخی دیگر نشان می دهند که ممکن است روغن زیتون یکسان باشد.
غذاهای سرخ شده
غذاهای سرخ شده مانند سیب زمینی سرخ کرده، پیاز سرخ شده، مرغ سرخ شده و دونات سرشار از چربی اشباع شده و همچنین چربی ترانس هستند.
چربیهای ترانس از طریق یک فرآیند صنعتی ساخته میشوند که هیدروژن را به روغن گیاهی اضافه میکند و باعث میشود روغن در دمای اتاق جامد شده و به کلسترول بد تبدیل شود.
بستنی فوق العاده فرآوری شده
بستنی فوق فرآوری شده اغلب حاوی چربی شیر، شربت با فروکتوز بالا، قندهای مایع مختلف و روغن نارگیل است که طعم آن را بهتر می کند اما سطح کلسترول را نیز افزایش می دهد.
این بستنی های بسیار فرآوری شده را می توان با خواندن برچسب مواد تشکیل دهنده شناسایی کرد. بسیاری از آنها شامل محصولات پخته شده مانند خمیر شیرینی و چیپس شکلات هستند که به افزایش کلسترول کمک می کنند.
قهوه بدون فیلتر
به طور کلی، قهوه برای سلامتی شما بسیار مفید است، مگر اینکه همیشه بخواهید مانند قهوه های باریستا مانند فراپوچینو، شکر، شیر و خامه به آن اضافه کنید.
با این حال، وقتی صحبت از قهوه سیاه می شود، قهوه فیلتر شده یا قهوه فوری بهترین به نظر می رسد. تعداد فزایندهای از شواهد نشان میدهد که قهوهای که با استفاده از قهوهساز، قهوهساز قطرهای یا دستگاه اسپرسوساز درست میشود، میتواند کلسترول بد شما را افزایش دهد.
با این حال، متخصصان خاطرنشان میکنند که این تنها زمانی منطقی است که مقدار زیادی قهوه بنوشید، مثلاً شش فنجان یا بیشتر در روز. تام سندرز، استاد بازنشسته تغذیه و رژیمشناسی در کینگز کالج لندن میگوید: «اگر فقط یک یا دو فنجان در روز مینوشید، واقعاً مهم نیست که چه نوع قهوهای مینوشید.
گوشت فرآوری شده
درست مانند غذاهای سرخ شده، بسیاری از گوشت های فرآوری شده معمولاً دارای چربی اشباع شده بالایی هستند و توصیه می شود بیکن، سوسیس و کالباس را به حداقل برسانید. متخصصان تغذیه می گویند که باید میزان مصرف این مواد غذایی را محدود کنید.
آن را فقط گاهی، به مقدار کم و کبابی و نه سرخ شده بخورید.
اما اگر در حال حاضر کلسترول بالا، فشار خون بالا دارید یا در معرض خطر بیماری قلبی عروقی هستید، باید از خوردن آن به طور کامل اجتناب کنید.
چه غذاهایی را با احتیاط مصرف کنیم؟
برخی از غذاها به دلیل تأثیر آنها بر کلسترول باید با احتیاط مصرف شوند. غذاهای صبحانه مانند کروسان اغلب حاوی چربی های ترانس هستند که حتی برای افزایش کلسترول و افزایش خطر بیماری قلبی مضرتر از چربی های اشباع هستند.
چربی های ترانس معمولا در شیرینی ها، کیک ها و بیسکویت ها یافت می شوند، بنابراین محدود کردن این مواد غذایی توصیه می شود.
علاوه بر این، گوشت قرمز و کره، که چربی اشباع شده بالایی دارند، باید در حد اعتدال مصرف شوند تا به طور موثر سطح کلسترول را مدیریت کنند.
غذاهای با کلسترول بالا که برای شما مفید هستند
برخی از غذاها به طور طبیعی کلسترول بالایی دارند، اما با وجود باورهای غلط رایج، در واقع برای سلامتی شما مفید هستند. این کلسترول موجود در این غذاها نیست که باعث مشکلات سلامتی می شود، بلکه فروکتوز اضافی، چربی های اشباع شده و مصنوعی است که بدن به کلسترول بد تبدیل می کند.
به عنوان مثال، تخم مرغ که زمانی برای افراد در معرض خطر بیماری قلبی ممنوع بود، اکنون منبع خوبی از پروتئین با چربی اشباع شده و کلسترول کم است که آن را بی ضرر می کند.
تحقیقات همچنین نشان می دهد که ماست و شیر پرچرب علیرغم داشتن کلسترول، ممکن است به دلیل داشتن چربی های مفید مانند اسیدهای چرب، خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهد.
منبع: یورونیوز