برنج ایرانی ۳۰ درصد گران شد
مجیدرضا خاکی سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج امروز در نشست خبری گفت: طبق آمار از ابتدای سال جاری تا ۲۴ دی در این ماه ۶۶۰ هزار تن برنج سفید وارد کشور شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۶ درصد کاهش داشت، در حالی که در دوره ۱۴۰۱، یک میلیون و ۷۰۰ تا یک میلیون و ۷۵۰ هزار تن برنج وارد شد. از این مقدار، ۳۸۰۰۰۰ تن توسط تجارت دولتی برای تکمیل ذخایر وارد شد. یک استراتژی معرفی شد.
وی با بیان اینکه انجمن واردکنندگان برنج به ایمنی مواد غذایی و تنظیم بازار کمک می کند، افزود: به نظر می رسد در سال های اخیر دلیل اصلی وضعیت فعلی بازار، تصمیم گیری و برنامه ریزی بر اساس داده ها و داده های نادرست باشد که متأسفانه عموماً نادرست هستند. سوگیری و رویکردی غیرکارشناسانه برای توانایی ما برای گفتگوی مناسب در مورد این موضوع وجود داشته است.
خاکی ادامه داد: فضای واردات با ارز ترجیحی خوشایند نیست و از آنجایی که تخصیص ارز از لحظه عقد قرارداد ماه ها طول می کشد، چالش های زیادی را به همراه دارد، در حالی که تجار خارجی در صورت انقضای بیش از ۲۰ روز از واردکننده، هزینه دریافت می کنند. برای تاخیرهایی که حذف می شوند. ارز اجاره ترجیحی و امضاهای طلایی حذف خواهند شد.
سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج در پاسخ به این سوال که لغو ارز ترجیحی بر بازار برنج خارجی تاثیر گذاشته و با افزایش قیمت برنج ایرانی و نزدیک شدن به قیمت برنج ایرانی، مصرف کنندگان از بین رفته اند. علاقه بیشتری به برنج خارجی دارد. برنج ایرانی با توجه به عملکرد دهک های ضعیف جامعه دیگر قابل خرید نخواهد بود.
وی در پاسخ به سوال دیگر «ب» با توجه به آماری که وزارت جهاد درباره تولید ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تنی برنج ایرانی اعلام کرده، واردات برنج ایرانی چقدر است، گفت: با توجه به افزایش ۳۰ درصدی قیمت برنج ایرانی. «به نظر می رسد برنج ظرف یک ماه تولید درست نیست یا اگر آمار تولید درست باشد، سرانه مصرف بالاتر است یا ممکن است بازار در دست دلالان باشد.
خاکی ادامه داد: بر اساس نیاز داخلی سالانه حدود ۱.۲ میلیون تن برنج بدون احتساب واردات این محصول توسط بخش دولتی باید وارد شود.
سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج افزود: طبق آمار، مذاکراتی با وزارت جهاد کشاورزی انجام شده و قرار است ۶۰۰ هزار تن دیگر وارد شود که در واقع تصمیم دیرهنگام است.
وی با تاکید بر اینکه واردات بر تعادل قیمت بازار تاثیر دارد، گفت: اگر ارز یارانه ای به این محصول پرمصرف داخلی اختصاص داده شود، قطعا برنج با قیمت مناسب به دست مصرف کنندگان می رسد.
خاکی افزود: با این حال طبق تصمیم مرکز تنظیم بازار تا ۹ اسفند تیر هر بار که برنج وارد کشور می شد، باید از گمرک ترخیص می شد، اما این اتفاق نیفتاد و برنج در گمرک معطل شد و با شروع ممنوعیت چهار ماهه، هزینه انبارداری نیز از واردکننده گرفته شد.
خرید تضمینی برنج در نیمه دوم مهرماه موجب التهاب بازار شد
در ادامه حمد جابریان از اعضای انجمن واردکنندگان برنج نیز گفت: متولیان تامین امنیت غذایی کشور باید به فکر سفره مردم باشند که این امر همزمان با حمایت از تولید داخل و تامین کسری بازار از طریق واردات انجام می شود.
وی با بیان اینکه سرانه مصرف برنج کشور حدود ۳۵ کیلوگرم است، افزود: این میزان تقاضای بازار داخلی را حدود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن می کند و متاسفانه اطلاعات مرجع معتبری در این زمینه وجود ندارد.
یکی از اعضای انجمن واردکنندگان برنج با اشاره به تعیین نرخ خرید تضمینی برنج در نیمه دوم سال تصریح کرد: تعیین قیمت تضمینی در این مقطع باعث التهاب بازار شد در حالی که این افزایش قیمت به نفع کشاورز نبود.
جابریان ادامه داد: با توجه به سطح درآمد و حقوق آحاد جامعه، قیمت برنج ایرانی در ماه های پایانی سال باعث کاهش سهم آن در جدول بودجه می شود و سال آینده با رکود شدیدی مواجه خواهیم شد. ” در بازار
پیش از این یک مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی مدعی شده بود که تولید برنج در سال جاری به ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن رسیده است، اما با وجود محدودیت منابع آبی، بدیهی است سطح زیر کشت برنج افزایش نیافته و از سوی دیگر بهره وری نیز افزایش نیافته است. آنقدر اتفاق افتاد که شاهد چنین تولیدی هستیم.
عضو انجمن واردکنندگان برنج ادامه داد: کشور ما دارای آب و هوای خشک است، بنابراین نمیخواهیم منکر مشکل کمآبی و محدودیت منابع آبی باشیم و در این شرایط باید توجه داشت که روشهای کشت و زراعت در کشور عمدتاً بهطور عمده است. روش های سنتی
وی با تاکید بر اینکه به ذائقه مردم و قدرت خرید اقشار کم درآمد توجه نشده است، گفت: امروز برنج در دست تجار برای عرضه نیست زیرا مجوز واردات به موقع داده نشده است. و چون داده شد آنقدر کم بود که حاجت را برآورده نمی کرد. این امر باعث شده تا شاهد افزایش بی رویه قیمت برنج ایرانی و خارجی باشیم.
سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج با بیان اینکه مدیریت اساسی بازار دومین محصول پرمصرف ایران باید به این شکل انجام شود، گفت: در این زمینه تشکیل کارگروهی و شناسایی نیازهای خانوارهای ایران ضروری است. در این دو گروه