ارزهای دیجیتال

بزرگ‌ترین علامت سوال بانک مرکزی، تاثیر رمزارزها بر نظامات مالی کشور است!



به گزارش افق میهن،

بازار ارزهای دیجیتال به عنوان یکی از جدیدترین پدیده های اقتصادی و مالی، چالش ها و فرصت های زیادی را برای کشورها ایجاد کرده است. ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. گزارش‌های اخیر نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری‌های ارزهای دیجیتال در ایران به میزان قابل توجهی افزایش یافته و حجم معاملات روزانه ارزهای دیجیتال به ارقام چشمگیری رسیده است. این اتفاق در حالی رخ داد که فضای قانونگذاری در این حوزه هنوز نامشخص است و در سطوح مختلف حکومت اختلاف نظر زیادی وجود دارد.

همایش ملی ارزهای دیجیتال با نام رمزی با حضور صرافی ها، مسئولان بانک مرکزی و سایر نهادها به مدت دو روز در سالن همایش های بین المللی رایزن برگزار می شود. در این گزارش به برخی از موضوعات مطرح شده در ارائه ها و پنل های روز اول می پردازیم.

بانک مرکزی تاکنون هیچ تمایلی برای ورود به فضای ارزهای دیجیتال نداشته است. اکنون فضا بازتر شده است

محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی دبیرخانه شورای داوری و عضو سابق شورای اسلامی نیز در این همایش حضور یافت و نکاتی را در خصوص پدیده ارزهای دیجیتال مطرح کرد. وی در سخنان خود گفت: اقدامات از نظر قانونگذاری از دو نظر متفاوت است. یک دیدگاه این است که اصلاً لازم نیست و دیدگاه دوم این است که باید از این توانایی برای توسعه و دور زدن تحریم ها استفاده کرد که این موضوع را در کمیسیون اقتصادی شروع کردیم، اما بانک مرکزی در ابتدا نخواست وارد این فیلد شوید وارد شوید با تغییر دولت فضا بازتر شد و بانک مرکزی آمادگی قانونگذاری و مدیریت این فضا را داشت. اما پیش نویس قوانین در این زمینه در دولت قبل ناتمام ماند.

پورابراهیمی به رویکردهای متناقض ارزهای دیجیتال در کشور اشاره کرد. برخی آن را غیر ضروری می دانند و برخی دیگر آن را ابزاری برای رشد اقتصادی و مقابله با تحریم ها می دانند. وی تاکید کرد: تغییر رویکرد دولت ها و تمایل بانک مرکزی به تدریج فضا را برای تصمیم گیری های سیاسی ایجاد کرده است. با این حال، قوانین جامع و هماهنگی نهادی هنوز مورد نیاز است.

بزرگترین علامت سوال بانک مرکزی تاثیر ارزهای رمزپایه بر سیستم های مالی کشور است!

محمد شیریجیان معاون سیاست پولی بانک مرکزی از دیگر مقامات حاضر در این همایش بود. با توجه به اقدامات و واکنش‌های سیاسی-حقوقی در این زمینه، مسئولیت نظارتی در حوزه ارزهای دیجیتال بر عهده بانک مرکزی یا وزارت امور اقتصادی است که خود باید بررسی کند که دقیقاً چه اتفاقی افتاده و چه وقفه‌هایی در قانون‌گذاری وجود داشته است. فرآیند در این زمینه با این حال، بانک مرکزی از سوی دولت موظف است نقش تنظیم کننده و واسطه را به عنوان ناظر و قانون گذار در فضای ارزهای دیجیتال بر عهده بگیرد.

وی در سخنرانی خود گفت: «بزرگترین چالش بانک مرکزی تأثیر ارزهای دیجیتال بر سیستم های مالی و پولی کشور است. این ابزارها می توانند ثبات مالی و سیستم های پرداخت را متحول کنند.» توسعه ارزهای دیجیتال ممکن است منجر به تغییراتی در ترازنامه بانکی و ابزارهای سیاست پولی فعلی شود. در این مقاله، تمرکز بیشتر بر روی ارزهای دیجیتال با ماهیت دارایی است، اما ارزهای رمزپایه می‌توانند بر اهداف بانک مرکزی نیز تأثیر بگذارند. مهمترین اصل حفظ حاکمیت ریال به عنوان وسیله پرداخت است.

ماهیت غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال چالشی جدی برای سیاست گذاری سنتی ایجاد می کند.

نگرش دفاعی نسبت به ارزهای دیجیتال باید کنار گذاشته شود!

از دیگر مهمانان این همایش مهدی تقیانی نماینده و نایب رئیس کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی بود. ایشان در سخنرانی خود به نکات مختلفی اشاره کردند. تقیانی گفت: به جای تدافعی، باید ارزهای رمزپایه را به عنوان یک فرصت ببینیم و از آنها برای توسعه اقتصادی استفاده کنیم و این فضا ذاتاً غیرمتمرکز است و اگر قوانینی وضع نکنیم، ممکن است تا چند سال دیگر چیزی باقی نماند که بتوانیم از آن استفاده کنیم. . بانک مرکزی باید نقش فعالی در سیاست گذاری در این حوزه داشته باشد، اما وضع قوانین باید متناسب با ماهیت فناوری باشد.

وی در بخشی دیگر به چالش‌های قانونی در این زمینه پرداخت و گفت: این بحث وجود داشت که گزارش جامعی در مورد دارایی‌های رمزنگاری شده تهیه و تنظیم شود نادیده گرفته شود. این سیاست در دستگاه های مختلف کاملاً متفاوت است. در واقع یکسری مواضع در این مورد وجود دارد. برخی به ممنوعیت کامل پایبند هستند، برخی دیگر رویکرد لیبرال تری را در پیش گرفته اند. بنابراین نیاز به حکومت در این حوزه احساس می شود.»

طاغانی در ادامه توضیح داد: در این دوره و دوره قبل موضوعاتی مانند خارجی ها نیز مطرح شد که همچنان در یک فضای بوروکراسی یک مشکل اساسی است، هر نهادی که اختیارات بیشتری داشته باشد، قدرتمندتر می شود، اما این موضوع باعث فروپاشی آن می شود سیستم وضعیت مشابهی در مورد ارزهای دیجیتال وجود دارد. نتیجه گیری ما این است که ما نیاز به یک تصمیم در سطح دولت، در محدوده قانون پارلمانی در مورد دارایی های رمزنگاری داریم.

ما همیشه در مواجهه با مسائل جدیدی مانند FATF می ترسیم

یکی دیگر از کارشناسان حاضر در روز اول همایش صادق الحسینی بود. وی در سخنان خود گفت: «تحقیقات نشان می‌دهد که ایرانی‌ها حدود ۳۰ تا ۵۰ میلیارد دلار دارایی در قالب ارزهای دیجیتال خریداری کرده‌اند که این رقم معادل کل بازار طلای ایران است. در حال حاضر روزانه تقریبا دو همات (هزار میلیارد تومان) به ارز دیجیتال تبدیل می شود. به طور کلی روزانه حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان ارز رمزنگاری شده در ایران خرید و فروش می شود.

الحسینی درباره نحوه قانون گذاری در حوزه ارزهای دیجیتال با هدف تقویت بخش رسمی بازار گفت: اگر قرار است قانون اجرایی شود، در عین حال باید به فعالان این حوزه امتیازاتی داده شود. محدودیت‌ها باید مشروط باشند و با توسعه بخش رسمی بازار همراه باشند. توسعه این منطقه چه بخواهیم و چه نخواهیم ادامه خواهد داشت. ما باید تصمیم بگیریم که اقتصاد ایران چگونه باید از این پدیده بهره مند شود. اما متأسفانه وقتی با مسائل جدیدی مثل FATF مواجه می شویم، همیشه می ترسیم.

در این همایش نکات مهمی مطرح و نظرات مهمی تبادل نظر شد. نظراتی که قطعا در آینده فضای رمزنگاری کشور را تحت تاثیر قرار می دهد و سیاست رگولاتور یعنی بانک مرکزی را تعیین می کند.

اخبار استارت آپ و فناوری اطلاعات را در صفحه علم و فناوری افق میهن بخوانید.


کروم








دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا