بانک و بیمه

بهبود کیفیت سیاست های پولی با پول دیجیتال

به گزارش افق میهن، محمد شیرجیان معاون سیاست پولی بانک مرکزی در نشست تحلیلی با عنوان «قابلیت استفاده از ریال دیجیتال و ارتقای شفافیت مالی» که در دومین روز از یازدهمین همایش سالانه نظام های نوین پرداخت بانکی برگزار شد، گفت: یکی از کارکردهای پول دیجیتال این است که شرایط اقتصادی از طریق این ابزار مدیریت می شود و استفاده از ابزار مذکور بر سرعت گردش نقدینگی تاثیر دارد. همچنین با توجه به نخبگانی که بانک مرکزی بر پول دیجیتال خود دارد، سیاست‌های این نهاد می‌تواند بر سرعت گردش پول تاثیرگذار باشد و تاثیر بیشتری بر کنترل قیمت داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه تمرکز اطلاعاتی بانک مرکزی بر این ابزار بررسی وضعیت عرضه و تقاضای پول به صورت کلی و جزئی در حوزه های مختلف است، تصریح کرد: با استفاده از ابزار مذکور می توان مدیریت نقدینگی را به صورت انبساطی یا انقباضی انجام داد. محل اجرا شد

مسئول سیاست های پولی بانک مرکزی درباره تاثیر ریال دیجیتال بر حاکمیت کشور گفت: لازمه تحقق حاکمیت با ریال، حاکمیت ریال است و لازمه تحقق حاکمیت ریال نیز مدیریت بانک مرکزی است. ریال. در این زمینه، پول ملی اصلی ترین ابزاری است که مرجع سیاست پولی در اختیار تصمیم گیران اقتصادی کشور قرار می دهد. زیرا هر معامله ای که در کشور صورت می گیرد از یک سو تراکنش مالی و از سوی دیگر معاملات مالی است.

شیرجیان خاطرنشان کرد: از این منظر کشورهای پیشرفته دنیا بر دایره معاملات مالی تمرکز کرده اند و دایره تجاری را نیز کنترل می کنند. بنابراین ریال مهمترین ابزاری است که مرجع سیاست پولی می تواند ارائه دهد و هر تعاملی که در اقتصاد صورت می گیرد دایره ای از مبادلات تجاری و مالی دارد که مورد توجه اکثر کشورهای جهان و نظام های مالی توسعه یافته است.

وی افزود: برای اینکه حاکمیت اقتصادی با استفاده از ابزار ریالی اجرا شود، باید ریال حاکم باشد و برای این منظور سیاستگذار پولی باید بتواند بر مبادلات مالی نظارت داشته باشد تا بداند پول به کجا و از کجا منتقل می شود. هدف

شیرجیان تاکید کرد: برای تحقق حاکمیت ریال باید سه کارکرد اصلی پول یعنی ذخیره ارزش، وسیله مبادله و واحد مبادله حفظ شود.

وی درباره تاثیر ارز دیجیتال بانک مرکزی بر اقتصاد کلان کشور گفت: ثبات پولی و مالی منجر به حاکمیت ریال می شود. در این شرایط شاهد مدیریت اقتصاد با ریال خواهیم بود و در این زمینه ابزار پول دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) هر نوع تراکنشی را رهگیری می کند و متوجه می شود که منابع نقدینگی کشور در کدام حوزه ها گردش می کند و ایجاد کننده است. اثربخشی لازم در این زمینه

نماینده مردم در سیاست پولی مجلس درباره توسعه ریال دیجیتال گفت: بخشی از این توسعه به صورت طبیعی و به دلیل تقاضای فعالان اقتصادی رخ می دهد. به عنوان مثال برای توسعه قراردادهای هوشمند در اقتصاد، توسعه استفاده از ریال دیجیتال برای تحقق این امر ضروری است. این بدان معناست که طرفین قرارداد باید بتوانند به تعهدات خود عمل کنند. یکی دیگر از ارکان توسعه در این زمینه به سیاست حاکمیتی و نظام حاکمیتی بستگی دارد. به عنوان مثال می توان برای پردازش مالی معافیت های مالی در نظر گرفت.

وی با بیان اینکه مهم ترین موضوع در حوزه توسعه پول دیجیتال و به ویژه پول دیجیتال بانک مرکزی یک موضوع نهادی است و نه پیچیدگی فناوری، افزود: این بدان معناست که ابزار جدیدی که ایجاد می شود نهادی خواهد بود. بر سیاست های پولی، ارز و اقتصاد سیاسی و همچنین تحولات نظام بانکی و تراکنش های پرداخت باید مد نظر قرار گیرد. بنابراین باید دید سیاستگذاران چگونه با این موضوع برخورد خواهند کرد.

وی افزود: از نظر فنی بانک های مرکزی از جمله کشورمان توسعه فنی مناسبی در این زمینه داشتند. اما آنچه در حال حاضر باعث شده بانک‌های مرکزی در این مقوله محتاط باشند، تأثیر و پیامدهای پول دیجیتال بر سیاست‌های پولی است.

این مقام مسئول بانک مرکزی با بیان اینکه ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) جایگزین ارزهای رمزنگاری شده توسط بانک های جهان است، تصریح کرد: ارزهای دیجیتال به نحوی تاثیر قابل توجهی بر حاکمیت ارزهای مرکزی دنیا داشته است؛ به طوری که ارزهای دیجیتال به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار گرفته اند. البته منظور من از رمزارزها، توکن‌های مبادله‌ای است که عمدتاً ماهیت معاملاتی دارند و ویژگی پول دیجیتال یا توکن‌هایی با ارزش ثابت (استیبل کوین) دارند. البته باید یادآوری کنم که ارزهای رمزنگاری شده انواع مختلفی دارند، به عنوان مثال توکن های کاربردی برای ارائه خدمات و توکن های امنیتی برای دارایی ها تعریف می شوند.

شیرجیان خاطرنشان کرد: این ابزارها در بستر توزیع شده هستند و پول دیجیتال بانک مرکزی در بستر قراردادهای هوشمند نیز قابل استفاده است. هنگام توسعه ارزهای دیجیتال، بابد همچنین در نظر گرفت که آیا ابزارهای سیاست پولی سنتی ما عملکرد سنتی خود را حفظ کرده اند یا خیر. به عنوان مثال، آیا ابزارهای سود سپرده قانونی یا عملیات بازار آزاد یا ابزارهای سیاست پولی متعارف و غیر متعارف اساساً کارکرد خود را حفظ کرده‌اند یا خیر؟ البته اگر این ابزار متناسب با ماهیت خود توسعه یابد، قطعاً کیفیت سیاست های پولی را بهبود می بخشد.

وی گفت: در حالی که پول دیجیتال بانک مرکزی ممکن است پیامدهایی برای حفاظت از حریم خصوصی و مدیریت جریان نقدی داشته باشد، می تواند فشار بر شبکه پرداخت کشور را نیز کاهش دهد. زیرا یکی از مزایای پول دیجیتال بانک مرکزی این است که می توان از آن به صورت آفلاین استفاده کرد و این یکی از مزیت های پول دیجیتال نسبت به پول فیات است. همچنین این دیدگاه وجود دارد که از منظر بانکداری، ارزهای دیجیتال، زمانی که توسعه پیدا کنند، دیگر ابزاری به عنوان سپرده بانکی به معنای سنتی نخواهند بود، که بر وضعیت تجاری سیستم بانکی تأثیر خواهد گذاشت. اما این ابزار در عین حال اختیارات نظارتی بانک مرکزی را بر شبکه اعتباری کشور افزایش می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا