بیش از ۷۰ میلیارد تومان؛ درآمد کمیته انضباطی در یک فصل/ این پول کجا هزینه میشود؟
بیست و سومین دوره لیگ برتر روز شنبه با قهرمانی پرسپولیس و سقوط دو تیم صنعت نفت آبادان و پیکان به پایان رسید. با وجود اتمام مسابقات لیگ برتر، هنوز کار کمیته انضباطی به پایان نرسیده و این کمیته همچنان به صدور احکام مربوط به تخلفات بازیکنان فوتبال ادامه می دهد. کمیته انضباطی یکی از شلوغ ترین سال های خود را در این فصل پشت سر گذاشت و هر هفته احکام زیادی صادر شد. احکامی که بسیاری از آنها فوق العاده سنگین بود و درآمد قابل توجهی برای فدراسیون فوتبال به همراه داشت. یکی از بزرگترین سوالات فوتبالیست ها نحوه استفاده از تخلفات انضباطی است که فدراسیون فوتبال مدعی است برای برگزاری مسابقات استفاده می شود و به نوعی بخشی از بودجه فوتبال ایران توسط متخلفان تامین می شود.
۵۰ میلیارد برای یک قانون جنجالی
بی شک سنگین ترین احکام مالی تاریخ فوتبال ایران امسال علیه تیم های سپاهان و پرسپولیس صادر شد. این دو تیم به دلیل تخلف از قانون سقف بودجه به ترتیب ۴۰ میلیارد و ۱۰ میلیارد تومان جریمه شدند و حتی امتیاز از آنها کسر شد. باشگاه سپاهان که تخلفات زیادی در این زمینه داشت ابتدا به پرداخت ۴۰ میلیارد و کسر ۴ امتیاز محکوم شد و پس از آن کمیته استیناف امتیاز این تیم را پس داد اما بازی ۶ بازیکن سپاهان را متوقف کرد که این امر خسارت زیادی به تیم وارد کرد. در هفته های پایانی نیم فصل اول. خوزه مورایس وارد شد و این آغازی بود برای خروج این تیم از کورس قهرمانی.
پرسپولیس نیز به دلیل تخلف از پرداخت مالیات جورجی گلسیانی به پرداخت ۱۰ میلیارد جریمه و کسر یک امتیاز محکوم شد و امتیازات این تیم نیز مانند سپاهان برگردانده شد اما سخپوشان این جریمه مالی را پرداخت کرد تا کمیته انضباطی ۵۰ میلیارد تومان درآمد داشته باشد. از قانون سقف بودجه .
میلیاردها بازی در دربی
حواشی دربی پایتخت در سال های اخیر به مراتب بیشتر از اتفاقات فنی آن بوده و همین موضوع باعث شد تا جرایم زیادی از این دیدار به حساب کمیته انضباطی واریز شود. دربی خارج از خانه استقلال و پرسپولیس با نتیجه ۱-۱ به پایان رسید و حواشی زیادی به همراه داشت. این موضوع باعث شد یحیی گل محمدی و علی سامره هر کدام ۲۰۰ میلیون تومان و علی شجانی ماساژور استقلال نیز ۲۶ میلیون تومان جریمه شوند. ۲ باشگاه استقلال و پرسپولیس به دلیل رفتار هواداران خود هر کدام ۳۰۰ میلیون جریمه پرداخت کردند تا مجموع جرایم دربی از مرز یک میلیارد گذشت.
در دربی برگشت نیز حواشی کمتری بین اعضای دو تیم به وجود آمد و مصاحبه خاصی صورت نگرفت اما هر کدام از تیم ها به دلیل رفتار تماشاگران خود ۵۰۰ میلیون تومان جریمه شدند تا این دربی هم جریمه شود. از ۱ میلیارد کمیته انضباطی دو دربی رفت و برگشت استقلال و پرسپولیس را در مجموع ۲ میلیارد تومان جریمه کرد.
احکام سنگین در بازی جنجالی آلومینیوم – استقلال
یکی از بازی های جنجالی نیم فصل دوم لیگ برتر تقابل آلومینیوم اراک و استقلال بود که حواشی زیادی به همراه داشت. حسین حسینی کاپیتان استقلال در این بازی با جیمی جامپ مواجه شد که برایش گران تمام شد و کمیته انضباطی او را به پرداخت ۳۰۰ میلیون تومان جریمه نقدی و یک جلسه تعلیق محکوم کرد. حکم حسینی پس از مصاحبه هفته بعد سنگین شد و ۳۰ میلیون تومان حکم او افزایش یافت و او یک بازی استقلال را هم از دست داد. باشگاه های آلومینیوم و استقلال به ترتیب ۲۰۰ و ۱۰۰ میلیون و محمدحسین مرادمند و حامد بصیری بازیکنان دو تیم هر کدام ۱۰۰ و ۲۰ میلیون جریمه پرداخت کردند تا این بازی در مجموع ۷۵۰ میلیون جریمه داشته باشد.
کمیته انضباطی نیز به دلیل اعلام بلیت دیدار با سپاهان، باشگاه تراکتورسازی را ۱۰۰ میلیون تومان جریمه کرد که با واکنش های زیادی نیز همراه بود.
حکم سنگین نکونام در هفته های پایانی
با تصمیم سازمان لیگ تخلفات انضباطی تیم ها در مراحل پایانی لیگ افزایش یافت و همین امر باعث شد تا جواد نکونام به دلیل سخنان تندی که پس از آن علیه فدراسیون فوتبال و مهدی تاج انجام داده بود، ۵ میلیارد تومان جریمه شود. بازی با نساجی البته مبلغی که استقلالی ها می گویند اشتباه اعلام شده اما اصلاحیه ای در این خصوص وجود ندارد. روزبه چشمی و حسین حسینی پس از مصاحبه در همین بازی در مجموع ۵۰۰ میلیون جریمه شدند و کمیته انضباطی استقلال و نساجی را به ترتیب ۵۰۰ و ۱۰۰ میلیون جریمه کرد تا این بازی ۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون جریمه مالی داشته باشد.
کمیته انضباطی روز گذشته با صدور احکام جدیدی مبنی بر اینکه مهرداد محمدی، حمیدرضا رجبی، ساکت الهامی و حسین بادامکی هر کدام دو میلیارد جریمه شدند تا در مجموع ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون به حساب فدراسیون فوتبال واریز شود.
درآمدزایی باورنکردنی کمیته انضباطی در یک فصل فوتبال
مجموع جرایم پولی مربوط به این احکام کمیته انضباطی به رقم باورنکردنی ۶۶ میلیارد تومان می رسد که تنها بخشی از این جرایم است. کمیته انضباطی در طول فصل احکام زیادی با مبالغ ۱۰۰ میلیون تومانی و کمتر صادر کرده است که می تواند مجموع جرایم نقدی را به بیش از ۷۰ میلیارد تومان برساند. رقمی که کل هزینه های یک فصل فوتبال یک تیم میانه جدولی است و حالا وارد خزانه فدراسیون فوتبال شده است. مشخص نیست فدراسیون فوتبال دقیقا این ارقام را صرف چه چیزی می کند اما با این پول می توان بخشی از بودجه خرید VAR را تامین کرد.