تاثیر رشد قیمت دلار نیمایی بر عملکرد شرکت های بورسی / سقف قیمت دلار نیمایی تا پایان سال چقدر است؟
بانک مرکزی نیمی از دلار را با هدف یکپارچه سازی بازار دلار در حوزه صادرات و واردات اختصاص داده است. شرکت های صادراتی ارز موظفند ارز حاصل از صادرات محصولات خود را با نرخ تعیین شده توسط دولت در بازار نیمایی به فروش برسانند. شرکت های واردکننده همان ارز مورد نیاز خود را از این بازار خریداری می کنند. به همین دلیل رشد یا کاهش این نرخ بر صورت های مالی شرکت های وارداتی و صادراتی که بیشتر آنها در بازار سرمایه نیز حضور دارند، تاثیر بسزایی دارد.
قیمت نیم دلار در اولین قرار تیر ۱۴۰۳ تقریباً ۳۷۵۳۹ تومان مبادله شد; این نرخ از ابتدای تابستان و نهم افزایش نسبتا خوبی داشته است آبان ۱۴۰۳ به ۴۹۲۵۲۰۰۰ تومان رسیده است. در رابطه با افزایش قیمت دلار نیز در این مدت رشد ۳۱.۲ درصدی به ثبت رسید. آیا رشد قیمت دلار می تواند وضعیت بازار سرمایه را بهبود بخشد؟ اهداف قیمت نیما چیست؟
قیمت گذاری به دلار نیما با هدف کنترل تورم انجام می شود
سهیلا نقی پور، کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با افق میهن با اشاره به تاثیر رشد دلار نیمایی بر بورس و شرکت های بورسی، توضیح داد: دلار نیمایی نرخی است که دولت برای برخی معاملات ارزی تعیین می کند. و معمولا کمتر از نرخ بهره بازار آزاد است.
وی ادامه داد: این نرخ با هدف کنترل تورم تعیین شده است، در واقع نیم نرخ به دنبال کاهش نوسانات شدید ارز در بازار و جلوگیری از تکانه های قیمتی در بازار است.
تغییرات قیمت نیم دلاری به طور مستقیم بر صنعت تأثیر می گذارد
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: از آنجایی که دولت با قیمت ارزانتری به تولیدکنندگان پول میدهد، میتوانند مواد اولیه را با قیمت ارزانتری خریداری کنند و محصولات خود را با قیمت رقابتی در بازار بفروشند تولید کننده داخلی
نیم بها بر قیمت نهایی محصولات و سودآوری شرکت ها تأثیر می گذارد
نقی پور گفت: صنایع کشور به دو دسته صادراتی و وارداتی تقسیم می شوند که نیاز به واردات مواد اولیه و ماشین آلات و بهره مندی از نرخ دلار نیما دارند. این نرخ به آنها کمک می کند تا هزینه های تولید خود را کاهش دهند و در بازار رقابتی تر شوند.
وی افزود: صنایع صادراتی معمولاً ارزهای خارجی خود را با نصف نرخ به بانک مرکزی می فروشند، ادامه داد: نوسانات و قیمت دلار در عملکرد مالی و سودآوری این شرکت ها بسیار مهم است.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: صنایع وارداتی اکنون بسیار بیشتر به نرخ دلار وابسته هستند. از جمله خودروسازان و قطعه سازان. چنین صنایعی به شدت تحت تاثیر نوسانات نرخ ارز هستند. نیم بها می تواند تاثیر بسزایی بر قیمت تمام شده محصول و سودآوری شرکت ها داشته باشد.
رانت از تفاوت فاحش نرخ دلار نیما و آزاد ناشی می شود
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: نصف نرخ سود نیز چالش و انتقاد دارد. یکی از انتقادات اساسی به تعرفه نیمایی این است که این تعرفه با بازار آزاد بسیار متفاوت است که می تواند باعث گسترش رانت و فساد در کشور شود.
وی ادامه داد: یکی از چالش های دیگر دوره نیمایی عدم شفافیت در تخصیص ارز نیمایی است که منجر به توزیع ناعادلانه بین صنایع شده است عملکرد.”
نقی پور گفت: به طور کلی نرخ دلار ابزار دولت برای مدیریت اقتصاد و حمایت از تولید داخلی است، اما این ابزار دارای مزایا و معایبی است و اجرای آن نیازمند دقت و توجه در همه ابعاد است.
حداکثر قیمت دلار نیما تا پایان سال ۵۵ هزار تومان است
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: پیش بینی می شود با توجه به اقدامات بانک مرکزی و افزایش جزئی قیمت دلار از ابتدای سال تاکنون این روند ادامه داشته باشد دلار نیما تا پایان سال در محدوده قیمتی ۵۲ تا ۵۵ هزار تومان باقی می ماند.
گزارش های بیشتر را می توانید در صفحه بازار سرمایه بخوانید.