تاکید بر حکمرانی ریال و حاکمیت پول ملی با رمزپول ها
مومن واقفی، معاون فناوری های نوین بانک مرکزی با توجه به پیچیدگی سیاست گذاری و تنظیم جنبه های مختلف دارایی های رمزنگاری شده در تمامی کشورهای جهان، گفت: اقدامات بسیاری در کشور ما برای تنظیم این حوزه از زمان آغاز به کار انجام شده است. پنج سال گذشته با این حال، تمام اقدامات قبلی در درجه اول نیاز به بستری قانونی برای معرفی نهاد مسئول تنظیم و سیاست گذاری ارزهای دیجیتال به عنوان یکی از بخش های مهم ارزهای دیجیتال داشته است.
مومن واقفی در خصوص اقدامات صورت گرفته در حوزه مقررات ارزهای دیجیتال گفت: در سال های اخیر با هدف مقابله با شرایط موجود و استفاده از ظرفیت قانونی موجود، سیستم های نظارتی کشور تصمیمات مناسبی برای شفاف سازی فضای مبادلات ارزهای دیجیتال اتخاذ کرده اند. در این زمینه و قبل از تصویب قانون بانک مرکزی، با توجه به اثرات گسترده پولی و ارزی ارزهای رمزپایه و مبادله آنها در کشور، این بانک اقدامات گسترده ای از جمله طراحی گروه های مطالعاتی و تحلیل قابلیت ارزهای رمزنگاری شده را انجام داده است. تبیین تأثیر انواع داراییهای رمزنگاری بر اقتصاد کشور، تدوین مجموعهای از قوانین برای پیشنویس قوانین مربوط به تنظیم ارزهای رمزنگاریشده در کشور، تشکیل کارگروه بین سازمانی برای ساماندهی بازار ارز رمزنگاریشده و سایر اقدامات. مکمل مربوطه اشاره کرد.
معاون فناوری های نوین بانک مرکزی تصریح کرد: بر اساس مفاد مواد (۴)، (۲۴) و (۶۴) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و با عنایت به تاکیدات ماده ۵۹ قانون مسئولیت بانک مرکزی در آیین نامه وضع قوانین و تبیین نظام. صدور مجوز مربوطه، سند «چارچوب سیاسی و نظارتی بانک مرکزی در حوزه ارزهای رمزنگاری شده» پس از بررسی های کارشناسی گسترده در بانک مرکزی و با کسب نظر کلیه ارگان های ذیربط و همچنین تشکل های تخصصی، اتحادیه های صنفی، کارفرمایان و فعالان در محل، با توجه به اختیارات قانونی این بانک و پس از انجام تشریفات مربوطه، به تصویب هیات رئیسه بانک مرکزی رسید.
به گزارش افق میهن، مومن واقفی ضمن تشریح این سند گفت: در این سند پس از بررسی دقیق کارشناسی درباره هستی شناسی انواع ارزهای رمزپایه مطابق با مفاد قانون بانک مرکزی، انواع ارزهای رمزنگاری شده به شکل ارزهای دیجیتال (توکن های تجاری)، دارایی های توکن و توکن های عملکردی طبقه بندی شده و مرتبط با پول دیجیتال بانک مرکزی (CB). دی. ج) نیز با توجه به ظرفیت های قانون بانک مرکزی به عنوان یک مقوله جداگانه در نظر گرفته شد.
عضو هیات مدیره بانک مرکزی تاکید بر کنترل ریال و پول ملی را یکی از رهنمودهای کلیدی در تدوین این چارچوب دانست و گفت: در این زمینه خطرات استفاده از انواع ارزهای دیجیتال به عنوان باید با تاکید بر ممنوعیت، ابزار پرداخت در داخل بانک مرکزی در نظر گرفته شود. این امر از آن جهت حائز اهمیت است که با شفاف سازی سیاست های بانک مرکزی در صدور انواع ژتون، تلاش کرد تا از شکل گیری زمینه برای تبدیل انواع ژتون های دارایی و توکن های خدماتی به عنوان ابزار پرداخت جلوگیری کند. این امر با هدف حفظ حاکمیت پولی کشور، شفاف سازی جریان روان تراکنش های مالی و جلوگیری از خسارات مالی برای استفاده کنندگان در حوزه تراکنش های تجاری، در تمامی نظام های نظارتی حوزه بانکی و پرداخت به وضوح برقرار است.
معاون فناوری های نوین افزود: از آنجایی که بازیگران اصلی در حوزه مبادلات ارزهای دیجیتال، کارگزاران ارزهای دیجیتال هستند و بر اساس مفاد ماده ۵۹ قانون بانک مرکزی، تدوین چارچوب فعالیت بر عهده بانک مرکزی است. در این راستا بر اساس قانون و فعالان این حوزه نیز لازم است کلیه مقررات اعلام شده از سوی بانک مرکزی را به شدت رعایت کنند. برای فعالیت باید مجوزهای لازم را از این بانک اخذ کنند.
مومن واقفی با اشاره به اهمیت صیانت از دارایی های عمومی از طریق نهاد سیاست گذار، تاکید کرد: کارگزار ارزهای رمزنگاری شده موظف است به منظور حفاظت از دارایی های عمومی، از خدمات شرکت های امانی دارای مجوز از بانک مرکزی یا در عین حال استفاده کند. مجوز کارگزاری ارزهای دیجیتال را از بانک مرکزی دریافت کنید.
عضو هیئت مدیره بانک مرکزی اهمیت این فناوری را به عنوان محرک هوشمندسازی اقتصاد دیجیتال عنوان کرد و گفت: این امر به دلیل وجود فناوری دفتر کل توزیع شده و ظرفیت بالای قراردادهای هوشمند مبتنی بر این فناوری است برای هوشمندسازی اقتصاد دیجیتال، نحوه انتشار انواع توکن های معاملاتی توسط فعالان کشور با همکاری وزارت اقتصاد تشریح شد.
وی تصریح کرد: بر این اساس بانک مرکزی پس از اخذ موافقت شورای عالی مقررات لازم برای انتشار ژتون های پشتوانه طلا و فلزات گرانبها را به اشتراک گذاشت و انواع ژتون های معاملاتی را نیز مشخص کرد شفاف سازی پشتوانه ها از طریق بسترهای آزمایشی نظارتی مورد تایید بانک مرکزی.
مومن واقفی یادآور شد: در خصوص صدور انواع ژتون دارایی، مسئولیت تدوین مقررات لازم بر عهده سازمان بورس است و در چارچوب قوانین، هماهنگی های لازم بین بانک مرکزی و وزارتخانه انجام خواهد شد. اقتصاد و دارایی و سایر گروه های ذینفع.
معاون فناوریهای نوظهور در خصوص ریسکهای خرید و فروش ارزهای دیجیتال گفت: نگهداری، خرید و فروش ارزهای دیجیتال به معنای پذیرش ریسک بالا و ریسک بازار است. از آنجایی که قیمت این نوع داراییهای رمزنگاری شده معمولاً در معرض نوسانات گسترده در بازارهای جهانی است و مکانیسم مشخصی برای مدیریت ریسکهای مربوط به آن وجود ندارد، در حال حاضر نگهداری، خرید و فروش ارزهای رمزنگاری شده دارای ریسکهای مختلفی از جمله ریسک است. کیف پول ها مسدود می شوند یا وجوه آنها از بین می رود یا از دسترس خارج می شود.
مومن واقفی افزود: با توجه به ریسکهای فوق، بانک مرکزی فعالیتهای ارزهای دیجیتال را به عموم مردم توصیه نمیکند و کارگزاران ارزهای دیجیتال و موسسات امانی موظفند از آگاهی کامل «کاربران» از خطرات و حفظ حقوق مردم اطمینان حاصل کنند. برای محافظت به خطرات مبادله، ذخیره و استفاده از انواع «داراییهای رمزنگاری» توجه کنید و به عدم پشتیبانی و ضمانت «بانک مرکزی» و سیستم بانکی توجه کنید.
یکی از اعضای هیأت مدیره بانک مرکزی رویکرد بانک مرکزی در تدوین این چارچوب را کاملاً «توسعه محور» خواند و گفت: بانک مرکزی علاوه بر وظایف قانونی خود در خصوص مقررات فعال، «صدور» را نیز انجام می دهد. «عرضه اولیه» انواع «ارزهای رمزنگاری شده» در داخل کشور از طریق «محیط آزمایش نظارتی» مورد تایید «بانک مرکزی» مجاز است.
معاون فناوریهای نوین در خاتمه تاکید کرد: هدف نهایی بهرهبرداری از ظرفیتهای بالقوه ارزهای دیجیتال است و در این راستا، سند ارائه شده تنها به عنوان اولین گام شامل چارچوب و سیاستهای کلان در حوزه ارزهای دیجیتال و ارزهای دیجیتال است. تدوین کلیه سیاست ها و الزامات به روز رسانی مفاد این سند با همکاری و تعامل وزارت امور اقتصادی و سایر ذی نفعان صورت خواهد گرفت.