تجمیع اطلاعات صندوقهای بازنشستگی مقدمهسازی برای ادغام است؟
اخیرا اقدام مجلس برای تصویب لایحه ادغام و ارسال اطلاعات صندوق های بازنشستگی در سامانه جامع سازمان برنامه بودجه، گمانه زنی ها در خصوص تجمیع صندوق ها را افزایش داده است.
افق میهن به نقل از ایلنا، در این هفته صحن علنی مجلس طرحی را تصویب و به دولت ابلاغ کرد که بر اساس آن گمانه زنی های زیادی مبنی بر ادغام صندوق های بازنشستگی کشوری از صندوق ملی تا تامین اجتماعی و سایر وجوه، تشدید شد. . با تصویب شورای اسلامی، کلیه گزارش های مالی صندوق ها و شرکت ها و مؤسسات تابعه و عملیات، درآمدها و هزینه های آنها باید در سامانه جامع سازمان برنامه بودجه درج شود.
نمایندگان در اولین جلسه علنی امروز (یکشنبه، ۲۷ آذرماه) مجلس در جریان بررسی بند هزینهای لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور، با بند هزینهای بندهای (ت) و (ت) موافقت کردند. ج) تبصره (پنج) ماده واحده این لایحه.
در قسمت هزینه بند (ت) تبصره (پنج) ماده واحده این لایحه آمده است: کلیه صندوق های بازنشستگی اعم از صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی، سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح و سایر صندوق های تابعه. با دستگاه های اجرایی موظفند اطلاعات صندوق و شرکت های تابعه آن را ارائه و هر سه ماه یک بار در سامانه جامع بودجه مستقر در سازمان برنامه و بودجه کشور، واحد کنترلی خود را ثبت کنند. سازمان موظف است حداکثر تا پایان خرداد ۱۴۰۴ نحوه اجرای ثبت اطلاعات را اعلام کند.
این لایحه در حالی به تصویب رسیده است که در برنامه هفتم توسعه، قبل از تصویب کلیات، بحث ادغام صندوق های بازنشستگی کشوری برای کاهش هزینه های مدیریتی این صندوق ها و همچنین تجمیع تعهدات دولت در قبال آن ها مطرح شده بود که به طور موقت از آن حذف شد. در دستور کار این طرح به دلیل فشار تشکل های کارگری و مخالفت نمایندگان. با وجود این، هر دو دولت سیزدهم و چهاردهم بر سر موضوع ادغام صندوق های بازنشستگی، علی رغم تفاوت های فنی در اجرا، توافق کردند.
البته مسائل و ملاحظاتی مانند بدهی دولت به تامین اجتماعی، سه جانبه گرایی و مشارکت ذینفعان، درمان رایگان و مواردی از این دست باعث شده تا تشکل های کارگری و فعالان صنفی آن با ادغام صندوق ها مخالفت کنند.
اما برخی کارشناسان بر این باورند که لایحه تجمیع گزارشات صندوق های بازنشستگی در سامانه جامع سازمان برنامه و بودجه تنها با هدف شفاف سازی اطلاعات و امکان برنامه ریزی و مدیریت واحد صندوق ها مطرح شده است.
ادغام باید با هوشیاری انجام شود
مهرداد دارانی (عضو کمیسیون بیمه و تامین اجتماعی خانه کارگر) در این باره توضیح می دهد: قصد اولیه مجلس از ارائه گزارش مالی صندوق ها و شرکت های تابعه در سازمان برنامه و بودجه، تجمیع صندوق های بازنشستگی نبوده است. حتی اگر تجمیع شود، همه صندوق های بازنشستگی زیرمجموعه سازمان تامین اجتماعی خواهند بود. قطعاً در صورت وجود طرح تجمیع قطعی، این اقدام در ذیل صندوق بازنشستگی کشوری که در حال تعطیلی است صورت نمی گیرد.
وی افزود: حتی در سال ۱۴۰۴ قرار است شرکت هایی که زیرمجموعه صندوق بازنشستگی کشوری و فولاد هستند به عنوان جبران بخشی از بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی به شستا واگذار شود. همچنین در سال های اخیر اکثر نیروهایی که زیر مجموعه دستگاه های دولتی جذب می شوند دیگر در زیر مجموعه صندوق کشوری قرار نمی گیرند و تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی بیمه شده و به این صندوق می پیوندند.
دارانی تاکید کرد: در مصوبه اخیر مجلس نه تنها نام سازمان تامین اجتماعی آمده بلکه تمام اعتبارات ذکر شده است. تمامی دستگاه ها و وزارتخانه ها نیز مشمول این مصوبه هستند. تمامی شرکت های تابعه باید تحت نظام بودجه جامع باشند. دولت آنقدر بزرگ است که گاهی اوقات دارایی های خود را به طور کامل شناسایی نمی کند و این اقدام برای شناسایی دارایی ها و عملیات مالی و اقتصادی است زیرا صندوق ها بیشترین دارایی را در کشور دارند.
این کارشناس تامین اجتماعی تصریح کرد: فکر می کنم این اقدام دلیل دیگری هم دارد و آن نظارت بر دارایی صندوق ها است تا زمانی که یک صندوق واحد (تامین اجتماعی) داریم به تمام اطلاعات آن دسترسی پیدا کرده و یکپارچه شود. البته تجمیع وجوه نیز دو جنبه دارد. یک وجه آن این است که واگذاری به گونه ای انجام می شود که بار مالی جدیدی بر دوش صندوق تامین اجتماعی که همچنان دارای ضریب حمایتی مثبت و استاندارد است، وارد شود. جنبه دیگر برداشتن بار مالی مدیریت چندین صندوق از دوش دولت و ایجاد سازمانی یکپارچه در مدیریت وجوه و کاهش هزینه های این صندوق ها است.
وی افزود: باید تلاش کنیم در هر مذاکره ای درباره ادغام صندوق ها، نمایندگان کارگری نیز حضور داشته باشند تا این ادغام به ضرر سازمان تامین اجتماعی تمام نشود. نباید شرایط به جایی برسد که تامین اجتماعی چندین شرکت زیان ده زیان ده داشته باشد و بهره وری آن پایین باشد و از طرفی نقدینگی تامین اجتماعی همزمان از صندوق آن گرفته شود. از سوی دیگر، این خطر وجود دارد که بسیاری از افراد به عنوان بازنشستگان سایر صندوق ها مجبور به ورود به صندوق تامین اجتماعی شوند و بدون پرداخت تعهدات خود، مانند ۲۶ گروهی که دولت باید حق بیمه آنها را پرداخت کند، اقدام به اعمال قانون می کند. بار جدید بر تامین اجتماعی بازنشستگان و تشکل های کارگری مواظب باشند در زمان ادغام احتمالی دوباره چنین باری را در صندوق خود نگیرند و در صورت وجود چنین قصدی مقاومت کنند.
دارانی تصریح کرد: اگر تصمیم دولت بر ادغام باشد، به دلیل وجود بحث ادغام صندوق ها در اسناد بالادستی، سازمان های کارگری و بازنشستگی کشور نمی توانند از اصل این روند جلوگیری کنند. تنها کاری که ما به عنوان ذینفعان و سازمان ها می توانیم انجام دهیم این است که هوشیار باشیم و مراقب این گونه ادغام ها باشیم که وضعیت حقوقی بازنشستگان تامین اجتماعی را به خطر می اندازد یا این احتمال را ایجاد می کند که عامل یا منابع حمایتی با مشکل مواجه شوند. جلوگیری کند
این کارشناس مرکز پژوهش های مجلس تصریح کرد: از نظر حقوقی حتی در زمانی که صندوق تامین اجتماعی به ورشکستگی و عدم تعادل مطلق می رسد، دولت موظف است حقوق بازنشستگان را از بودجه عمومی اعم از مستمری و درمان و … پرداخت کند. در این بند همچنین باید تلاش شود تا زمانی که سایر بودجه های دولتی و عمومی در تامین اجتماعی ادغام می شوند، تعهد دولت به حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی، مانند سایر کارمندان و کارکنان خود باشد. بازنشستگان، باقی خواهند ماند. ادغام نباید به گونه ای باشد که دولت دوباره در صندوق ادغام شده حقوق مضاعف را بر بازنشستگان خود تحمیل کند. در همین شرایط فعلی حقوق مستمری بگیران کشوری بسیار بیشتر از مستمری بگیران تامین اجتماعی است و برخورد با مستمری بگیران لشگری نیز بسیار قویتر از پوشش درمانی ما است. این شرایط تبعیض پس از ادغام که دولت منابع سازمان تامین اجتماعی را با دیگران تقسیم می کند، نباید حفظ شود!
دارانی خاطرنشان کرد: اینکه نیروهای جدید سایر نهادها ورودی سازمان تامین اجتماعی تلقی شوند اشکالی ندارد اما این به شرطی است که حق بیمه و تکالیف قانونی آن را بر عهده بگیرد. دولت معمولا طرف حساب بد است و تسویه حساب هایش را دیر انجام می دهد. این مختص ایران نیست و به طور کلی در همه جای دنیا دولت ها شریک خوبی محسوب نمی شوند. بنابراین لازم است در هنگام ادغام صندوق ها مفاد قانونی در نظر گرفته شود تا از تحمیل هزینه های یک طرفه به تامین اجتماعی و بازنشستگان فعلی جلوگیری شود.
وی در پایان تصریح کرد: دولت ها همواره تلاش کرده اند با تصویب افزایش حقوق، بازنشستگان کمتری را به تصویب برسانند. این تلاش ادامه خواهد داشت. اما بازنشستگان باید با تاکید بر قانون کار و قانون تامین اجتماعی از چنین تلاش هایی جلوگیری کنند و اتفاقاً سعی کنند مزایای سایر صندوق ها را نیز به آنها تعمیم دهند. دولت با چنین ادغامی نباید مانع از بدهی های چند صد میلیاردی خود به سازمان تامین اجتماعی شود.