بانک و بیمه

تداوم کاهش نرخ رشد نقدینگی| خلق پول بانک‌ها و موسسات ناتراز محدود شد

به گزارش افق میهن، روابط عمومی بانک مرکزی در پاسخ به برخی ادعاها مبنی بر مدیریت نقدینگی، روند صعودی رشد نقدینگی و ثبت اعداد بی سابقه از این متغیرها در پایان سال ۹۸ و نیمه اول سال ۹۳ را بسیار مثبت اعلام کرد. روند مثبت این معضل نگران‌کننده است که تداوم آن می‌تواند اقتصاد کشور را با مشکلات و مخاطرات گوناگونی روبه‌رو کند و در عین حال که بلاتکلیفی در تصمیم‌گیری‌های خرد فعالان اقتصادی کشور افزایش می‌یابد، تأثیرات مخربی بر متغیرهای کلان دارد.

اکنون که حدود دو سال از آن لحظه نگران کننده می گذرد، متغیرهای پولی کشور در وضعیت نسبتاً ثابتی قرار دارند و آمارها نشان می دهد که اهداف بانک مرکزی در کنترل رشد نقدینگی و حفظ حدود تعیین شده محقق شده است.

نگاهی به مسیر طی شده نشان می دهد که نرخ رشد دوازده ماهه نقدینگی از ۴۲.۸ درصد در پایان مهر ۱۴۰۰ طی یک روند نزولی به ۳۱.۱ درصد در پایان سال ۱۴۰۱ و سپس به ۲۴.۳ درصد در پایان سال ۱۴۰۲ رسیده است.

ارقام فوق به خوبی نشان دهنده موفقیت بانک مرکزی در اجرای سیاست کنترل اندازه ترازنامه بانکی و دستیابی به اهداف کنترل رشد مبالغ پولی و مدیریت رشد نقدینگی در محدوده هدف تعیین شده برای سال ۱۴۰۱ است. ۳۰ درصد) و سال ۱۴۰۲ (۲۵ درصد).

البته در سال ۱۴۰۳ هدف کنترل رشد نقدینگی با استفاده از تعدادی ابزار سیاست پولی از جمله کنترل رشد ترازنامه بانک ها با قوت بیشتری دنبال می شود و بر این اساس هدف رشد نقدینگی ۲۳% با دامنه نوسانات مثبت و منفی ۲% برای دستیابی به این امر. با هدف مهار تورم تا حد مطلوب و همچنین ارتقای رشد اقتصادی تنظیم شد.

لازم به ذکر است که بانک مرکزی اخیراً توجه ویژه ای به کنترل خلق پول توسط بانک ها داشته است و دستاورد مهم در زمینه کاهش رشد نقدینگی به ویژه با تنظیم و اجرای جدی این سیاست حاصل شده است. کنترل اندازه ترازنامه بانک ها

در این چارچوب، بانک مرکزی به منظور کنترل رشد خلق پول توسط بانک ها و موسسات اعتباری، در سال ۱۴۰۱ قوانین کنترل ترازنامه برخی بانک ها و علاوه بر کنترل دارایی ها، کنترل را تکمیل و اصلاح کرد. بدهی های موجود در ترازنامه بانک ها (به ویژه بانک های نامتعادل و مشکل دار) در دستور کار قرار دارد.

همچنین در سال ۱۴۰۱ بانک مرکزی برای دستیابی به هدف رشد نقدینگی سیاست کنترل رشد ترازنامه بانک ها و موسسات اعتباری و مجازات بانک های متخلف را با افزایش نسبت سپرده قانونی و همچنین افزایش نرخ نقدینگی به طور جدی دنبال کرد. نسبت سپرده قانونی بانک های تجاری ۰.۵ واحد درصد کاهش یافت. وی اقدامات موثری برای کنترل و کاهش قدرت پول آفرینی بانک ها و در نهایت کاهش رشد نقدینگی انجام داد.

در دی بانک مرکزی در ماه ۱۴۰۲ با هدف کنترل رشد نقدینگی و حصول اطمینان از تحقق اهداف تعیین شده در خصوص کنترل مبالغ پولی، سپرده قانونی بانک ها و موسسات اعتباری را ۰.۵ واحد درصد افزایش داد.

از مطالب ذکر شده و بررسی آمارهای مربوطه می توان دریافت که مدیریت رشد نقدینگی در اقتصاد کشور در چند وقت اخیر در وضعیت کاملا باثباتی قرار داشته و برخلاف ادعای برخی رسانه ها و افراد است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا