تراز منفی و اضافه برداشت های «بانک مسکن» در سکوت بانک مرکزی
بازار؛ گروه خیابان و مسکن: در عین حال چندین ماه از تراز منفی بانک مسکن می گذرد و بانک مرکزی در این باره سکوت اختیار کرده و همچنان از ارائه دلایلی مبنی بر اینکه چرا و تا چه حد بانک مسکن از بانک مرکزی مازاد کسر کرده است، خودداری می کند.
دی ماه پارسال بود که بانک مسکن در مجمع اعلام شد شهریور در این ماه بیش از ۱۰۰۰ میلیارد ریال برنده شد اما در کمتر از ۶ ماه تراز منفی بیش از ۲۰۰۰۰۰ میلیارد ریال بود. در این گزارش تاکید شده است که بیش از ۱۲۰ میلیارد ریال مربوط به اضافه برداشت از بانک مرکزی است که البته سیدعباس حسینی مدیرعامل بانک مسکن نیز این موضوع را تایید کرد و گفت: بانک مسکن باید پروژه را تامین مالی کند که بخشی از این تامین مالی از محل سپرده های بانک مسکن تامین می شود. جمعیت.
اگرچه از این اظهارات مدیرعامل بانک مسکن مشخص است که تراز منفی در شبکه بانکی یک روند است و یک روز پول به بانک سرازیر می شود و روز دیگر پول خارج می شود و کل منابع بانکی در یک روز جریان دارد. ممکن است منفی است و در یک روز همه چیز می تواند مثبت شود. چند ماهی است اما سوال اینجاست که آیا نهضت ملی مسکن را می پذیرند و می بندند که خود حرکتی است که بانک مسکن در زمینه تخصیص یارانه ها انجام داده و شرایط خوبی برای تولید مسکن وجود ندارد؟ همچنین می تواند یک جنبش باشد؟
فرشید پورحاجت دبیر کانون سراسری انبوه سازان کشور در پاسخ به این سوال که امروز وضعیت ساخت و ساز چگونه است؟ وی می گوید: بانک مسکن سال گذشته بخشنامه ای صادر کرد که اگر انبوه سازی ها تسهیلات می خواهند باید تسهیلات با نسبت گردش مالی ۱۵ درصد داشته باشند.
وی ادامه داد: یعنی اگر سازندگان مسکن خواهان تامین مالی مسکن هستند باید پیش پرداخت داشته باشند تا مشمول دریافت تسهیلات بانکی شوند.
قول داده شد بانک ها به ویژه بانک تخصصی مسکن مشمول چرخه امداد دو دهه اخیر شوند. اما می بینیم که شرایط برای حضور بخش خصوصی در تهیه و تولید مسکن فراهم نیست و این مایه نگرانی است.
دبیر کانون سراسری انبوه سازان با اشاره به اینکه همه عوامل نشان می دهد که امروزه بخش بزرگی از تولید مسکن توسط بخش خصوصی انجام می شود، معتقد است: شورای اسلامی به بخش خصوصی قول داده است که در صورت عدم اجرای بانک ها این کار را انجام دهد. اگر تسهیلات بانکی را پرداخت کنند جریمه می شوند و قول داده شده که بانک ها به ویژه بانک تخصصی مسکن مشمول چرخه امداد دو دهه اخیر شوند. اما می بینیم که شرایط برای حضور بخش خصوصی در تهیه و تولید مسکن فراهم نیست و این مایه نگرانی است.
بانک مسکن تنها بانک تخصصی مسکن در کشور به سازندگان و شرکت های بزرگ ساختمانی می گوید برای دریافت تسهیلات بانکی با سود ۲۳ درصد باید ۶ ماه گردش مالی داشته باشند که قطعا مدت ساخت را افزایش می دهد و نهایی را افزایش می دهد. قیمت این امر بر کسانی که به دنبال مسکن هستند تأثیر منفی خواهد گذاشت
اگر بانک مسکن، تنها بانک تخصصی مسکن کشور، به سازندگان و انبوه سازان بگوید که برای دریافت تسهیلات بانکی با سود ۲۳ درصد باید ۶ ماه گردش مالی داشته باشند، قطعا دوره ساخت تمدید می شود و قیمت نهایی در نهایت بر کسانی که به دنبال مسکن هستند تأثیر منفی می گذارد.
کارشناسان اقتصادی معتقدند نارضایتی برخی بانک ها، معافیت از جرایم اضافه برداشت در برخی موارد یا تبدیل آنها به خط اعتباری که بخشی از کسری بودجه کشور را از طریق بانک های دولتی پوشش می دهد، ضعف نظارت بانک مرکزی بر شبکه بانکی و نادرست بودن آن. ذهنیت عدم امکان ورشکستگی بانک یکی از عوامل اصلی اضافه برداشت در نظام بانکی ایران است.
عباسپور کارشناس پول و بانک اندیشکده اقتصاد مقاومتی در تشریح رویکرد دولت سیزدهم و دولت قبل در برخورد با نارضایتی بانک ها گفت: بی رغبتی بانک ها به پرداخت سود سپرده و عدم نظارت بانک مرکزی. بانکهای خصوصی در دولت قبل به نارضایتی بانکها منجر شده بود. اما این دولت روال دولت قبل را به شکل ملایم در بانک مرکزی ادامه می دهد. اشتباه اعضای دولت و بانک مرکزی در سال ۹۲ که نگذاشتند پایه پولی افزایش یابد و دولت از منابع بانک مرکزی استفاده کند، از یک طرف سخت گیری و سخت گیری را در پی داشت. و از سوی دیگر به دلیل سیاست های غلط دولت و بانک مرکزی، بانک ها مجبور به اضافه برداشت شدند و پایه پولی خود به خود افزایش یافت.
اما در راستای تقویت پرداخت تسهیلات بانکی، نمایندگان کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ را مطابق با اجرای قانون بالادستی برنامه منطقه ای هفتم با ضمیمه تبصره (۱۰) لایحه تصویب سرمایه صادر کردند. افزایش بانک مسکن
به دولت اجازه داده شد با هدف اصلاح ساختار مالی بانک مسکن، تامین بخشی از منابع لازم برای اجرای طرح های مسکن مهر و افزایش توان بانک مسکن و ارتقای طرح های بانک مسکن، سرمایه بانک مسکن را تا سقف ۱۰۰۰ میلیارد در سال جاری افزایش دهد. نهضت ملی مسکن، اقدام کنید
در این راستا، در سال جاری به دولت اجازه داده شد با اصلاح ساختار مالی بانک مسکن، بخشی از منابع مورد نیاز برای اجرای طرح های ارتقای مسکن را تامین کند و توانایی بانک را در اعطای تسهیلات به طرح های نهضت ملی مسکن ارتقا دهد. نسبت به افزایش سرمایه بانک مسکن ۱۰۰۰ میلیارد ریال است.
بر اساس این بند الحاقی، دولت می تواند از طریق واگذاری سهام و سهام شرکت ها، فروش دارایی های منقول و غیرمنقول و تولید اموال آنها و همچنین فروش دارایی های بانک مسکن، سرمایه بانک مسکن را افزایش دهد. وزارت راه و شهرسازی یا واگذاری زمین و اراضی متعلق به این وزارتخانه و سازمانهای تابعه.
این افزایش سرمایه در صورتی می تواند به فال نیک گرفته شود که در پرداخت تسهیلات به خوبی تسهیل شود.
حال اظهارات سیدعباس حسینی مدیرعامل بانک مسکن پس از اعلام اینکه همه این اقدامات برای نهضت ملی مسکن است و این خود حرکتی است، به نظر می رسد این سوال را ایجاد کند که آیا بخش خصوصی به تولید کمک می کند یا خیر. و تحویل مسکن حرکت نیست؟ و اینکه آیا ماجرای تغییرات مدیریتی در بانک مسکن همچنان مطرح است که بانک مرکزی در مورد اضافه برداشت های بانک مسکن در ماه های اخیر سکوت کرده است؟