ترندهای روز

ترفند جدید دانشمندان برای جلوگیری از گسترش بیماری‌ها؛ تولید «اسپرم سمی» در پشه‌های نر

پایگاه خبری تحلیلی افق میهن (ofoghmihan.ir):

پس از آزمایش روش جدید کنترل آفات، دانشمندان استرالیایی دریافتند که پشه های دستکاری شده ژنتیکی با اسپرم سمی می توانند به عنوان یک سلاح جدید در برابر بیماری های استوایی استفاده شوند.

به اصطلاح “تکنیک نر سمی” برای پرورش پشه هایی طراحی شده است که پروتئین های سمی در اسپرم خود تولید می کنند و ماده ها را پس از جفت گیری می کشند.

پشه های ماده هدف این تکنیک هستند زیرا تنها پشه هایی هستند که با گاز گرفتن و مکیدن خون بیماری هایی مانند مالاریا و تب دنگی را منتشر می کنند.

به گفته سام بیچ، محقق دانشگاه Macquarie در استرالیا، این روش “می تواند به سرعت آفت کش ها بدون آسیب رساندن به گونه های مفید عمل کند.”

وی افزود: این راه حل ابتکاری می تواند شیوه مدیریت آفات را متحول کند و امید به جوامع سالم و آینده ای پایدارتر را فراهم کند.

این روش ابتدا بر روی مگس میوه آزمایش شد تا امکان سنجی آن بررسی شود. مگس های میوه به دلیل چرخه زندگی کوتاه دو هفته ای یک گونه رایج در آزمایشگاه ها هستند.

دانشمندان دریافتند که طول عمر مگس های ماده که با نرهای “سمی” جفت می شوند به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.

Macei Maselko، یکی دیگر از محققان این تیم، می گوید که آنها قصد دارند این روش را روی پشه های معمولی نیز آزمایش کنند.

وی افزود: همچنان لازم است این روش بر روی پشه ها آزمایش شود و آزمایش های ایمنی دقیق انجام شود تا اطمینان حاصل شود که چنین تکنیکی برای انسان یا سایر گونه های غیر هدف خطرناک نیست.

به گفته محققان، پشه ها باید به گونه ای مهندسی ژنتیک شوند که تنها پس از رها شدن در طبیعت، اسپرم سمی تولید کنند.

این را می توان با استفاده از تکنیک هایی انجام داد که به دانشمندان اجازه می دهد ژن های خاصی را تحت شرایط خاص (مثلاً با استفاده از مواد شیمیایی یا محرک های بیولوژیکی) خاموش یا روشن کنند. این روش کنترل شرطی ژن ها نامیده می شود.

این روش به نرهای سمی اجازه می دهد تا در شرایط آزمایشگاهی با ماده ها جفت گیری کنند و فرزندان کافی برای توسعه این تکنیک تولید کنند.

بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه که به این موضوع اختصاص دارد، مهندسی ژنتیک سال هاست که برای کنترل جمعیت پشه های ناقل بیماری استفاده می شود.

این روش‌ها معمولاً با رهاسازی تعداد زیادی پشه نر که از نظر ژنتیکی برای عقیم بودن مهندسی شده‌اند، تولیدمثل را کاهش می‌دهند.

به گفته اعضای تیم تحقیقاتی، مدل‌های رایانه‌ای نشان می‌دهند که تکنیک‌هایی که به طور فعال پشه‌های ماده گزنده را می‌کشند می‌توانند بسیار مؤثرتر باشند.

جزئیات این تحقیق در مقاله ای که شامگاه سه شنبه در مجله معتبر و تخصصی Nature Communications منتشر شد، تشریح شده است.

منبع: یورونیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا