بانک و بیمه

تشدید تورم بامسابقه نرخ ارز در بازارها| دلار توافقی ۶۱، آزاد۷۱ هزار تومان!

بازار؛ گروه بانک و بیمه: اگرچه قیمت دلار در بازار آزاد در زمان روی کار آمدن دولت چهاردهم ۵۹ هزار و سکه تمام بهار آزادی ۴۱ میلیون تومان بود، اما قیمت این کالاها در سه ماه گذشته افزایش یافته است به طوری که اکنون قیمت هر سکه تمام شده است. دلار در بازار آزاد به بیش از ۷۰ هزار تومان رسید و سکه بهار آزادی نیز از ۵۲ میلیون تومان عبور کرده است. افزایش قیمت اگرچه متاثر از مسائل سیاسی، رویدادهای بین المللی و تنش های منطقه ای و همچنین افزایش قیمت جهانی طلا بوده است، اما به گفته کارشناسان، قیمت این کالاها در این مدت افزایش یافته است. سیاست گذاران و تصمیم گیران می توانند با مدیریت صحیح کارشناسانه و اجرای سیاست های اصولی در بازار ارز از افزایش غیرمنطقی قیمت ها جلوگیری کنند.

افزایش قیمت ها که در حال حاضر علاوه بر تاثیر مسایل سیاسی، عمدتا ناشی از سیاست هایی از جمله تاکید بر همسویی نرخ رسمی ارز با نرخ آزاد در بازار است، خواستار تیم اقتصادی دولت است. به طور خاص وزیر اقتصاد بر این موضوع تاکید دارد. در صورت آزاد شدن نرخ ارز در بازار توافقی، باید تک نرخی شدن ارز رعایت شود و نتیجه آن کاهش قیمت ارز آزاد خواهد بود. اما همانطور که مشخص است این روش مدیریت بازار جواب نداد چرا که افزایش قیمت ارز در بازار توافقی باعث شد موتور رشد نرخ ارز در بازار آزاد افزایش قیمت داشته باشد.

در شرایط فعلی اقتصادی و شرایط کشور تحت تحریم، وجود دو نرخ ارز ضروری است و در این شرایط، مدیریت منابع و مصارف ارزی باید تحت نظارت و کنترل دقیق صورت گیرد تا اجتناب از فشارهای تورمی ناشی از رشد نرخ ارز که زمینه ساز افزایش قیمت کالاها و خدمات در بازار است، نباید تحت سلطه مردم باشد.

تیتورم شدید و گرانی همراه با تلاطم قیمت در بازار ارز

اگرچه اکثر اقتصاددانان معتقدند; ارزی با نرخ های متعدد بدون شک مفسده آور است و از سوی دیگر سرکوب قیمت ارز باعث می شود با کوچکترین شوکی فنر فشاری قیمت این کالا آزاد شود و قیمت آن به شدت افزایش یابد، اما برخی دیگر. با توجه به شرایط فعلی اقتصادی و تحریم کشور، وجود دو نرخ ارز ضروری است و در این شرایط باید مدیریت منابع و مصارف پولی تحت نظارت و کنترل دقیق صورت گیرد تا از تورم جلوگیری شود. فشارهای ناشی از رشد نرخ ارز که منجر به افزایش نامحدود قیمت کالاها و خدمات در بازار نباید مردم را کنترل کرد.

زیرا نوسانات قیمت ارز بازار را مختل می کند و از سوی دیگر شرکت ها و حوزه تولید با مشکلات جدی مواجه می شوند. مهمتر از آن، اقدامات کاهش نرخ تورم و هدف بانک مرکزی مبنی بر کاهش نرخ این شاخص مهم اقتصادی اجرا نمی شود و ممکن است برعکس، یعنی تشدید تورم و قهقرایی اقتصاد کشور را به دنبال داشته باشد. افزایش نرخ ارز با افزایش بازار، قیمت کالاهای داخلی و وارداتی نیز افزایش یافته است و در روزها و هفته های آینده شاهد تاثیر رشد نرخ ارز بر قیمت ها در بازار خواهیم بود.

سیاست فعلی مدیریت نرخ ارز در بازار با چنین روشی بدون شک اختلاف قیمت ارز رسمی و بازار آزاد را در شرایط فعلی اقتصادی کشور افزایش می‌دهد، با چنین رویکردی ارز نخواهد بود. ما به سمت یک نرخ ارز حرکت می کنیم، شکاف بین ارز رسمی و بازار آزاد ممکن است به جای همگرا شدن بر روی نرخ ها بیشتر شود.

به این ترتیب کنترل بر ارز تک تضمینی نمی شود

مسعود دانشمند عضو اتاق بازرگانی ایران در گفت و گو با این خبرگزاری “بازار” می گوید؛ سیاست اتخاذ شده توسط سیاستگذاران اقتصادی برای کنترل نرخ ارز در بازار با افزایش نرخ ارز در مرکز مبادلات ارزی با این هدف که نرخ ارز رسمی بازار به بازار آزاد نزدیک شود، قیمت ارز در بازار آزاد کاهش می یابد و مسیر تک نرخی شدن ارز طی خواهد شد اشتباه است. زیرا هر چه نرخ رسمی ارز در بازار توافقی افزایش یابد، قیمت ارز در بازار آزاد بیشتر خواهد شد. سیاستی که نتیجه ای جز گرانی ارز در بازار آزاد ندارد.

این کارشناس اقتصادی با تشریح اینکه سیاست فعلی کنترل نرخ ارز در بازار با چنین روشی بدون شک باعث افزایش اختلاف قیمت ارز رسمی و بازار آزاد حتی در شرایط فعلی اقتصادی کشور می شود، افزود: با چنین روشی. رویکرد به ارز یک نرخ ارز واحد نمی دهد. و به جای همگرا شدن نرخ ها، ممکن است شکاف بین ارز رسمی و بازار آزاد بیشتر شود، زیرا بازار آزاد ارز معمولاً برای تعیین نرخ روزانه، نوسانات قیمت رسمی ارز در بازار را در نظر می گیرد. اما چنین رویکردی باعث افزایش تورم و افزایش فشار بر مردم خواهد شد.

اگرچه هیچ کس در تک نرخی شدن ارز بحثی ندارد و بی شک با چنین سیاستی با ارز چند نرخی انباشت رانت و فساد از بین خواهد رفت، اما اکنون زمان مناسبی نیست چرا که این سیاست عواقبی مانند رکود، تورم و بالا را به دنبال خواهد داشت. قیمت ها، از سوی دیگر هزینه های تولید را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد

اکنون زمان افزایش نرخ ارز نیست

آلبرت بغزیان، کارشناس اقتصادی نیز با این خبرگزاری صحبت کرده است “بازار” وی در خصوص سیاست اخیر متولیان بازار ارز گفت: هر روز شاهد افزایش نرخ ارز در بازار رسمی هستیم در حالی که اکنون زمان افزایش نرخ ها نیست هرچند دولت قصد دارد به تک نرخی شدن ارز روی بیاورد. با این اقدام به هر حال، اگرچه هیچکس بحث تک نرخی شدن ارز را ندارد و بی شک انباشت رانت و فساد با ارز چند ارزی با چنین سیاستی از بین خواهد رفت، اما اکنون زمان مناسبی نیست، زیرا این سیاست عواقبی از این قبیل دارد. به عنوان رکود و تورم و گرانی، از سوی دیگر هزینه های تولید را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد.

وی با بیان اینکه دود اجرای چنین سیاستی با توجه به افزایش قیمت ها و فشارهای اقتصادی برای مردم قابل مشاهده است، تصریح کرد: البته دولت به فکر جبران بوده و به عواقب آن فکر کرده است، اما از آنجایی که کشور در یک وضعیت قرار دارد. تحریم و درآمدهای ارزی کاهش یافته است، برای بدتر شدن وضعیت اقتصادی کشور نباید کاری کرد. از آنجایی که به نظر می رسد بانک مرکزی تمایلی به افزایش نرخ رسمی ارز برای نزدیک شدن به نرخ ارز شناور نداشته است و این سیاست بیشتر مورد تاکید وزارت اقتصاد است، ادامه چنین سیاستی فشار برای افزایش نرخ ارز را افزایش می دهد. بانک و سیاست های آن اصول و مدیریت صحیحی که بانک مرکزی در دو سه سال گذشته در بازار ارز اعمال کرده است، بی اثر می شود.

بر اساس این گزارش، معامله گران روز گذشته دلار توافقی در صرافی را ۶۱ هزار تومان اعلام کردند. جهش قیمتی که باعث شد نرخ ارز آزاد در مسیر رشد قرار بگیرد و پله پله افزایش پیدا کند به طوری که قیمت دلار در بازار آزاد اکنون به بیش از ۷۱ هزار تومان رسیده و معلوم نیست این ارزش چقدر خواهد بود. روزها و هفته های آینده خواهد بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا