تمرکز بر مسائل کنونی زیستبوم مالی بهجای بحثهای دور از واقعیت/ در سالهای اخیر به چالشهایی برخوردیم که باید حل شوند
نشست خبری یازدهمین همایش سالانه نظام های نوین بانکی و پرداخت با محوریت حاکمیت دیجیتال و نظارت فناورانه امروز با حضور کوروش پرویزیان رئیس پژوهشکده پولی و بانکی و نوش آفرین مومن واقفی معاون رئیس جمهور برگزار می شود. فناوری های نوین بانک مرکزی و علیرضا مهیار مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک به میزبانی پژوهشکده بانک مرکزی پول و دارایی برگزار شد.
همایش جدید بانکداری امسال چه تفاوتی با سال های قبل دارد؟
یازدهمین همایش سالانه نظام های نوین بانکی و پرداخت ۱۴ و ۱۵ آذرماه در سالن کنفرانس برج میلاد برگزار می شود. در این نشست خبری کوروش پرویزیان رئیس پژوهشکده پولی و بانکی ضمن ارائه گزارشی از روند برگزاری این همایش گفت:
این همایش با حضور فعالان و نخبگان و چهره های برجسته این حوزه برگزار می شود. یازدهمین دوره این کنفرانس بر روی اکوسیستم بانکی جدید و همچنین حاکمیت دیجیتال و نظارت فناوری تمرکز دارد.
با توسعه فناوری، تنظیم کننده مجبور خواهد شد در توصیه های خود تجدید نظر کند. این موضوعی بود که در این نشست خبری هم در سخنرانی پرویزیان و هم در سخنرانی نوش آفرین مومن واقفی مطرح شد. مومن واقفی در بخشی از بیانیه خود به تطابق نهادهای فناوری با نهادهای نظارتی پرداخت و اظهار داشت:
طبیعی است که رگولاتور همیشه از پیشرفت های تکنولوژیک عقب می ماند. بانک مرکزی به عنوان یک نهاد ناظر در این حوزه، توجه ویژه ای به مؤلفه های آن – از جمله شفافیت گزارش های مالی و … – داشته و در برگزاری یازدهمین همایش سالانه نظام های نوین بانکی و پرداخت، همواره به حل مشکلات جاری توجه دارد.
مومن واقفی افزود:
تفاوت این دوره با دوره های قبل در این است که امسال با تمرکززدایی از موضوعاتی که دور از ذهن بود، بر وضعیت فعلی تمرکز می کنیم.
این به معنای اقدام برای رفع موانع موجود با استفاده از ابزارهای موجود است. در حالی که اکوسیستم به عنوان یک کل و بخش های آن با مشکلات و بحران هایی مواجه است. از چالشهای زیرساختی و ساختمانی گرفته تا بحرانهای امنیتی و نیاز به بازتعریف قوانین و مقررات، همگی میتوانند موضوعاتی باشند که در این دوره از نمایشگاه باید به آنها پرداخته شود.
حضور ۸۰ شرکت در یازدهمین همایش سالانه نظام های نوین بانکداری و پرداخت
پرویزیان نظر خود را اینگونه توضیح داد:
همزمان با این همایش، نمایشگاه صنعت پرداخت و بانکداری در سالن همایش های برج میلاد برگزار می شود. این نمایشگاه با حضور ۸۰ شرکت فعال در این حوزه فرصت مناسبی برای رسیدن به این مرزها خواهد بود. ۳۰ فرصت عرضه محصول در این نمایشگاه وجود دارد.
پرویزیان افزود:
محورهای اصلی کنفرانس امسال شامل رویکرد اکوسیستمی به بانکداری هوشمند، تحول دیجیتال در نظارت و ثبات مالی مرتبط، در بحث دیگری از جمله ارزهای دیجیتال، ریال دیجیتال و داراییهای هوشمند، بانکداری مدرن و روشهای پرداخت مدرن مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
با وجود تغییر شرایط چارچوب، هنوز نگرش جدیدی در این زمینه شکل نگرفته است
نوش آفرین مومن واقفی، معاون فناوری های نوین بانک مرکزی در ادامه سخنان خود به تفاوت این دوره با دوره های قبلی پرداخت و به تشریح بیشتر موضع برگزارکنندگان پرداخت و بیان کرد:
سعی کردیم با برنامه ریزی دغدغه های روز راه حلی برای چالش ها پیدا کنیم. اگرچه بازیگران جدیدی وارد اکوسیستم مالی و پولی کشور شدهاند، اما نگاه سنتی به این حوزه همچنان باقی مانده و موضع جدیدی در آن شکل نگرفته است.
مرحله آزمایشی ریال دیجیتال به پایان رسید
در سال های اخیر بحث ها و مضامین جدیدی در گفتمان بانکداری کشور مطرح شده که شکل این صنعت را تحت تاثیر قرار داده است. بحث در مورد ارزهای دیجیتال و دارایی های مدرن یکی از آنهاست. مومن واقفی درباره ریال دیجیتال و ارزهای دیجیتال گفت:
یکی از محورهای اصلی این کنفرانس، موضوع نظارت هوشمند است. در بحث ارزهای رمزنگاری شده و دارایی های دیجیتال، با توجه به پایان مرحله آزمایشی ریال دیجیتال، بانک مرکزی تلاش خواهد کرد در سال آینده بیشتر روی توسعه ریال دیجیتال کار کند.
آیا ریال دیجیتال برای دور زدن تحریم ها استفاده می شود؟
مومنوقفی در بخشی دیگر از این نشست در پاسخ به سوال خبرنگاران در خصوص ریال دیجیتال در توضیح بیشتر گفت:
در آینده، تمرکز بر روی کاربرد ریال دیجیتال خواهد بود.
علیرضا ماهیار، مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک نیز در خصوص ریال دیجیتال اظهار داشت:
ما در حال بررسی برنامه هایی برای استفاده از ریال دیجیتال هستیم. از جمله این موارد می توان به استفاده از ریال دیجیتال برای دور زدن تحریم ها و توکن سازی دارایی ها اشاره کرد.
در دو ماه گذشته هیچ حمله هکری صورت نگرفته است
بحث امنیت سایبری در بانکداری بسیار مهم است. نشت اطلاعات از این پورتال ممکن است منجر به خسارات مالی و خطرات زیادی شود. در همایش زیرساخت دیجیتال، رسول لطفی معاون فناوری اطلاعات در یکی از پنل های این رویداد تخصصی امنیت سایبری در حوزه فناوری ها و زیرساخت های بانکی شرکت کرد.
هنوز هیچکس عواقب حمله اخیر هکرهای بانکی را توضیح نداده است. ما برخی از داده های خود را از دست دادیم. مانند نحوه وارد کردن رمز عبور کاربران ایرانی، این موضوع می تواند مبنایی برای حملات بعدی باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید گزارش «اگر به شاپرک حمله شود، مردم نمیتوانند نان بخرند/هنوز کسی درباره عواقب هک بانکها توضیح نداده است» را مطالعه کنید.
مومن واقفی در پاسخ به سوالی درباره حمله هکری به بانک ملت گفت:
در دو ماه گذشته هیچ هک در سیستم های بانکی نداشته ایم. اختلالاتی که منجر به انتشار اطلاعات می شود در سراسر جهان مشاهده می شود. در مورد بانک ملت نیز اختلالاتی در سیستم ایجاد شد و هک نشد.
مومن واقفی در واکنش به سخنرانی معاون فناوری اطلاعات در رویداد زیرساخت دیجیتال گفت:
پرونده اخیر بانک ملت (اختلال) یک اختلال سیستمی بود و بحثی از هک نبود. اما قبول دارم که در یک سال گذشته چند مورد در شبکه بانکی داشته ایم. خوشبختانه اقداماتی که بانک ها و نهادهای نظارتی انجام دادند توانستند شرایط را مدیریت کنند و از درس های گرفته شده برای بقیه بانک ها استفاده شد تا چنین اتفاقی تکرار نشود.
برای توضیحات کامل به گزارش اختصاصی مراجعه کنید افق میهن عنوان “بانک مرکزی تایید کرد که برخی بانک ها در سال گذشته هک شده اند” را بخوانید.
پوشش ۹۰ درصدی مشتریان بانک در پروژه آمبر
موضوع دیگری که در این نشست خبری مطرح شد، مربوط به پروژه کهربا بود. برای اطلاعات بیشتر در مورد پروژه کهربا، “پروژه کهربا چیست و چه خدماتی ارائه می دهد؟” را بخوانید
مومن واقفی در پاسخ به سوالات خبرنگاران در این خصوص گفت:
اعلانها در این مورد تقریباً یک هفته است که در دسترس هستند و ما هنوز بهروزرسانی در این مورد نداریم. بر اساس این بیانیه اسامی بانک ها فاش شده است. بانک های بزرگ کشور در طرح کهربا مشارکت دارند و حداقل ۹۰ درصد مشتریان بانک ها تحت پوشش کهربا هستند.
برای کسب اطلاعات بیشتر صفحه بانکی و بیمه را در افق میهن دنبال کنید.