تنشها تمام شد؛ وقت رشد بورس است
افق میهنی –
پس از مشخص شدن نتایج انتخابات آمریکا، علی رغم پیش بینی بسیاری از فعالان و سرمایه گذاران، بازار سرمایه بالا رفت و نرخ ارز، سکه و طلای جهانی کاهش یافت. البته دلایل کاهش سکه در کشور، خالی شدن حباب آن و عرضه سکه در بازار بیان شده و قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی با توجه به نزدیک شدن به بازار جهانی کاهش یافت. جمهوریخواهان در تقویت ارزش دلار. شاخص کل بورس از ابتدای آبان ماه ۹.۲ درصد رشد و از کف ۱.۹۷۰ هزار واحدی ۱۱.۲ درصد رشد را به ثبت رساند که حرکتی چشمگیر و قابل توجه است. بورس پس از عبور از تنش های مرزی شروع به رشد کرد و پس از مشخص شدن انتخابات آمریکا علیرغم همه پیش بینی ها و تصورات بالا بودن نرخ سود و جنگ باعث شد بسیاری از فعالان و سرمایه گذاران یا معامله گران تغییرات اساسی در اقتصاد و اقتصاد ایجاد کنند. تصمیماتی که در حال انجام است. گرفته شد، توجه نکنید، اما بازار سرمایه مسیر خود را طی کرد و نشان داد که بازار منتظر کسی نخواهد بود.
ایمان رئیسی کارشناس بازار سرمایه به دلایل رشد این بازار اشاره کرد و گفت: در دوران پسابرجام و پس از روی کار آمدن ترامپ، بازار سبز و امیدوارکننده شده بود. بورس در این مدت با ریسک ها و تنش های سیاسی، تصمیمات کلان اقتصادی از جمله: بودجه، نرخ سود و … مواجه بوده و در ۱۰ روز اخیر شاهد نشانه هایی از آرامش در بازار بوده ایم.
مهمترین بخشی از بازار که باید به آن توجه کرد این است که اگر صندوق های سرمایه گذاری به تعداد خریداران اضافه شود، بازار جان تازه ای خواهد گرفت. با توجه به اینکه بازار هنوز با خریداران واقعی به جایی نرسیده است، زین پس از بازار برای رشد به نیروی جدیدی برای سرمایه گذاری در سهام به جای اوراق قرضه نیاز دارد. وی افزود: پس از مشخص شدن نتایج انتخابات آمریکا، بازارهای مالی احساسات متفاوتی را تجربه کردند، طلا سقوط کرد و بیت کوین به پرواز درآمد. اگر پیشبینیها درباره عملکرد بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا درست باشد، تورم افزایش مییابد و با افزایش تنشهای اقتصادی بین چین و آمریکا، بازار کالا وارد رکود میشود، اما آنچه در اولویت قرار دارد. بازار سرمایه ایران نرخ بهره و قیمت ارز نیمایی است. که مورد توجه دولت جدید قرار گرفته و زمینه را برای رشد بازار فراهم می کند.
رئیسی در ادامه گفت: دماسنج اقتصادی شاخص کل بورس در سال های گذشته منفی بوده و افت داشته است. در بازارهای مالی مشخص است که هر چه در قیمت در نظر گرفته شود و تاثیرگذار باشد در آینده مشاهده خواهد شد، مانند عدم تعادل برق که از گذشته تاکنون در صنایع وجود داشته است. این ناهماهنگی منجر به فقر و عقب ماندگی در صنایع کشور می شود و شاخص کل بازار سرمایه با قرمز شدن این مشکلات را منعکس خواهد کرد.
بدون حل مشکلات اقتصاد کلان نمی توان انتظار رشد بازار و تداوم آن را داشت. به نظر می رسد اقدامات دولت و شورای اسلامی در راستای افزایش نرخ ارز، کاهش نرخ سود، عرضه خودرو در بورس و… حمایت بهتری از بازار سرمایه داشته باشد و تاثیر این موارد کاربردی است. اقدامات دولت در بازار سرمایه قابل مشاهده است.
موتور رشد بازار داغ شد
جواد مرادیان فعال بازار سرمایه درباره علت رشد بازار سرمایه گفت: شاخص کل بورس از ابتدای آبان ماه ۹.۲ درصد و از کف یک میلیون و ۹۷۰ هزار واحد ۱۱.۲ درصد رشد داشته است. . آغاز رشد بورس پس از مشخص شدن نتیجه انتخاباتی دونالد ترامپ، با پمپاژ اخبار مثبت آغاز شد، این اخبار شامل حمایت و پیگیری مستمر تیم جدید سازمان بورس و اوراق بهادار است. از احتمال کاهش نرخ سود اوراق ویژه به ۲۵ درصد، افزایش نرخ نیمایی و ورود آن به کانال. ۵۰ هزار تومان، خوش بینی اهالی بازار به عرضه خودرو در بورس تصمیمی سودآور برای صنعت پیشرو در بازار سرمایه بود. به نظر می رسد بازار سرمایه با این اخبار و پس از کاهش تنش های فرامرزی، برخلاف بسیاری از پیش بینی ها، مقداری از فضای باقی مانده خود را پر کرد و عملکرد قابل توجهی را به ثبت رساند.
وی در خصوص احتمال کاهش نرخ سود به ۲۵ درصد نیز گفت: سیاست گذار پولی مدت هاست سیاست پولی انقباضی را در دستور کار خود قرار داده و تاکنون نیز ادامه داشته است. در بهمن در ماه ۱۴۰۲ با وجود مخالفت تمامی مؤسسات پولی از جمله بانک ها، نرخ اوراق گواهی سپرده ویژه به ۳۰ درصد افزایش یافت.
البته مخالفت بانک ها نمادین بود و در برخی از این موسسات شاهد سپرده گذاری با نرخ های بالای ۳۰ درصد بودیم. به نظر می رسد سیاست بانک مرکزی همچنان انقباضی است، هرچند اخباری از بانک مرکزی به گوش می رسد بهمن امسال این نرخ به ۲۵ درصد برمی گردد اما نرخ تأمین مالی ۴۰ تا ۴۲ درصد و نرخ طرح های تأمین مالی جمعی بالای ۵۰ درصد است و به نظر نمی رسد قدرت سیاست گذار در حدی باشد که بتواند کاهش دهد. این نرخ، زیرا در حال حاضر این طرحها، وجوه و سپردهها نرخهای بالای ۳۰ درصد را تثبیت کردهاند، مگر اینکه چیز جدیدی باعث کاهش این نرخها شود. دولت چهاردهم و اعضای آن بر کاهش نرخ سود و حمایت از بازار سرمایه تاکید دارند که می تواند باعث رشد بازار سرمایه شود. تا زمانی که نرخ اوراق با درآمد ثابت و کم ریسک بالا باشد، طبیعتا سرمایه گذار ریسک زیادی را نمی پذیرد.
وی افزود: به نظر می رسد دولت باید تلاش کند مجمع تشخیص مصلحت نظام را به پذیرش FATF و معاهده پالرمو متقاعد کند و در صورت پیوستن کشور به این معاهدات و پذیرش آن، وضعیت اقتصادی کشور و بازار سرمایه بهبود یابد. فعال بازار مالی در خصوص تصویب افزایش نرخ برق توسط وزیر نیرو، کمبود ۲۰ هزار مگاواتی برق فعلی ناشی از سال ها کمبود است. سرمایه گذاری خارجی، تحریم های اقتصادی و کم توجهی به این صنعت که باعث اختلال در بافت های مسکونی شده است.
کاهش تولید گاز در کنار عدم تعادل برق باعث شده در زمستان قطعی گاز و در تابستان قطعی برق داشته باشیم. با تغییر سیاست کلی در خصوص FATF و ورود سرمایه گذاران خارجی می توان به احیا و بهبود این صنعت امیدوار بود. افزایش نرخ برق تنها بخشی از این صنعت را ترمیم می کند و تنها با تکیه بر افزایش نرخ برق نمی توان چشم انداز روشنی را در صنعت نیروگاهی کشور دید.