تنها راه حل موجود، حذف رانت است/ جنس رکود فعلی کشور از جنس تعطیلی پروژههاست
در گفتگو با حسین محمودی اصل مطلب آورده شد/قسمت اول؛
منشا تورم را می توان پول آزاد نامید. پول مجانی چیزی است که دولت برای پوشش کسری بودجه خود چاپ می کند یا به صورت اجاره به مستاجران می دهد. رانت خوار یا این پول را به دلار تبدیل می کند و از کشور خارج می کند و یا تبدیل به دارایی در کشور می کند که معمولاً منجر به پولشویی می شود. به همین دلیل ما یک راه حل داریم و آن لغو اجاره بها است. یکی از مهم ترین مشکلات کنونی کشور، رکود است. نوع رکودی که از سال ۹۲ تا ۹۵ داشتیم به دلیل کاهش تورم بود اما این بار به دلیل تعطیلی پروژه هاست. چنین رکودی به طور قابل توجهی تولید و صادرات را محدود می کند. بیش از ۶۰ درصد پروژه های کشور تعطیل است و هزینه های مالی باعث نابودی بنگاه ها می شود.
حسین محمودی اصلکارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اخبار بورس وی تصریح کرد: بخشی از مشکلات پیش روی شرکت ها در شش ماهه اول سال مربوط به مشکلات سیستماتیک، تصمیم گیری ها و اقتصاد کلان است و لازم است فعالان بازار و سازمان بورس کارکرد آتش نشانی را کنار بگذارند و جستوجوی راهحلها، با توجه به یک رویداد منفی و جلوگیری از استفاده از آن، حتی برای برنامههای تلویزیونی نیز جایی در این زمینه وجود ندارد.
لزوم حمایت قانونی از مدیران مخالف مدیران ارشد برای تصمیم کارشناسی
به آن اشاره کرد نیاز به انجمن ناشران وی افزود: در گذشته پیشنهاد داده بودم که قانونی در مجلس وجود داشته باشد که به مدیرانی که از مدیران ارشد سرپیچی می کنند برای تصمیم کارشناسی کمک حقوقی شود. زیرا این امر گاهی منجر به اخراج یا تنزل مقام شده است.
محمودی عسل تصریح کرد: از یک سو لازم است شرکت ها در تصمیم گیری های مهم متناسب با مدیریت شرکت کمک کنند، از سوی دیگر همراهی با سازمان و همچنین جبران کمبود گاز و برق ضروری است. در مورد کمبود انرژی هم بارها تلاش کرده ایم اما حدود ۶۰ تا ۸۰ میلیارد سود پتروشیمی ها کاهش پیدا نکرده است. این شرکت ها متعهد به مردم هستند و اگر صحبتی هم می شود برای حمایت از مردم است و اتفاقاً مدیریت شرکت ها هم مورد انتقاد قرار می گیرد.
منبع تورم پول مفتی است که دولت برای جبران کسری بودجه خود آن را چاپ می کند
وی در ادامه تاکید کرد لزوم حمایت از صنعت وی گفت: منشا تورم را می توان پول مفت نامید. پول مفت آن چیزی است که دولت برای تامین کسری بودجه خود چاپ می کند یا به صورت رانت به رانت خواران می دهد یا این پول را به دلار تبدیل می کند و از کشور خارج می کند یا ریال خود را در کشور به دارایی تبدیل می کند. کشوری که معمولا منجر به پولشویی می شود. مثلاً در بازار املاک و مستغلات پولشویی می کند تا قیمت ملک بالا برود و غیرهبه این ترتیب منابع مردم را کم کردند و از همان منابع برای وارد کردن ضربه دوم یعنی تورم استفاده کردند..
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: پس راه حلی داریم و آن حذف اجاره بها است. راه حل دومی وجود ندارد و راه حل های ثانویه سیستماتیک تر و دست نیافتنی تر هستند. مردم باید نسبت به سود شرکت ها، تعرفه گاز و برق و کمبود آنها قانع شوند و انگیزه هایی برای کاهش مصرف و جلوگیری از تعطیلی در نظر گرفته شود. از طرفی گازی که باید سه ماه تمام شود نباید چنین قیمتی داشته باشد. همچنین همین گاز دو برابر مراکز تولید کانادا، آمریکا و خلیج فارس قیمتی دارد که منجر به دو برابر شدن نرخ عرضه پتروشیمی ها و تعطیلی واحدها می شود.
وی افزود: دولت باید در نظر داشته باشد که واحد تولیدی به دلیل اختلال سه ماهه گاز که تقصیر دولت هم بود، توانست ۹ ماه به بهره برداری برسد و این موارد باید در اختیار شرکت های دیگر حوزه ها قرار گیرد و به صورت امتیازات برای افزایش حاشیه سود آنها افزایش می یابد..
محمودی عسل یادآور شد: بودجه ۱۴۰۴ را نمی توان به عنوان بودجه انبساطی تشخیص داد زیرا این بودجه بیشتر پوششی در برابر تورم است. زمانی که رانت ارزی به جیب رانت خواران می رود، از جیب شرکت ها کسر می شود. شرکت ها باید فرصت ایجاد سود و مهارت داشته باشند. سود واقعی بالاتر از تورم شروع خواهد شد و به همین دلیل است که سودی که در حال حاضر مشمول مالیات می شود، سود واقعی نیست، بلکه سود کاغذی است که شرکت ها را ضعیف می کند، نقدینگی آنها را کاهش می دهد و آنها را از چرخه تولید خارج می کند.
قیمت بنزین اکنون غیرقانونی است!
وی تصریح کرد: قیمت گاز در حال حاضر غیرقانونی است زیرا مولفه های مندرج در قانون الحاق دولت بر اساس وجود فرمول و ایجاد مشوق های سرمایه گذاری است. افزایش ۱۰ یا ۲۰ درصدی آن انگیزه را ایجاد نمی کند. بنابراین می توان آن را غیرقانونی دانست و باید در راستای رقابت باشد.
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: چالش ها در بازارهای سهام در بودجه امسال کمتر شده، نه بیشتر، اما همچنان مدیریت بر نرخ ورودی، تعرفه ها و حجم اوراق نیاز است. تا جایی که دولت اجاره را کاهش می دهد، کسری بودجه آن نیز کاهش می یابد. زیرا مابه التفاوت به جیب شرکت هایی سرازیر می شود که حتی اگر خصوصی باشند مالیات می پردازند. از سوی دیگر این منابع مجانی به جیب رانت خواران نمی رسد و از تورم جلوگیری می شود. تفاوت نرخ ارز نیز بسیار مهم است.
ماهیت رکود فعلی کشور تعطیلی پروژه هاست
وی خاطرنشان کرد: یکی از بزرگترین مشکلات کشور رکود است. نوع رکودی که از سال ۹۲ تا ۹۵ داشتیم به دلیل کاهش تورم بود اما این بار به دلیل تعطیلی پروژه هاست. پروژه ها به اتمام رسیده و در حالی که اشتغال تحت تاثیر قرار می گیرد، درآمد، پیمانکاران، قطعه سازان و عوامل دیگر نیز تحت تاثیر قرار می گیرد. چنین رکودی به طور قابل توجهی تولید و صادرات را محدود می کند. بیش از ۶۰ درصد پروژه های کشور تعطیل است و شرکت ها با ۳۶ درصد تسهیلات حقوق می پردازند. لازم به ذکر است که هزینه های مالی شرکت ها را از بین می برد.