ثبت تخلفات عابران از طریق دوربینهای چهرهخوان در دستور کار پلیس راهور قرار دارد
“مشکلی که امروزه با آن روبرو هستیم این است که هیچ قطعیت و مجازاتی وجود ندارد.” ما باید این را به گونه ای طراحی کنیم که هیچ پدیده ای به نام “نابرابری” نداریم.
طبق اخبار تجاری ، این چیزی است که شهروندان را نباید توسط شهروندان در نظر گرفت. غالباً مشاهده می شود که ، از آنجا که چراغ راهنمایی برای رانندگان سبز است ، مردم در خیابان قدم می زنند و باعث ترافیک و آهسته ترافیک و ترافیک می شوند. با وجود وجود پل های هوایی ، عابران پیاده در بزرگراه هایی دیده می شوند که از رانندگان سبز استفاده نمی کنند و گاهی اوقات باعث بروز حوادث خطرناک برای خود و رانندگان می شوند.
اگرچه این قانون برای عدم رعایت قوانین عابر پیاده در نظر گرفته شده است ، اما به نظر می رسد که پیروی از قوانین عابر پیاده از مسئولیت اجتماعی فرد و افراد کمتری از این قوانین پیروی می کنند. از طرف دیگر ، پلیس برای کنترل مجرمان یا مجازات ها در تقاطع مداخله می کند ، اما هیچ اقدامی از سوی پلیس در این شهر برای جلوگیری از جراحات عابر پیاده انجام نشده است. سؤالاتی برای بررسی علت وجود دارد. آیا قوانین کافی برای جلوگیری از نقض عابران پیاده وجود دارد؟ آیا شما قوانین بازدارنده لازم را ندارید؟ آیا اجرای قوانین عابر پیاده آسان است؟
در همین راستا ، فرمانده گفت كه تیمور حسینی ، رئیس پلیس جاده رحجا ، در صورت بروز حادثه و ترافیک نقش صدمات عابر پیاده را توضیح داد: نکته این است كه سوء تفاهم وجود دارد كه این عابر پیاده هرگز مسئولیت پذیر نیست. بعضی اوقات عابران پیاده می توانند مسئول حادثه باشند.
وی همچنین افزود: “مواد تشکیل دهنده راننده نیز وظایف و عابران پیاده مانند راننده را موظف به رعایت این قوانین می کند.” اگر با این قوانین مطابقت نداشته باشد ، متخصص می تواند خطا را تعیین کرده و این موضوع را در گزارش کروکوسی منعکس کند.
در پاسخ به این سؤال که آیا برنامه ای برای بررسی قوانین عابر پیاده وجود دارد؟ وی گفت: برای تجدید نظر در قوانین عابر پیاده ، قوانین ما مسئول هستند ، اما مشکل اجرای آنهاست. قانونگذار همچنین عابران پیاده را در جدول جنایت جریمه کرده است. با این حال ، اجرای این قوانین مستلزم مکانیسم است که ابتدا به آموزش نیاز دارد. دوم ، به کار فرهنگی نیاز دارد و پس از آن باید اجرا شود.
فرمانده حسینی در مورد اقدامات پلیس برای جلوگیری از نقض عابران پیاده توضیح داد: در هیچ کجای جهان ، عابران پیاده به طور سنتی و دستی توسط پلیس انجام می شوند ، اما توسط دوربین های Face Fight. این دوربین ها می توانند صدمات عابر پیاده را تشخیص داده و جریمه ایجاد کنند.
در پاسخ به این سؤال که آیا این استفاده از روشهای جدید برای ثبت تخلفات عابر پیاده در دستور کار قرار دارد؟ خطر نشان داد: بله ، در دستور کار قرار دارد.
راه حل برای شهروندان برای رعایت قوانین عابر پیاده چیست؟ آیا در این زمینه قوانین دلهره آور تری وجود دارد؟ وی گفت: مشکل بازدارنده و اثربخشی یک بحث بسیار مهم و گسترده است. برای اینکه آیین نامه و مجازات برای اجرای یک دارایی بازدارنده ، باید دو شرط وجود داشته باشد: اول ، هزینه های جرم باید زیاد باشد. هرکسی که مرتکب جرم یا جرم شود باید بداند که مجازات و پیامدهای آن بسیار دشوار است. در نتیجه ، او طولانی نیست که کارهای زیادی انجام دهد.
سردار حسینی اضافه کرد: ثانیا ، موضوع امنیت و یقین مجازات است. به نظر من موضوعی که امروز با آن روبرو هستیم این است که مجازاتی وجود ندارد. ما باید این را به گونه ای طراحی کنیم که هیچ پدیده ای به نام “نابرابری” نداریم.
منبع: ایلنا