حذف مقاله جنجالی «درمان کرونا» از یک مجله پزشکی؛ از توجه جهانی تا رسوایی علمی
مقاله علمی که هیدروکسی کلروکین را به عنوان درمان کووید-۱۹ در سال ۲۰۲۰ معرفی کرده بود به دلیل نگرانی های علمی و اخلاقی از آرشیو یک مجله بین المللی حذف شد. این مقاله که در زمان انتشار توجه بسیاری را به خود جلب کرد، اکنون توسط منتقدان به عنوان یک قصور علمی و یک رسوایی جهانی توصیف می شود.
مقاله علمی ۲۰۲۰ که داروی ضد مالاریا هیدروکسی کلروکین را به عنوان درمانی برای کووید-۱۹ معرفی کرده بود، رسما از آرشیو مجله بین المللی عوامل ضد میکروبی حذف شد.
نشریه هلندی Elsevier که مالک این مجله است، در بیانیه ای اعلام کرد که این مقاله به دلیل نگرانی در مورد تحقیقات اخلاقی و دقت روش شناختی از آرشیو مجله حذف خواهد شد.
الزویر همچنین تاکید کرد که سه نفر از نویسندگان مقاله خود نیز نسبت به روش تحقیق و نتیجه گیری مقاله ابراز نگرانی کرده و خواستار حذف نام آنها از این مطالعه شدند.
به گزارش مجله نیچر، این مقاله بهعنوان پرارجاعترین مقاله حذفشده مرتبط با کووید-۱۹ تا کنون و همچنین دومین مقاله حذف شده در تمامی زمینههای علمی شناخته میشود.
در مارس ۲۰۲۰، سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) مجوز اضطراری برای ذخیره، توزیع و استفاده از هیدروکسی کلروکین برای درمان برخی از بیماران بستری در بیمارستان مبتلا به کووید-۱۹ صادر کرد.
در جریان همه گیری کووید-۱۹، دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، از هیدروکسی کلروکین به عنوان یک “داروی معجزه آسا” یاد کرد و حتی ادعا کرد که این دارو را به عنوان یک اقدام پیشگیرانه مصرف می کند.
با این حال، تحقیقات منتشر شده در اوایل سال جاری در مجله علمی Biomedicine & Pharmacotherapy نشان داد افرادی که هیدروکسی کلروکین مصرف میکنند ۱۱ درصد بیشتر در معرض خطر مرگ ناشی از کووید-۱۹ هستند.
چرا این مجله تصمیم به حذف مقاله گرفت؟
بررسیهای انجامشده توسط تیم اخلاق انتشارات Elsevier و انجمن بینالمللی شیمیدرمانی ضد میکروبی نشان داده است که این مطالعه مشکلات متعددی دارد.
یکی از دلایل حذف این مقاله عدم توانایی مجله در تایید افق میهن بیماران شرکت کننده در مطالعه قبل از دریافت تاییدیه های اخلاقی لازم بود. علاوه بر این، مسئولان مجله نتوانستند رعایت اصول تعادل علمی بین بیماران گروه آزمایش و گروه کنترل را در این مطالعه تأیید کنند.
بر اساس این بیانیه، مشخص نیست که آیا شرکت کنندگان در مطالعه باید رضایت آگاهانه خود را برای دریافت آزیترومایسین به عنوان بخشی از تحقیق ارائه دهند یا خیر. مقاله اصلی ادعا کرد که اثربخشی هیدروکسی کلروکین در درمان کووید-۱۹ در صورت استفاده همراه با آزیترومایسین، که یک آنتی بیوتیک است، افزایش می یابد.
در این اطلاعیه همچنین آمده است که شواهد نشان می دهد که آزیترومایسین در زمان این مطالعه بخشی از درمان استاندارد در نظر گرفته نشده است.
پس از انتشار مقاله، سه نفر از نویسندگان آن، از جمله یوهان کورژون، والری جوردانگو و استفان اونوره، نگرانیهایی را در مورد نحوه ارائه و تفسیر نتایج مطرح کردند و به مجله گفتند که دیگر نمیخواهند نامشان در این مطالعه ذکر شود.
از سوی دیگر، برخی دیگر از نویسندگان با تصمیم مجله برای حذف مقاله مخالفت کرده و دلایل ارائه شده برای این اقدام را زیر سوال بردند.
رسوایی جهانی
پس از حذف مقاله، انجمن فارماکولوژی و درمان فرانسه بیانیه ای صادر کرد و گفت که این مطالعه “نمونه بارز سوء رفتار علمی” است. این بیانیه تخلفات مقاله را شامل دستکاری داده ها و سوگیری در تفسیر نتایج با هدف نادرست معرفی هیدروکسی کلروکین به عنوان یک داروی موثر می داند.
انجمن فارماکولوژی و درمان فرانسه نیز این مقاله را “یک رسوایی جهانی” توصیف کرد و نوشت: “انتشار و تبلیغ نتایج این مطالعه منجر به تجویز بیش از حد هیدروکسی کلروکین برای میلیون ها بیمار شد که نه تنها خطرات غیر ضروری را به همراه داشت. به میلیون ها نفر، اما احتمالاً منجر به هزاران مرگ قابل پیشگیری نیز شده است.”
این بیانیه ادامه می دهد: اصول اساسی پزشکی در اینجا نادیده گرفته شده و این امر عواقب فاجعه باری داشته است.
منبع: یورونیوز