حرکت درست بانک مرکزی در راهاندازی بازار توافقی ارز
به گزارش افق میهن، ولی الله سیف، رئیس سابق بانک مرکزی نوشت: در رابطه با سیاست پولی جدید بانک مرکزی، تصور میکنم این اقدام به عنوان شروعی برای تسطیح زمین بازی و ایجاد شرایط مناسب برای ایجاد تعادل تلقی شود. نرخ ارز می تواند در آینده مثبت باشد. اما باید توجه داشته باشیم که برای اجرای کامل شناور و یکسان سازی نرخ ارز، پیش نیازها و تمهیداتی لازم است که در صورت عدم رعایت و تسریع در اجرا، رسیدن به نتیجه مطلوب مشکل خواهد بود. بنابراین بانک مرکزی نباید به تنهایی تحت فشار باشد تا این سیاست را دنبال کند. همسویی نرخ ارز نیازمند عزم جدی و هماهنگی و هماهنگی سایر نهادها است و تا زمانی که شرایط فراهم نشود نباید انتظار نتیجه فوری داشت.
موضوعات مهم در این زمینه عبارتند از:
۱. یکسان سازی نرخ ارز و یکسان سازی نظام پولی کشور شرایطی را می طلبد که متاسفانه در حال حاضر وجود ندارد. محدودیت های اعمال شده از طریق تحریم ها و فضای بین المللی، دستیابی به اهداف مورد نظر را با چالش مواجه می کند.
۲. اصلاح سیاست ارزی کشور به تنهایی موفقیت آمیز نخواهد بود و در عین حال مستلزم اصلاحات در سایر زمینه ها مانند تجارت خارجی، عدم تعادل بودجه و نظام بانکی است.
۳- ثبات نرخ واقعی ارز به عوامل اساسی اقتصادی مهم بستگی دارد و در اقتصادی با تورم بالا و نوسانات شدید، این هدف تنها با تقویت عوامل بنیادی و بخش واقعی اقتصاد از جمله کنترل تورم محقق می شود.
۴. در بازار توافقات ارزی (نظام جدید)، مدیریت روزانه نرخ ارز به دلیل نامشخص بودن تقاضای کل ارز و عرضه کل ارز، برای تصمیم گیران (بانک مرکزی) مشکل خواهد بود. بنابراین، در شرایط کنونی، همانطور که در بالا توضیح داده شد، تسریع شناور شدن نرخ ارز منطقی نیست و هزینه های اضافی را بر اقتصاد تحمیل می کند.