حریم خصوصی کاربران خط قرمز پلتفرمهای رمزارز ایران است/ به هیچ عنوان دادههای کاربران را در اختیار شاپرک قرار نمیدهیم!
انجمن فینتک مدتهاست که نماینده بخشهای شرکتهای ارز دیجیتال است. اگرچه تعامل با رگولاتوری به نتیجه رضایتبخش و مفیدی منجر نشد و تصمیمات بانک مرکزی تا حد زیادی تاثیر مخربی بر شرکتهای حوزه مذکور داشت.
بانک مرکزی ششم دی بسته شدن درگاه پرداخت ۷۸۰۰ صرافی که مایه حیات این صنعت محسوب می شد، فعالیت آنها را مختل کرد. فشار اداری و رسانه ای بر بانک مرکزی جواب نداده و این نهاد از سکوت خود بیرون نیامده است. به طور غیررسمی گفته می شود دلیل بسته شدن بندر سپرده ریالی در این مدت نقش این شرکت ها در نوسانات ارزی و ادعاهایی مانند پولشویی بوده است.
عدم شفافیت در اقدامات نظارتی بانک مرکزی باعث شد تا تفسیرهای متفاوتی از این روند ارائه شود. در این گزارش به نگرش جدید جامعه فین تک می پردازیم.
ما اطلاعات کاربران را با شاپرک به اشتراک نمی گذاریم!
جامعه فین تک از همان ابتدا به انسداد درگاه پرداخت توسط بانک مرکزی واکنش جدی نشان داد. جایگاه جدید این سازمان تجاری شامل واکنش عمده شرکت های صنعت کریپتو یا صرافی های ارز دیجیتال به اقدامات اخیر بانک مرکزی است. در ابتدای این بیانیه آمده است:
نامه محرمانه شاپرک به بورس به صورت اختصاصی در اختیار افق میهن قرار گرفته و حاوی محتوای غیر قانونی است. محتوای این نامه را در گزارشی با عنوان «اعلام جدید بانک مرکزی، ضربه مهلک به صرافی ها / جزئیات بیشتر نامه محرمانه ممنوعیت پرداخت کنندگان از همکاری با صرافی های ارزهای دیجیتال!» را می خوانید. مشاهده در ادامه بیانیه انجمن فین تک به همین موضوع پرداخته شده است و در آن آمده است:
این اقدام باعث نگرانی شدید افکار عمومی شده است. بنابراین، انجمن فینتک و اکوسیستم رمزارز ایران در پاسخ به نگرانیهای کاربران خود اعلام میکند که برخلاف اصل ۲۵ قانون اساسی و مصوبه شورای عالی فضای مجازی در خصوص حفظ حریم خصوصی کاربران، اطلاعات کاربران محرمانه نخواهد بود. شرکت خصوصی شاپرک یا زیرمجموعه های آن حتی اگر اقدامات منفی به معنای توقف فعالیت این پلتفرم ها در ایران باشد، ما حفظ حریم خصوصی کاربران و امنیت داده های آنها را به عنوان اصل محوری و لایتغیر فعالیت خود می دانیم و اراده خواهیم کرد. از آن منحرف نشوید.»
پایه نابودی این صنعت در ایران گذاشته شده است. حوادث اخیر آسیب های جدی امنیتی و اقتصادی را به همراه خواهد داشت
پیش از این نیز کارشناسان مختلف چندین بار نتیجه چنین تصمیماتی را بررسی کرده و در این زمینه به دستگاه بالادستی هشدار داده بودند. در زیر نتایج رویدادهای اخیر را از دیدگاه جامعه فینتک تحلیل میکنیم. به شرح زیر است:
نمی توان انکار کرد که با توجه به آسیب های شدید وارده به شرکت های فعال در این زمینه و سلب اعتماد کاربران، زمینه نابودی کامل این صنعت در ایران فراهم شده است. اتفاقات اخیر علاوه بر تضییع حقوق میلیون ها کاربر ایرانی، قطعاً منجر به از بین رفتن منافع ملی مهاجرت تجاری به کشورهای منطقه و از بین رفتن زیرساخت های فنی کشور خواهد شد که آسیب های جدی اقتصادی و امنیتی را به همراه خواهد داشت. در سال های آینده
از اقدامات عجولانه بپرهیزید، در غیر این صورت سهم راهبردی ایران در اقتصاد دیجیتال از بین خواهد رفت!
قبلاً تلاش های زیادی برای کمک گرفتن از نظارت بالاتنه در ارزیابی این مشکل صورت گرفته است. مهدی تقیانی نایب رئیس کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی در نامه ای به رئیس جمهور خواستار رفع تعلیق درگاه های پرداخت شد. از سوی دیگر، این کمپین یک ابتکار مردمی برای رفع محاصره تشکیل داده است که عموم مردم می توانند در آن شرکت کرده و امضاهای خود را ثبت کنند. در بخش آخر بیانیه انجمن فین تک آمده است:
انجمن فناوریهای نوین مالی از بانک مرکزی نهادها و سازمانهای ذیربط میخواهد با توجه به حساسیت بالای فناوریهای مالی بینالمللی، از اقدامات زودهنگام در این زمینه پرهیز کرده و با همکاری و مشارکت تخصصی همه اقدامات را طراحی و اجرا کنند. بخش خصوصی و مطابق با قوانین کشور، به طوری که مهاجرت پلتفرم های ایرانی یا کاربران آنها نباید منجر به تضعیف شرکت های داخلی در مقایسه با شرکت های خارجی شود. زیرا با خروج شرکتها و کاربران آنها از کشور، قطعا آسیبهای قابل توجهی به اقتصاد دیجیتال وارد میشود و سهم ایران در این حوزه استراتژیک از بین میرود.»
امید است با تشکیل بستر مناسب، تعامل بین نهادهای نظارتی بخش و بخش خصوصی شکل گیرد. آسیب جدی به بخش خصوصی و شرکت های فعال در اقتصاد دیجیتال آینده را به خطر می اندازد.
اخبار استارت آپ و فناوری اطلاعات در صفحه علم و فناوری افق میهن خواندن