اخبار بورس

خاورمیانه جدید و چالش‌های پیش روی اقتصاد ایران/ پیامدهای غیبت ایران در جلسه انتقال قدرت سوریه چیست؟

سرمایه گذاری در انرژی، اولویتی که فراموش شده است.

پیام الیاس کردی کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با افق میهن عواملی چون کاهش نرخ سود، رشد دلار نیما و کاهش تنش های منطقه ای را از عوامل اصلی افزایش اخیر بازار سرمایه عنوان کرد. . وی با اشاره به تاثیر سیاست ارزی دولت و تحولات خاورمیانه، تاکید کرد: در شرایط کنونی ثبات نرخ سود می تواند مانعی برای افت شاخص باشد. وی همچنین درباره بحران کمبود انرژی و تاثیر آن بر صنعت تولید هشدار داد و راه حل را سرمایه گذاری فوری در بخش انرژی دانست.

پیام الیاس کردی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اصحاب رسانه افق میهن وی در خصوص رشد اخیر بازار سرمایه و پیش بینی شرایط آینده توضیح داد: برای پاسخ به این سوال باید به گذشته برگردیم. روند صعودی بازار سرمایه از روزی آغاز شد که آقای فرزین در مصاحبه ای اعلام کرد که می خواهد نرخ سود را کاهش دهد.

وی افزود: به نظر می رسد تا زمانی که نرخ سود در شرایط فعلی باقی مانده و تنش ها در خاورمیانه طی یک ماه و نیم گذشته کاهش یافته، شرایط برای ادامه روند صعودی فراهم است. سخنان اخیر همتی وزیر اقتصاد مبنی بر کاهش فاصله دلار نیما با دلار بازار آزاد نیز تاثیر بسزایی داشت.

الیاس کردی ادامه داد: دلار نیما نیز متناسب با رشد دلار بازار آزاد افزایش یافته است. اگرچه نرخ رشد دلار در بازار آزاد بیشتر بوده است، اما کاهش تدریجی فاصله بین این دو نرخ اتفاقی مثبت است و پیش‌بینی می‌شود در آینده این شکاف کاهش یابد.

اگر نرخ سود در همین حد فعلی باقی بماند، نباید کاهش چشمگیری در بازار سرمایه ایجاد شود. اما در صورت افزایش ۲ درصدی نرخ سود اوراق، احتمال کاهش شاخص بازار وجود دارد.

الیاس کردی در خصوص ارزیابی آتی بازار سرمایه و تحولات منطقه ای و جهانی گفت: تحولات منطقه ای نیازمند نظارت مستمر است. حتی کارشناسان سیاسی و نظامی بین المللی نمی توانند رویدادهای جاری را به درستی پیش بینی کنند. بنابراین، ارزیابی دقیق وضعیت فعلی بسیار دشوار است.

وی ادامه داد: یکی از مهمترین اخبار اخیر نشستی در اردن درباره تحولات و آینده سوریه است که ایران و روسیه در آن حضور نداشتند. به نظر می رسد که مفهوم «خاورمیانه جدید» قبلاً مطرح شده است و احتمال افزایش حملات اسرائیل به زیرساخت های یمن وجود دارد.

الیاس کردی خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی لازم است سهامداران و فعالان بازار رویکرد ریسک‌گریزی را اتخاذ کنند، زیرا اکنون در خاورمیانه جدیدی هستیم که شرایط آن روز به روز پیچیده و دشوار می‌شود.

این کارشناس بازار سرمایه درباره سازوکار ارز اجماع و تاثیر آن بر شرکت های صادرات محور توضیح داد: در حال حاضر در بازار اجماع و سامانه جدید در حال فعال شدن در مرکز مبادلات، هنوز مشخص نیست که این سامانه دقیقا چه نوع دلاری را پوشش می دهد. دلار تجاری است یا دلار ارزی؟

وی افزود: در هر صورت شرکت ها از این شرایط منتفع می شوند البته باید توجه داشت که با افزایش نرخ ارز، هزینه های دلاری شرکت ها نیز افزایش می یابد. اما منافعی که آنها از این شرایط به دست می آورند بیشتر از هزینه هاست. نکته مهم این است که تاریخ نشان داده است که هر زمان نرخ دلار افزایش یافت، بازار سرمایه با شرایط بسیار مطلوبی مواجه بود.

این کارشناس بازار سرمایه در خصوص اختلاف نظرهای ذکر شده توضیح داد: واژه نارضایتی واژه مناسبی در این زمینه نیست. اما وقتی از نارضایتی صحبت می کنیم به این معناست که قصد اصلاح مصرف یا قیمت وجود ندارد و این منجر به نارضایتی می شود.

وی افزود: در حال حاضر کمبود در حوزه انرژی به دلیل عدم سرمایه گذاری کافی در این بخش است که به نظر می رسد به شدت آسیب زا باشد. متاسفانه هیچ واکنش خوبی از سوی تولید کنندگان وجود ندارد. به عنوان مثال، برخی از ژنراتورها در دو هفته اخیر برق خود را از دست داده اند که می تواند بخشی از سال را از دست بدهد. بعد از این دو هفته هم مشخص نیست که آیا تولیدکنندگان به مدار باز خواهند گشت یا خیر.

این کارشناس تاکید کرد: این وضعیت دیگر موضوع «نارضایتی» نیست، بلکه یک نقص جدی به معنای واقعی است. به نظر می رسد تنها راه حل تامین انرژی بیشتر باشد. در شرایط فعلی به دلیل عدم سرمایه گذاری در بخش انرژی و محدودیت های اعمال شده توسط الزامات و تحریم های بین المللی امکان سرمایه گذاری مناسب وجود ندارد. بازگشت به چرخه سرمایه گذاری نیز زمان می برد و می تواند حداقل یک تا دو سال طول بکشد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی شرکت ها نمی توانند تولید کنند و تنها متحمل هزینه می شوند. این وضعیت می تواند آسیب جدی به تولید و اقتصاد وارد کند.

پایان مقاله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا