بانک و بیمه

خروج از اقتصاد منجمد با توسعه روابط دیپلماسی| پشت پا به دلار در معاملات جهانی

بازار؛ گروه بانک و بیمه: حرکت دولت در راستای تقویت روابط بین‌الملل با کشورهای منطقه به‌ویژه با تعدادی از کشورهای تحریم‌شده به‌گونه‌ای که مبادلات اقتصادی از طریق انعقاد پیمان‌های پولی دوجانبه یا چندجانبه با این کشورها صورت گیرد، اقدام مناسبی است زیرا اولاً بسیاری از این کشورها خواهان کالاهای ایرانی یا واردات از این کشورها بدون مبادله ارز هستند که با رویکرد دلاری شدن منجر به تضعیف ارزش دلار آمریکا در مبادلات تجاری بین المللی می شود. سیاستی که می تواند الگویی برای سایر کشورهای جهان برای خروج از یوغ استعمار و استثمار و کاهش سیطره دلار بر اقتصاد کشورشان باشد.

رویکردی که اخیرا مقام معظم رهبری در دیدار با صدها کارآفرین، سرمایه گذار و فعال اقتصادی بر آن تاکید کردند، حضور ایران در مجامع مانند برجام را مهم دانسته و بر لزوم بهره گیری حداکثری مسئولان دیپلماتیک کشور از این موضوع تاکید کردند. آنها گفتند: سیستم مالی بریکس که امکان مبادلات مالی با ارزهای کشورهای عضو را فراهم می کند، یک ظرفیت مهم است که رهبر انقلاب نیز حذف هر چه بیشتر دلار از مبادلات تجاری را ضروری دانستند حذف کرد و گفت: این کار که رئیس جمهور محترم هم برای آن تلاش می کند، امری بزرگ و مهم و در تبلیغات اقتصادی گامی بسیار تعیین کننده و تعیین کننده است و بانک مرکزی باید زمینه را برای تخصیص فراهم کند از سایر ارزها البته این امر واکنش هایی را در پی خواهد داشت، اما باعث تقویت کشور خواهد شد.

پیامدهای اجرای پیمان های پولی دوجانبه بدون شک با رهایی از دلار در مبادلات بین المللی و جلوگیری از هدر رفت منابع ارزی کشور در واردات کالا موجب رونق اقتصاد کشور خواهد شد. نکته قابل توجه این است که چنین رویکردی باعث کاهش اقتدارگرایی می شود. دلار در بورس معامله می شود

توجه به قراردادهای ارزی دوجانبه برای دور زدن تحریم ها

از آنجایی که رئیس جمهور کشورمان اکنون تصمیم به توسعه روابط بین الملل با اولویت رونق اقتصادی و مبادلات تجاری دارد، بدون اینکه دلار در انجام معاملات با برخی کشورها نقشی داشته باشد، از این طریق با برخی کشورها نیز قراردادهای پولی دوجانبه بسته است. . می توان گفت؛ تبعات چنین اقدامی بدون شک پس از حذف دلار در معاملات بین المللی موجب رونق اقتصاد کشور می شود و از هدر رفتن منابع ارزی کشور در واردات کالا جلوگیری می کند. نکته قابل توجه این است که چنین رویکردی سلطه دلار بر مبادلات تجاری را کاهش می دهد، معضلی که تداوم و سرایت آن به کشورهای دیگر باعث می شود ارزش دلار در بازارهای جهانی روز به روز کاهش یابد.

کارشناسان می گویند با توجه به اینکه ارتباطات بین المللی اخیراً با کشورهایی مانند روسیه تکمیل شده و توافقات مالی و پولی بین آنها منعقد شده است. این قراردادها به ویژه امضای پیمان پولی دوجانبه می تواند گام مهمی در جهت دلارزدایی از اقتصاد ایران باشد. امضای پیمان پولی دوجانبه و استفاده از ارزهای دیجیتال در روابط مالی بدون شک گام مهمی در جهت دلارزدایی از اقتصاد کشور و مبادلات مالی ایران و روسیه است که توجه دو کشور را به خود جلب کرده است.

موضوع دلاری شدن رویکردی است که سال هاست برای کاهش ارزش دلار آمریکا در مبادلات اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است تا ایران با انجام فعالیت های اقتصادی با کشورهای شرق آسیا، اقدامات مشترکی را در قالب مبادلات تجاری انجام دهد.

دلارزدایی رویکردی برای غلبه بر دلار آمریکا است

محمدحسن آصفری کارشناس ارشد علوم سیاسی و نماینده سابق مردم اراک در شورای اسلامی در گفتگو با “بازار” وی در خصوص بحث دلارزدایی و تاثیر آن بر اقتصاد کشور اظهار داشت: موضوع دلارزدایی از زمان ریاست جمهوری دکتر جلاله یک رویکرد بوده است. روحانی مورد توجه و خطاب قرار گرفت تا ایران بتواند با کشورهای شرق آسیا فعالیت های اقتصادی را برای انجام اقدامات مشترک در قالب مبادلات تجاری انجام دهد، اما در این مدت تبادلات تجاری و اقتصادی چندانی جز با چند کشور صورت نگرفت و اگر این برنامه اگر به خوبی اجرا شود، بدون شک تاثیر مثبتی بر اقتصاد کشور خواهد داشت.

وی تصریح کرد: در حال حاضر چندین کشور در آمریکای لاتین، خاورمیانه و شرق آسیا تحت تحریم آمریکا و متحدانش هستند و از سوی دیگر باید گفت. از تحریم ها که بگذریم، مشکل اصلی در حال حاضر ضعف مدیریتی است زیرا بازار ارز به درستی نظارت نمی شود. نمونه آن اجرای اقداماتی است که متاسفانه باعث شد نرخ دلار آزاد در بازار به بالای ۸۰ هزار تومان برسد. البته باید گفت که قبلا ارزهای تخصیصی برای واردات صرف کالاهایی می شد که لزوماً نباید وارد کشور می شد که باید مورد توجه قرار گیرد.

دلارهای گران قیمت برای دولت مفید است زیرا دولت از فروش آن سود می برد. در ۳۰ سال گذشته، دولتی نبوده است که با کسری بودجه مواجه نشده باشد و در زمان کسری بودجه، اکثر دولت ها معمولا دلار می فروشند تا بودجه را تامین کنند. مبادله پول می کنند. اقدامی که به نفع دولت ها و زیان مردم خواهد بود

بخشی از کسری بودجه سالانه از محل فروش ارز دولت خاتمی تامین می شود

آصفری با بیان اینکه گرانی دلار به نفع دولت است زیرا دولت از فروش سود می برد، تصریح کرد: در سی سال گذشته هیچ دولتی نبوده که با کسری بودجه مواجه نشده باشد و در زمان کسری بودجه اکثر دولت ها معمولاً می فروشند. ارز برای تامین مالی بودجه اقدامی که به نفع دولت ها و زیان مردم خواهد انجامید چرا که بدون شک این اقدام باعث افزایش نرخ تورم، گران شدن کالا و پس از مدتی دولت ها نیز درگیر این معضل خواهند شد. در چنین شرایطی باید با اجرای اقدامات صحیح و اصولی بازار ارز را مدیریت و کنترل کرد تا تورم بالا نرود زیرا دود آن به چشم مردم می رود و کار خود دولت را در اداره اقتصاد پیچیده می کند.

وی در ادامه افزود: گرچه مسائل بیرونی به ویژه تحریم ها بر نرخ ارز تاثیرگذار است، اما به صراحت می توان گفت; مدیریت قیمت ارز در دست دولت است و این مشکل به دلیل عدم برنامه ریزی اساسی از سوی دولت و سیاست گذاران است. به عنوان مثال در مجلس یازدهم به دلیل تحریم ها سعی شد با کشورهای هدف مبادله کالا با طلا انجام شود، یعنی در حوزه صادرات با تعدادی از کشورهایی که با آنها روابط اقتصادی داریم، به جای آن طلا بخریم. دلار، رویکردی که با دور زدن تحریم ها تاثیر بسزایی بر کشور دارد. در دولت قبل به این موضوع توجهی نشد، هرچند شهید رئیسی بر این موضوع تاکید داشت، اما دولت مردان جسارت این کار را از خود نشان نداد. رویکردی که هم اکنون با توجه به حمایت قوی از طلا که داریم و همچنین محدودیت معاملات ارزی به دلیل تحریم ها می تواند مورد توجه قرار گیرد. از این طریق می توان به رونق اقتصاد کشور توجه کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا