دانشمندان مادهای جدید ابداع کردند که میتواند افراد را «نامرئی» کند
دانشمندان چینی مواد استتاری جدیدی ساخته اند که می تواند رنگ آن را با محیط اطرافش هماهنگ کند. به گفته آنها، این توسعه می تواند منجر به توسعه لباس هایی شود که به طور موثر مردم را “نامرئی” می کند.
بسیاری از حیوانات این توانایی را دارند که به طور فعال ظاهر خود را برای استتار و سازگاری با محیط اطراف خود تغییر دهند. اما سیستم های مصنوعی برای تقلید از این فرآیند بسیار پیچیده هستند و برای شناسایی محیط، پردازش ویژگی ها و تغییر ظاهر نیاز به مراحل متعددی دارند.
به گفته دانشمندان، این سیستمهای استتار مصنوعی به شدت به دستگاههای الکترونیکی متکی هستند که مشکلاتی مانند ساختار پیچیده، قابلیت استفاده ضعیف و هزینه بالا را ایجاد میکنند.
با این حال، در یک مطالعه جدید، دانشمندان نوعی ماده را ابداع کرده اند که از فرآیند خاصی به نام خود سازگاری فتوکرومیک (SAP) استفاده می کند. این ماده مانند سلول های روی پوست آفتاب پرست یا اختاپوس توانایی سازگاری با محیط اطراف را دارد.
هنگامی که این مواد در معرض طول موج های خاصی از نور قرار می گیرند، مولکول های آنها مرتب می شوند و رنگ ماده را تغییر می دهند. این مواد از رنگ های آلی و مولکول های شیمیایی به نام «ترکیبات گیرنده-دهنده استن هاوس» ساخته شده اند که با قرار گرفتن در معرض نور، ساختار و خواص شیمیایی خود را تغییر می دهند.
دانشمندان توضیح دادند: «این مواد در حالت اولیه خود سیاه هستند و به طور خودکار با نور منعکس شده یا عبوری از پس زمینه به رنگ دیگری تغییر می کنند.
دانشمندان دو آزمایش برای ارزیابی این مواد انجام دادند. در آزمایشی ظرف شفاف حاوی محلول این ماده در جعبه های اکریلیک با رنگ های مختلف قرمز، سبز، زرد و مشکی قرار داده شد. نتایج نشان داد که محلول رنگی با رنگ جعبه اکریلیک مطابقت دارد.
در آزمایشی دیگر ظرفی حاوی محلول این ماده در محیط هایی با رنگ های قرمز، سبز یا زرد قرار داده شد. در این شرایط محلول در کمتر از یک دقیقه رنگ خود را با محیط تطبیق داد.
به گفته محققان، این مواد پتانسیل زیادی برای استفاده در «سیستمهای استتار، پوششهای هوشمند، دستگاههای نمایشگر» و حتی «فناوری ضد جعل» دارند.
دکتر وانگ دونگشنگ، محقق ارشد این مطالعه، گفت: «کاربرد این فناوری در لباسها میتواند به طور مؤثری فرد را «نامرئی» کند.
در تحقیقات آینده، دانشمندان امیدوارند که طیف رنگی این مواد را به رنگ های بنفش و آبی که در نسخه فعلی موجود نیستند، گسترش دهند.
دکتر وانگ گفت: «با افزودن مولکولهای فتوکرومیک بیشتر یا تنظیم ترکیب مواد، میتوانیم به تغییرات رنگ دقیقتر و سرعت تغییر بالاتر دست پیدا کنیم.
به گفته محققان، این پیشرفت می تواند به طور چشمگیری آینده استتار و فناوری های مرتبط را تغییر دهد.
نتایج مطالعات جدید در مجله علمی «Science Advances» منتشر شده است.
منبع: یورونیوز