در کلانشهرها بیش از ۵۰ درصد درآمد ماهانه صرف هزینه مسکن میشود
همزمان با روند مستمر تورم سال های اخیر، از سوی دیگر رکود اقتصادی جامعه ایران را نیز فرا گرفته است. علیرغم تاکید برخی کارشناسان اقتصادی بر ناکارآمدی سیاست های پولی انقباضی در کنترل نرخ تورم در میان مدت و بلندمدت، بانک مرکزی دولت سیزدهم بدون توجه به سیاست های مالی و بخش واقعی همچنان بر مهار تورم با ابزارهای موجود تاکید دارد. سیاست های پولی انقباضی همراه با تثبیت ارز.
افق میهن، آخرین گزارش بانک مرکزی نشان می دهد مسکن، سوخت و انرژی بیشترین سهم هزینه های خانوارهای شهری ایران را در سال ۱۴۰۲ به خود اختصاص داده است که رتبه بندی اقلام خوراکی در این گزارش رتبه دوم را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که هزینه خالص سالانه خانوار شهری حدود ۳۲۷ میلیون تومان و درآمد خالص خانوار شهری ۳۱۵ میلیون تومان است.
طی ۵ سال گذشته هزینه خانوارها بیشتر از درآمد آنها بوده است و در این مدت بیشترین شکاف بین درآمد و هزینه خانوار مربوط به سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ است. دکتر وحید شقاقی شهری، اقتصاددان و استاد دانشگاه خوارزمی در گفتگو با فرارو وی به ۳ سوال اساسی در این زمینه پاسخ داده است که در ادامه می خوانید:
آیا دخل و خرج منفی خانوارهای ایرانی قابل اصلاح است؟ چگونه می توان این شرایط را اصلاح کرد؟
تقسیم شهری: اقتصاد ایران طولانی ترین دوره تورم در صد سال اخیر را تجربه می کند. به طوری که میانگین تورم هفت سال گذشته بیش از ۴۰ درصد بوده است. تورم در سال ۱۳۹۸ ۴۷.۱ درصد و در سال ۱۴۰۱ ۴۶.۵ درصد بوده است و برای سال ۱۴۰۲ با وجود گذشت بیش از ۹ ماه از سال، هنوز آماری از سوی بانک مرکزی منتشر نشده است. با این حال، برآوردها حاکی از تورم بیش از ۴۷ درصدی در سال ۱۴۰۲ است. علاوه بر این، تورم در سال ۱۴۰۳ حدود ۳۲ تا ۳۵ درصد تخمین زده می شود و خبر بد این است که افق روشنی برای کنترل تورم برای سال ۱۴۰۴ وجود ندارد. چنین تورمی طولانی. فرآیند هزینه هنگفتی بر سبد مصرفی مردم تحمیل کرده است. تحلیل های اقتصادی نشان می دهد که اندازه طبقه متوسط ایران در اوایل دهه ۹۰ بین ۶۵ تا ۷۰ درصد بوده است در حالی که در سال های اخیر اندازه طبقه متوسط به شدت کاهش یافته و به کمتر از ۵۵ درصد رسیده است. یعنی چیزی حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از طبقه متوسط ایران در دهه ۹۰ از بین رفت و به طبقات پایین تقلیل یافت و برعکس، اندازه طبقه فقیر به بیش از ۳۰ درصد افزایش یافت. شاخص دیگر یعنی سهم ۲۰ درصدی کم هزینه ترین جمعیت نیز همین موضوع را تأیید می کند، یعنی افزایش طبقه فقیر جامعه به طوری که در سال ۱۳۸۴ حدود ۵ درصد بوده است، اما در سال های اخیر این شاخص به ۸۸.۵% و ۶.۰۱% افزایش یافته است. رسیده است بنابراین خطر جدی گرفتار شدن ایران در تله فقر وجود دارد و زمانی که کشوری در دام فقر گرفتار شود، خروج از آن بسیار پیچیده و طاقت فرسا خواهد بود.
همزمان با روند مستمر تورم سال های اخیر، از سوی دیگر رکود اقتصادی جامعه ایران را نیز فرا گرفته است. علیرغم تاکید برخی کارشناسان اقتصادی بر ناکارآمدی سیاست های پولی انقباضی در کنترل نرخ تورم در میان مدت و بلندمدت، بانک مرکزی دولت سیزدهم بدون توجه به سیاست های مالی و بخش واقعی همچنان بر مهار تورم با ابزارهای موجود تاکید دارد. سیاست های پولی انقباضی همراه با تثبیت ارز؛ بنابراین آثار مخرب این دو سیاست آشکار می شود; بخش خصوصی و تولیدی نیز به دلیل سیاست های شدید انقباضی پولی و عدم دسترسی به منابع بانکی در وضعیت بسیار بدی قرار دارند و رکود شدیدی بر اقتصاد حاکم شده است. اصرار بر روش نادرست بانک مرکزی باعث شده تا بانک ها با توجه به اختلاف ۵۰ درصدی نرخ نیمه ارزی با بازار آزاد، تسهیلات را به شرکت های زیرمجموعه خود هدایت کنند و این شرکت ها نیز در صف واردات برای برخورداری از ارز قرار بگیرند. اجاره و طرح توسعه کانال امکانات سیستم. بانکداری در دو سال گذشته اتفاق نیفتاده است. بنابراین اقتصاد ایران در وضعیت قفلی قرار دارد و رکود شدیدی حاکم شده است. البته اخیراً بانک مرکزی تا حدودی از این سیاست غلط پرهیز کرده است. کاملاً مشخص بود که تنها با رویکرد اشتباه بانک مرکزی در سیاست های ارزی و پولی، اثرات کاهش تورم در میان مدت و بلندمدت امکان پذیر نخواهد بود. چرا که ریشه تورم یعنی عدم توازن کلان اقتصادی و ناکارآمدی بخش واقعی اقتصاد ایران در جای خود قرار دارد و دولت سیزدهم در اتخاذ تصمیمات سخت برای مهار عدم تعادل کلان اقتصادی کند بوده است. همچنین تفاوت قابل توجه ارز نیمهارزی در بازار آزاد باعث تشدید کسری حسابهای تجاری و سرمایه شد که خود فشار زیادی به بازارساز ارز وارد کرد و به افزایش قیمت دلار دامن زد. در نتیجه تورم بنابراین تلفیق دو پدیده وحشتناک تورم و رکود بی سابقه و طولانی مدت باعث تشدید فقر و کاهش شدید قدرت خرید ایرانیان شده است.
موضوع نگرانکننده دیگر این است که کالاهای سرمایهای، بادوام و غیرمنقول از جمله مسکن، به دلیل بالا بودن مبنا در مواجهه با تورمهای بالا، رشدهای عجیبی مشاهده میشود و شکاف خرید و درآمد خانوار بیشتر و بیشتر میشود. مثلاً فرض کنید قیمت پایه و اولیه مسکن ۲ میلیارد تومان و دستمزد کارگر ۱۰ میلیون تومان باشد. اکنون با تورم ۴۰ درصدی فرضی، ۸۰۰ میلیون تومان به قیمت مسکن اضافه می شود. این در حالی است که با فرض همین نرخ ۴۰ درصدی رشد دستمزد، حقوق نیروی کار ۱۴ میلیون تومان شده است و در یک سال ۴۸ میلیون تومان به حقوق نیروی کار در سال گذشته اضافه شده است. بنابراین شکاف بین ۸۰۰ میلیون تومان تا ۴۸ میلیون تومان رخ داده و شکاف بیشتر شده است. این واقعیت حاکی از آن است که بیش از ۵۰ درصد درآمد ماهانه خانوارها صرف مسکن در کلانشهرهای کشور می شود.
عواقب این وضعیت چیست و چه باید کرد؟
تقسیم شهری: با توجه به تورم مستمر بیش از ۴۰ درصدی در ۷ سال اخیر، شکاف فزاینده دستمزد و تورم و به ویژه شکاف شدید و فزاینده بین رشد ثروت خانوارهای ایرانی و رشد قیمت دارایی های بادوام مانند خانه ها، بیش از ۳۵-۴۰٪ تخمین زده می شود. خانوارهای ایرانی زیر خط فقر هستند لذا توصیه اینجانب به تیم اقتصادی دولت چهاردهم در خصوص موضوع حقوق و دستمزد و کاهش تبعات کاهش رفاه خانوارها بدین شرح است:
۱) با توجه به تورم های مستمر بیش از ۴۰ درصد طی ۷ سال گذشته و اثرات رشد ترکیبی و تجمعی تورم، در نتیجه شکاف رو به رشد دستمزد و تورم، افزایش دستمزد حداقل متناسب با تورم برای سال های آینده اجتناب ناپذیر است به طوری که با توجه به کاهش شدید قدرت خرید مردم، عدم افزایش متناسب حقوق و دستمزد، سرکوب سمت تقاضا را تشدید کرده و سمت عرضه را به چالش می کشد. در نتیجه مشکلات مربوط به بخش عرضه اقتصاد می تواند در کوتاه مدت باعث تورم شود
۲) ادامه سیاست پرداخت یارانه نقدی با اصلاحاتی: هم در عشریه، هم در تعدیل میزان یارانه و هم اصلاح جامعه هدف.
۳) ادامه اجرای طرح کالابرگ
۴) اجرای طرح حمایت بانکی با تسهیلات کم بهره برای جبران بخشی از هزینه اجاره خانوار در شهرهای بزرگ کشور.
۵) آغاز اصلاح نظام یارانه های پنهان به منظور توزیع عادلانه یارانه های پنهان انرژی: تعدیل تدریجی قیمت انرژی همراه با ایجاد بازار متشکل برای خرید و فروش انرژی توسط خانوارها.