دستدرازیِ غیرقانونیِ سازمان امور مالیاتی به حقوق کارگران به بهانه کسری بودجه!
آرمین خوشبختی گفت: متاسفانه بخشنامه ها، نامه ها و آرای قانونی به نتیجه نرسیده است و در عمل سازمان امور مالیاتی از طریق سامانه خود از کلیه حقوق و مزایای کارگران مالیات اخذ می کند. این سازمان از تصمیمات دیوان عدالت تبعیت نمی کند و تمامی درآمدهای کارگران همچنان مشمول مالیات است.
افق میهن، «آرمین خوشقوتی» کارشناس ارشد حقوق و روابط کار در گفت و گو با خبرنگار ایلنا در خصوص جزئیات مالیات بر مزد و حقوق کارگران گفت: در نهم مرداد ماه سال ۱۴۰۳ برای چندمین بار تصمیمی اتخاذ شد. با صدور حکمی از سوی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری مبنی بر مستثنی شدن مزایای رفاهی کارگران از پرداخت مالیات بر حقوق. البته این قانون پیش از این نیز وجود داشته است اما سازمان امور مالیاتی به طرق مختلف از اجرای آن جلوگیری کرده و با بازی با کلمات سعی در اخذ مالیات از بخشی از مزایای معاف از مالیات کارگران داشته است.
وی افزود: در گذشته بیش از ده بار هیأت عمومی دیوان عدالت اداری بخشنامه های سازمان امور مالیاتی را ابطال کرده است اما این سازمان همچنان چشم طمع به مزایای رفاهی کارگران دارد. بر اساس ماده ۸۳ قانون مالیات های مستقیم، مالیات بر درآمد کارگران شاغل در بخش دولتی یا خصوصی، طبق آرای مکرر دیوان عدالت اداری فقط مشمول مالیات حقوق و به عبارتی مزایای رفاهی و انگیزشی است. عدالت، مانند فرمان ۶۰۱ صادر شده در سال ۲۰۰۹ یا نمونه های مشابه دیگر. و با احتساب رای اخیر مرداد ماه سال جاری از پرداخت مالیات معاف هستند.
در مورد کارگران مشمول قانون کار، روند کار چگونه است؟ خشکوتی در پاسخ گفت: ماده ۳۵ قانون کار مزد اعم از نقدی و غیرنقدی را در ازای انجام کار به کارگر پرداخت می کند. تبصره ۳ ماده ۳۶ مزایای رفاهی و انگیزشی را مشخص و اعلام می کند. بر اساس این تبصره مواردی مانند کمک هزینه مسکن، کمک هزینه غذا، کمک هزینه ازدواج و پاداش تولید از مزایای رفاهی و تشویقی است که بر اساس روزهای کار و کار پرداخت نمی شود، بنابراین جزو حقوق کارگری محسوب نمی شود و بنابراین از پرداخت مالیات معاف است. با این حال افراد نزدیک به سازمان امور مالیاتی با طرح شبهات، کیفرخواست نهم را اعلام کردند مرداد سال ۱۴۰۳ از آنجایی که در قانون بودجه امسال تغییراتی ایجاد شده است مشمول حقوق کارگران امسال نمی شود.
این کارشناس حقوقی افزود: این اظهارنظرهای غیرمسئولانه آنقدر بالا گرفت که رئیس دیوان عدالت اداری دست به قلم شد و شخصاً دوم مهرماه نامه ای به رئیس سازمان امور مالیاتی نوشت. در این نامه تاکید شده است که آرای مکرر هیأت عمومی دیوان عدالت اداری از جمله مصوبه سال جاری و سال های گذشته، همگی مشخص کرده است که پرداخت های مختلفی که تحت عنوان کارمندی به کارگران پرداخت می شود. حق برخورداری از مزایای رفاهی و انگیزشی و البته از مصادیق مزد و حقوق نیستند بدون محدودیت عنوان آنها صرف نظر از اینکه این اقلام در زمان اشتغال کارگر پرداخت شده باشد یا خیر. و یا در مرخصی او در صورتی که برای بهره وری و بهره وری نباشد از شمول مالیات حقوق معاف است. هستند
وی ادامه داد: در ادامه همین نامه رئیس دیوان عدالت اداری عنوان کرد که با وجود اینکه احکام مربوط به مالیات بر حقوق در قوانین بودجه سنواتی پیش بینی شده است اما تغییری در مالیات بر حقوق در بودجه سال ۱۴۰۳ مشاهده نشد و متاسفانه آن نهاد (سازمان امور مالیاتی) بدون توجه به آرای مکرر هیأت عمومی دیوان عدالت، اقدام به اخذ مالیات از مؤلفه های مذکور نموده و موجبات افکار عمومی را فراهم آورد. نارضایتی…
به گفته خوشگویی، در این نامه به ماده ۹۲ دیوان عدالت اداری اشاره شده است که بر اساس آن در صورت ابطال و ابلاغ رأی از سوی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، برای طرف شکایت الزامی است. و سایر مراجع نسبت به رعایت آن اقدام نمایند.
وی بیان کرد: پس از ارسال این نامه انتظار می رفت سازمان امور مالیاتی به صورت شفاف اقلام رفاهی و انگیزشی کارگران را در نظام مالیاتی از مالیات معاف کند اما متاسفانه رئیس این سازمان در ۲۳ مهرماه نامه ای در پاسخ به آن ارسال کرد. به نامه رئیس دادگاه. عدالت اداری را نوشتند و در آن اعلام کردند درست است که در سال ۱۴۰۳ ساختار مالیات بر حقوق مانند سابق بوده و تغییری نکرده است، اما قانونگذار ساختار بودجه را بر اساس فعلیت بخشیدن به منابع و پرهیز از کسر بودجه در راستای سیاست های کلی تعریف کرده است. اعلام کرد!
خوشختی با بیان اینکه «جای تعجب است که سازمان امور مالیاتی برای جبران کسری بودجه دولت به جای اخذ مالیات از مشاغل، بازار، صنایع و پزشکان با این درآمدها دست در جیب کارگران می گذارد» و ادامه داد: سازمان امور مالیاتی هیچ استدلال منطقی نداشت و ندارد. و فقط اصرار به جبران کسری بودجه سالانه و رفع نارضایتی ها دارد! این استدلال مضحک است; می گویند چون کسری بودجه داریم دست به جیب کارگران بزنیم! یعنی کارگر پولدارتری پیدا نکرده اند که دست به اموالش بزند تا کسری بودجه را جبران کند؟!
این کارشناس روابط کار افزود: سرانجام در بیستم آذرماه سازمان امور مالیاتی بخشنامه ای با امضای سبانیان رئیس این سازمان صادر کرد که در آن آمده است بر اساس مواد ۸۲ و ۸۳ قانون مالیات های مستقیم پرداختهای رفاهی و تشویقی در حدود قانون و در حدود قانون معمولاً با ارائه مدارک مشمول مالیات حقوق نمیشوند. نکته دوم این بخشنامه که نشان دهنده غیرقانونی بودن آن است این است که به جای رجوع به رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری که جامع و لازم الاجرا است به مصوبه ۱۲۰۷ دی ماه ۱۴۰۰ مالیات تخصصی. کمیته دیوان عدالت اداری ذکر شد. در این سند بخشنامه سال ۱۳۹۸ سازمان امور مالیاتی لغو و پرداخت تسهیلات رفاهی و تشویقی در حدود متعارف تشخیص داده شده است. باز هم در صورت معافیت بهزیستی از پرداخت مالیات به صورت عادی قابل قبول است اما متاسفانه این بخشنامه بند دیگری دارد.
وی در رابطه با بند بعدی بخشنامه سازمان امور مالیاتی گفت: در این بند کارکنان دولت از کارگران مشمول قانون کار جدا شده اند و این حد متعارف باید به نسبت کل حقوق افراد باشد. و ماده ۳۶ قانون کار نیز تکلیف را مشخص کرده است. در مجموع باید گفت که این بخشنامه هیچ ابهامی را برطرف نکرد. نکته اینجاست که کارفرمایان ملزم به ثبت حقوق و مزایای کارکنان در سامانه امور مالیاتی هستند و این سامانه هیچ بخشنامه ای را به رسمیت نمی شناسد! این سیستم هر نوع پرداختی به کارکنان را در محدوده معافیت قرار می دهد و مازاد بر سقف را مشمول مالیات می داند! در واقع، این تنها یک درگاه است که تمام پرداختهای کارکنان را مشمول مالیات میداند.
وی با بیان اینکه جای تاسف است که در کشور ما کارگر که ضعیف ترین قشر است، حقوقش توسط یک مرجع دولتی به نام سازمان امور مالیاتی پایمال می شود، ادامه داد: جای تاسف است که بی قانونی تا این حد در امور مالیاتی رواج دارد. سازمان.” نهایت بی قانونی با تجاوز به حقوق ناچیز طبقه کارگر که این همه ارزش آفرین است در سازمان امور مالیاتی کشور جریان دارد.
خوشختی در پایان خاطرنشان می کند: متأسفانه این بخشنامه ها، نامه ها و نظرات قانونی به نتیجه ای نرسیده و در عمل سازمان امور مالیاتی از طریق سامانه خود از کلیه حقوق و مزایای کارگران مالیات اخذ می کند. این سازمان از تصمیمات دیوان عدالت تبعیت نمی کند و تمامی درآمدهای کارگران همچنان مشمول مالیات است.