بانک و بیمه

دعوای بانک مرکزی و وزارت اقتصاد بر سر عزل مدیران بانکی!

بازار؛ گروه بانک و بیمه: دیروز بانک مرکزی در اطلاعیه ای رسمی از برکناری مدیران ارشد مبارزه با پولشویی سه بانک خبر داد و اعلام کرد سه مدیر دیگر یک هفته فرصت دارند مدارک ارائه کنند. اقدامی که بانک مرکزی در پی نظارت و رصد مستمر عملکرد بانک ها برای جلوگیری از وقوع تخلف انجام داد. چنین رویکردی از سوی بانک مرکزی در مبارزه با تخلفات مورد استقبال و تحسین مردم و کارشناسان قرار دارد. متعاقبا رئیس مرکز اطلاعات مالی و مبارزه با پولشویی وزارت اقتصاد در این خصوص اعلام کرد: اقدام بانک مرکزی مبنی بر عزل مدیران مبارزه با پولشویی برخی بانک ها بدون هماهنگی مرکز اطلاعات مالی، تخلف است. مقررات

البته طبق گزارش های موجود، معاون بانک مرکزی خواستار برخورد جدی هیات مدیره بانک ها با تراکنش های مشکوک مشتریان در سطح شعب شد و در رایزنی با روسای بانک ها بر این موضوع تاکید کرد. هیئت مدیره قانون جدید بانک مرکزی به صراحت وظایف بانک ها و بانک مرکزی را در زمینه عدم ارائه خدمات به مشتریان و مجازات قضایی متخلفان تعیین کرده است. به گفته محمدپور، ادارات مبارزه با پولشویی بانک ها بازوی نظارتی بانک مرکزی هستند و از آنها خواسته شده تا ظرف یک هفته گزارش اقدامات انجام شده در حوزه مبارزه با پولشویی را به بانک مرکزی ارائه کنند. تصویب هیئت مدیره آنها. در این میان برخی گزارش ها حاکی از آن است که؛ رقابت ناسالم بین برخی از شعب بانک ها باعث شده افرادی که به دلیل رفتار مشکوک از ارائه خدمات در یک بانک محروم می شوند، به راحتی در بانک دیگری حساب باز کرده و به تخلفات خود ادامه دهند.

پس از برکناری مدیران ارشد بانکی به دلیل پولشویی، رئیس مرکز اطلاعات مالی و مبارزه با پولشویی وزارت اقتصاد گفت: بر اساس ماده ۳۷ دستورالعمل تشکیل و سازماندهی مبارزه با پولشویی و تروریستی. واحد تامین مالی بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی، عزل مدیران فوق با هماهنگی ستاد انجام شود.

بانک مرکزی هنگام اخراج مدیران بانکی باید با وزارت اقتصاد هماهنگ می کرد!

حال پس از برکناری مدیران ارشد بانکی به دلیل پولشویی، هادی خانی، معاون وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس مرکز اطلاعات مالی و مبارزه با پولشویی گفت که بر اساس ماده ۳۷ این بخشنامه، نحوه تشکیل و ساماندهی این اداره است که به منظور مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی، عزل این مدیران باید با هماهنگی ستاد انجام شود. از سوی دیگر انتصاب مدیران مبارزه با پولشویی بانک ها با هماهنگی مرکز انجام می شود و بر اساس دستورالعمل تشکیل واحد مبارزه با پولشویی، عزل و عزل این مدیران نیز باید انجام شود. با هماهنگی مرکز اطلاعات مالی انجام شود.

بر اساس دستورالعمل ماده ۳۷ قانون مبارزه با پولشویی، صلاحیت مأمور مبارزه با پولشویی توسط مرکز مبارزه با پولشویی وزارت امور اقتصادی تعیین می شود و چنین موضوعی به سازمان مبارزه با پولشویی محول شده است. -مرکز پولشویی مرکز پولشویی. از سوی دیگر، بانک مرکزی با هدف پایداری و سلامت شبکه بانکی و سایر افراد تحت نظارت، عملکرد هیئت‌مدیره و مدیران بانک‌ها را به‌طور مستمر ارزیابی می‌کند و سایر افراد تحت نظارت را بر اساس ظرفیت‌های موجود، از قوانین و دستورالعمل‌ها استفاده می‌کند. برای دستیابی به هدف فوق و زمانی که بانک مرکزی عملکرد ضعیف هیئت مدیره و سایر سطوح مدیریتی را ارزیابی کند، از صلاحیت آنها خارج و لغو خواهد شد.

متأسفانه در مورد جلوگیری از پولشویی، اکنون باید شرکت های ارائه دهنده خدمات مالی در کنار بانک ها مورد توجه قرار گیرند. البته این کنترل نیازمند ابزارهای لازم برای شناسایی گلوگاه های فساد است، اما در این زمینه سیستم به اندازه کافی قوی است که در صورت مشاهده از پولشویی به درستی جلوگیری کند.

منشا پولی که به بانک می رسد باید مشخص باشد

محسن صادقی کارشناس بانکی در گفت و گو با خبرگزاری “بازار” وی بیان کرد: در همه جای دنیا پدیده پولشویی جرم سنگین محسوب می شود و با عواقب آن بر اقتصاد کشور مبارزه می شود. اما در ایران به دلیل نبود نظارت دقیق و ابزارهای لازم، با چنان معضلی مواجه هستیم که بانک مرکزی و نهادهای نظارتی باید نسبت به موضوع پولشویی حساسیت زیادی پیدا کنند. در این زمینه باید مبدا ورود پول به سیستم بانکی به دقت شناسایی و رصد شود تا شبهه ای ایجاد نشود. متأسفانه علاوه بر بانک‌ها، اکنون باید شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات مالی نیز مورد توجه قرار گیرند، کنترلی که آشکارا نیازمند ابزارهای لازم برای شناسایی گلوگاه‌های فساد است، اما در این بخش سیستم به اندازه کافی قوی برای نظارت صحیح بر پولشویی وجود ندارد.

وی با بیان اینکه باید زیرساخت ها و ابزارهای لازم برای شناسایی پولشویی ها فراهم شود تا چنین اتفاقی در سیستم بانکی و حتی شرکت های ارائه دهنده خدمات مالی رخ ندهد، افزود: اگرچه بانک ها به این مشکل توجه دارند، اما پولشویی در شرکت‌هایی که خدمات مالی ارائه می‌کنند اینطور نیست. در چنین شرایطی اگر سیستم نظارتی و شناسایی منسجم و قوی وجود نداشته باشد، نمی توان انتظار وقوع پولشویی را داشت. پولشویی که منجر به اختلال در نظام اقتصادی کشور شده است و عدم رسیدگی به آن می تواند اقتصاد کشور را به خطر بیندازد.

همچنان مشاهده می شود که کارت های اجاره و حتی حساب های اجاره به نام دیگران به نفع عده ای که می خواهند قانون را دور بزنند وجود دارد. به عنوان مثال، بسیاری از پزشکان، دندانپزشکان، طلافروشان و غیره هنوز از کارت های دیگران استفاده می کنند، آنها از انتقال پول استفاده می کنند

اجاره کارت های بانکی برای دور زدن قانون

این کارشناس پولی و مالی خاطرنشان کرد: برای غلبه بر پدیده پولشویی ابتدا باید زیرساخت ها و ابزارهای لازم وجود داشته باشد، از سوی دیگر قوانین و مقررات باید به گونه ای باشد که افراد یا گروه ها اعم از حقیقی یا حقوقی، مرتکب چنین عملی به اشد مجازات می شود. به عنوان مثال همچنان مشاهده می شود که به نفع عده ای که می خواهند قانون را دور بزنند، کارت های اجاره و حتی حساب های اجاره به نام دیگران وجود دارد. به عنوان مثال هنوز هم بسیاری از پزشکان، دندانپزشکان، طلافروشان و… از کارت دیگران برای انتقال پول استفاده می کنند و با وجود اینکه بانک مرکزی به همراه سازمان امور مالیاتی به این موضوع رسیدگی کرده اند، اما به دلیل استفاده از کارت، بسیاری از بانک های خصوصی این کار را انجام می دهند. .

وی افزود: اگرچه بانک مرکزی در حال حاضر با جداسازی حساب های تجاری از حساب های عادی برای جلوگیری از فرار مالیاتی یا نظارت بر تراکنش ها اقداماتی را انجام داده است، اما باید دقت و نظارت را افزایش داد زیرا وجود حساب های اجاره یا کارت نوعی شبه حساب است. نوعی پولشویی که برخی افراد برای انکار مبلغ تراکنش های مالی خود از آن استفاده می کنند. از سوی دیگر، اگر معلوم شود که پولشویی در کشوری به راحتی امکان پذیر است، روز بعد از اعمال تحریم ها، هیچ تضمینی برای کشوری که پولشویی در آن صورت می گیرد و زمانی که مبادلات مالی بین کشورها انجام می شود، وجود ندارد. این مشکل یک ریسک بزرگ است که باید در نظر گرفته شود

صادقی تصریح کرد: پولشویی معمولا از طریق قاچاق مواد مخدر و اسلحه و همچنین فعالیت های مجرمانه و غیرقانونی صورت می گیرد و اگر منشأ پول مشخص نباشد، نمی توان تشخیص داد که پول از طریق چه فعالیتی وارد سیستم بانکی شده است. برای تمیز کردن، بنابراین باید از آن جلوگیری کرد زیرا بر اقتصاد کشور تأثیر می گذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا