بانک و بیمه

دلار آرام و قرار ندارد!

بازار؛ گروه بانک و بیمه: پس از افزایش ناگهانی قیمت ها در بازار ارز پس از اجرای سیاست هدفمندی پولی و ایجاد بازار توافقی که نرخ دلار را به ۸۲ هزار تومان رساند، مردم، نمایندگان مجلس و کارشناسان نظر خود را درباره اجرا در این شرایط، دولت با رویکرد ساماندهی بازار ارز، دیروز مجبور شد برای جلوگیری از افزایش قیمت توافقی ارز که روز به روز در حال افزایش بود، اقدام به پاشیدن ارز در بازار کند. رشد قیمت، نرخ توافقی دلار در این بازار نوظهور در چند روز گذشته به بیش از ۶۶ هزار تومان رسیده بود که تزریق ارز به بازار منجر به روند نزولی قیمت ها شد.

انگیزه مثبت بانک مرکزی به بازار آزاد با کاهش نرخ ارز در مجمع اجماع نیز زمینه ساز کاهش نرخ ارز آزاد شد به طوری که دیروز دلار آزاد نزدیک به ۷۹ هزار تومان بود. کارشناسان بر این باورند که این اقدام بازارساز با هدف کاهش فاصله بازار رسمی و غیررسمی ارز کشور انجام می شود و اگر بازار به این شکل مدیریت نمی شد، قیمت ها در بازار توافقی و آزاد ارز همچنان روند صعودی خود را ادامه می داد.

با توجه به افزایش قیمت دلار در بازار توافقی و آزاد در روزهای اخیر با اجرای سیاست های دولت، معلوم نیست چه بلایی سر اقتصاد کشور و معیشت خانوارها خواهد آمد. دیروز دولت شرایط را به گونه ای دید که باید ارز به بازار تزریق کند اما این تزریق ارز نیز به نفع آنها تمام شد زیرا دولت از گرانی و تزریق ارز منتفع شد.

چه کسانی از نوسانات ارزی در بازار سود می برند؟

مشاهدات نشان می دهد که انتظارات تورمی افراد جامعه عمدتاً از نرخ های بهره غیررسمی تبعیت می کند. در نتیجه باید گفت همانطور که بانک مرکزی به دنبال تامین ارز معاملاتی کشور در بازار رسمی است، نباید در معاملات غیررسمی از بازارسازی غافل شود. نکته مهم این است که چه کسانی از این صرافی سود می برند. دلار تزریق شده با قیمت بالای ۶۰ هزار تومان که نرخ آن در ماه گذشته این مقدار نبود، یعنی چه کسی از این آشفته بازار سود می برد؟

مسعود دانشمند، فعال بازار و عضو اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با “بازار” وی گفت: با افزایش قیمت دلار در بازار توافقی و آزاد و همچنین افزایش قیمت دلار آزاد به بالای ۸۲ هزار تومان در چند روز گذشته مشخص نیست که اجرای سیاست دولت چه خواهد شد. اقتصاد کشور و معیشت خانوارها با این نظم همراه است. دیروز دولت شرایط را به گونه ای دید که مجبور شد ارز را به بازار پمپاژ کند، اما این تزریق ارز نیز به نفع خود تمام شد زیرا دولت به عنوان بزرگترین دارنده ارز از بالا بودن آن سود زیادی می برد. قیمت گذاری کرده و به بازار عرضه می کند.

افزایش نرخ ارز برخلاف شعارهای منتخب رئیس جمهور یعنی توجه به معیشت مردم است و اگر سیاستی اتخاذ شود که تک نرخی شدن ارز و تبعات آن در نظر گرفته نشود. بدون شک قربانی چنین سیاست هایی خواهد بود و چنین اقداماتی نباید با افزایش هزینه ها منجر به فقیرتر شدن مردم شود.

رشد نرخ ارز با شعارهای انتخابات ریاست جمهوری مغایرت دارد

وی تصریح کرد: اگرچه دولت با سیاست حذف ارز نیما و ایجاد بازار اجماع و تک نرخی شدن این کالا با توجه به رانت موجود، نرخ ارز یکسانی را دنبال می کند، اما هیچ کس جز در شرایط کنونی این موضوع را مناقشه نمی کند. در این شرایط که اقتصاد در رکود به سر می برد و هزینه های زندگی مردم بالاست، اتخاذ رویکردی اشتباه بود که مردم را به سمت نرخ دلار بالای ۸۰ هزار سوق داد. تومان در بازار آزاد، اقدامی که در نهایت به سود ثروتمندان است و ضعیفان را بیش از پیش درمانده می کند. بودن

دانشمد افزود: وقتی می بینیم که خود دولت اجازه می دهد قیمت دلار در بازار آزاد و توافقی افزایش پیدا کند و سپس با دستکاری ارزی از رشد آن جلوگیری می کند، این اقدامی مبهم و سوال برانگیز است و این سوال در ذهن ما ایجاد می شود که چرا باید وقتی می بینیم در اقتصاد کشور اتفاقی نیفتاده، اما ناگهان بازار ارز فرو می ریزد، چنین اتفاقی می افتد؟ موضوعی که با شعارهای رئیس جمهور یعنی توجه به بهبود معیشت مردم مغایرت دارد. اما اگر سیاستی اتخاذ شود که دوره یکسان و پیامدهای آن در نظر گرفته نشود، بدون شک مردم قربانی چنین سیاستی خواهند شد و چنین اقداماتی نباید منجر به افزایش هزینه ها و کاهش هزینه ها شود. قدرت خرید با توجه به کاهش امروز، افزایش ارزش پول ملی آنها را فقیرتر می کند.

رشد نرخ ارز باعث کاهش ارزش پول ملی و افزایش مخارج مردم می شود. از سوی دیگر، در صورت وقوع چنین اتفاقی، دولت باید در عین حال به فکر مردم و به ویژه قشر پایین جامعه باشد که باعث رشد قیمت ارز و پس از آن افزایش قیمت تمام کالاها شود و خدمات در بازار تبدیل به معیشت مردم می شود

کاهش ارزش پول ملی با افزایش نرخ ارز

این عضو اتاق بازرگانی با بیان اینکه اقتصاد پیچیدگی های خاص خود را دارد و استفاده از شاخص برای اصلاحات اقتصادی بدون توجه به پیامدهای آن مشکلاتی را به همراه خواهد داشت، افزود: رشد نرخ ارز باعث کاهش ارزش شاخص پول ملی می شود. و هزینه مردم افزایش می یابد از سوی دیگر دولت باید در همه اقدامات اول به فکر مردم به ویژه قشر فرودست باشد. ضمناً در صورت بروز چنین اقدامی که منجر به افزایش قیمت ارز و متعاقب آن افزایش قیمت تمامی کالاها و خدمات در بازار شود، باید معیشت مردم نیز مورد توجه قرار گیرد. در این شرایط مجلس به عنوان صدای مردم باید دست از این کار بردارد، اما همانطور که مشخص است مجلس با رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد جلسه غیرعلنی برگزار می کند تا علل رشد قیمت ارز را بررسی کند. و راه حل هایی برای آن اندیشیده شود و اینگونه جلسات علنی باشد تا مردم در جریان قرار گیرند و همه چیز به وضوح اطلاع رسانی شود.

بر اساس این گزارش، روز گذشته با افزایش مداخلات بازارسازان شاهد بازگشت قیمت ها در بازار فارکس بودیم. قیمت دلار که روز شنبه تا ۸۲ هزار تومان افزایش یافت، دیروز در بازار و فضای مجازی به ۸۰ هزار تومان بازگشت. همچنین آخرین قیمت توافقی حواله دلاری در سامانه نیما دیروز ۶۴ هزار و ۵۲۹ تومان و اسکناس دلاری ۶۶ هزار و ۳۳۵ تومان ثبت شد. در حالی که روز شنبه قیمت توافقی اسکناس دلار آمریکا بالاتر بود. اما امروز آخرین قیمت توافقی حواله دلاری در سامانه نیما ۶۴ هزار و ۸۷۶ تومان و اسکناس دلار ۶۶ هزار و ۶۹۲ تومان است. همچنین قیمت دلار حواله در معاملات نیما هم اکنون دوشنبه ۱۰ است دی ماهانه نرخ کانال ۶۴ هزار تومان است که در ابتدای تشکیل دولت چهاردهم در کانال ۴۵ هزار تومان بود.

قیمت توافقی هر اسکناس یورو در مرکز مبادلات ایران نیز به ۶۹ هزار و ۵۱۵ تومان و نرخ انتقال یورو نیز نسبت به روز گذشته به ۶۷ هزار و ۶۲۱ تومان افزایش یافته است. از سوی دیگر ارزش اسکناس درهم امارات ۱۸ هزار و ۱۶۰ تومان نسبت به روز گذشته افزایش یافته و نرخ حواله درهم با افزایش نسبت به روز گذشته ۱۷ هزار و ۶۶۵ تومان است. نرخ ارز نسبت به روز گذشته به ۵۰ هزار و ۸۹۶ ریال افزایش یافت. قیمت انتقالی دینار عراق نیز ۴۹ هزار و ۵۱۰ ریال اعلام شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا