رشد بورس در گرو کنترل نرخ بهره و سیاستهای پولی بانک مرکزی/ سال ۱۴۰۴ راه نجات یا تداوم سردرگمی
بورس سهام عقب از بازارهای موازی رد و بدل شد.
محمد غفوری ، کارشناس بازار سرمایه ، روند بازار سرمایه را در سال ۲ تجزیه و تحلیل کرد. وی معتقد است که بازار به دلیل حساسیت زیاد به اخبار سیاسی و اقتصادی در نوسان خواهد بود. از طرف دیگر ، سیاست پولی و نرخ بهره ، خصوصی سازی و وضعیت موازی بازار یکی از مهمترین عواملی خواهد بود که در سال آینده در مسیر بازار سرمایه تأثیر می گذارد.
محمد غفوری کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با بورس اوراق بهادار وی وضعیت بازار سرمایه را در سال دوم بررسی کرد و تأکید کرد که سرمایه گذاران به دلیل عملکرد بازار نه چندان اذیت نشده در سال دوم ، به دنبال دیدگاه واضح تری برای سال آینده هستند. وی خاطرنشان کرد: بازار پایتخت سال گذشته یکی از آشفته ترین و پر جنب و جوش ترین دوره را تجربه کرد و نوسانات غیرقابل پیش بینی و مثبت دستوری ، بازده واقعی سرمایه گذاران را در هماهنگی با انتظارات خود به دست آورد.
نمایه سازی و خروج سرمایه از بورس اوراق بهادار
غفوری توضیح داد که نمایه سازی و رشد گرامری در سال ششم آنچه در دماسنج بازار مشاهده شد ، به بازده واقعی نمونه کارها سرمایه گذار اشاره دارد. در این میان ، رشد بازارهای موازی و عدم ارتباط بازار سرمایه با این رشد منجر به کاهش جذابیت سهام و در نهایت به عقب نشینی سرمایه گذاران شد.
کارشناس بازار سرمایه همچنان به بررسی چشم انداز سال دوم پرداخت و سیاست پول و نرخ بهره را به عنوان یکی از مهمترین خطرات برای بازار سرمایه در نظر گرفت. وی توضیح داد که بازار پول به عنوان یکی از رقبای جدی بورس می تواند نقدینگی بیشتری را از بازار سرمایه به ارمغان بیاورد زیرا نرخ بهره در بالاترین سطح است. با توجه به ادامه دستورالعمل های انقباض بانک مرکزی و افزایش اوراق بهادار سال آینده ، سرمایه گذاران باید آنها را عواملی در بازار بدانند.
تشدید تحریم ها و تأثیرات آنها در بازار سرمایه
غفوری همچنین به سؤال تحریم ها و کاهش صادرات نفت اشاره کرد و گفت که اگر این تحریم ها محکم شود ، تولید کننده سیاست های پولی و بانکی احتمالاً همچنان به تضمین کسری بودجه ادامه خواهد داد ، که می تواند تأثیر منفی بر بازار سرمایه بگذارد. وی تأکید کرد که نرخ بهره بالا یکی از مهمترین عواملی است که می تواند مسیر رشد میان مدت و طولانی مدت بورس را افزایش داده و با چالش های جدی روبرو شود.
بیشتر بخوانید: رشد بازار سرمایه تحت جریان نقدینگی
با توجه به سیاست پولی و نرخ بهره ، کارشناس بازار سرمایه تأکید کرد که کنترل این متغیرها می تواند یک بازار سیگنال مثبت را ارسال کند. بر این عقیده است که دستورالعمل های بانک مرکزی در سال ششم ، به ویژه در بازار ضد مسکونی ، تأثیر منفی بر کل فرآیند بورس اوراق بهادار داشته و فشار زیادی به بازار وارد می کند. با این حال ، غفوری ابراز امیدواری کرد که افزایش دلار و کاهش حذف از قیمت دلار دلار می تواند خطر را تا حدی کاهش دهد.
به گفته وی ، بسیاری از شرکت های موجود در بازار سرمایه مستقیماً تحت تأثیر رشد دلار قرار می گیرند ، زیرا حاشیه سود آنها با این افزایش بهبود می یابد. در فصول آینده و از طرف دیگر ، این تغییرات می تواند تأثیر مستقیمی در بازار نوسازی شرکت ها و از طرف دیگر نرخ تحلیل بازار از جمله سود قیمت و قیمت شرکت ها داشته باشد. به طور کلی ، این روند می تواند در یک سال دوم برای امید به تجارت بازار سرمایه ایجاد کند.
روند ترک نقدینگی از بورس اوراق بهادار و حرکت به سمت طلا
این کارشناس همچنین به خروج نقدینگی از بورس اوراق بهادار اشاره کرد و به صندوق طلا تغییر یافت که این نتیجه تمایل سرمایه گذاران با توجه به دارایی های دارای ریسک کم در شرایط تورمی بود. وی توضیح داد که طلا در اقتصاد ایران به عنوان یک بستر امن برای سرمایه گذاری شناخته شده است و قیمت آن تحت تأثیر دو عامل اصلی ، نرخ اونس جهانی و نرخ دلار دلار است. در نتیجه ، نوسانات این دو متغیر تأثیر مستقیمی بر روند قیمت طلا دارد.
خطرات اقتصادی و تأثیرات آنها بر تصمیمات سرمایه گذاری
غفوری در ادامه هدف این بود که خطرات سیستماتیک و سیاسی به همراه انتظارات تورم عواملی هستند که بر تصمیمات سرمایه گذاران تأثیر می گذارند. وی دریافت که سیاست پولی بانک مرکزی ، که منجر به افزایش نقدینگی می شود ، عامل اصلی تورم در اقتصاد کشور است. در چنین شرایطی ، افزایش قیمت های عمومی باعث افزایش ارزش دارایی هایی مانند طلا می شود و سرمایه گذاران تمایل به پوشش چنین بازارهایی دارند. به گفته وی ، این روند بسیار طبیعی است و تا زمانی که عدم قطعیت اقتصادی و نوسانات در سیاست های پولی ادامه یابد ، تمایل به سرمایه گذاری در طلا و سایر دارایی هایی با ریسک کم ادامه خواهد یافت.
با توجه به عملکرد بازار طلا در سال دوم ، محمد غفوری پیش بینی کرد که بازار نمی تواند بازده خود را سال گذشته تکرار کند و نوسانات آن نسبتاً آرام تر بود. بر این عقیده است که اگر یکی از سیستم عامل های جذاب سرمایه گذاری کاهش یابد ، معتقد است که بازار سهام می تواند بازار سهام باشد. بازاری که در سالهای اخیر از سایر بازارهای موازی باقی مانده است و فقط می تواند با بازگرداندن اعتماد به سرمایه گذاران ، نقدینگی و آغاز یک روند صعودی را تعیین کند.
پیش بینی بازارهای موازی در سال ۲
غفوری با بررسی وضعیت بازارهای موازی مانند خودرو ، املاک و مستغلات ، طلا و قوچ ، روند این بازارها را در سال ششم مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. با توجه به رکود معاملات زندگی ، وی تأکید کرد که بازار املاک و مستغلات برای سرمایه گذاری جذاب نخواهد بود ، مگر در موارد خاص ، مانند از طرف دیگر ، به نظر نمی رسد که این بازار با توجه به دستورالعمل های قیمت در صنعت خودرو ، گزینه سرمایه گذاری خوبی باشد ، اگرچه این می تواند گزینه مناسبی برای مصرف کنندگان باشد.
با توجه به طلا ، این کارشناس سرمایه گذاری خاطرنشان کرد که فلز گرانبها هنوز هم می تواند بخشی از سرمایه گذاری CORB باشد ، اما نرخ ارز برای سرمایه گذاری در سال کمتر جذاب خواهد بود. با توجه به گسترش بازار رامسر در سالهای اخیر و افزایش تمایل مردم به این نوع دارایی ، غوری اظهار داشت که سرمایه گذاران می توانند حدود ۵ ٪ از سبدهای دارایی خود را اختصاص دهند. وی تأکید کرد که بازار Ramsrs پتانسیل رشد دارد ، اما به عنوان بخشی از تعداد زیادی از سبدهای موجود در این منطقه سرمایه گذاری می کند.
کارشناس بازار در سال ششم به تأثیرات تحولات اقتصادی و سیاسی بر بازار سرمایه پرداخت و تأکید کرد که او همیشه به دلیل حساسیت زیاد به اخبار سیاسی و اقتصادی نوسان داشته است. وی پیش بینی کرد که تحولات اقتصادی سال آینده بسیار جدی خواهد بود و این دو سناریو اصلی در بازار هستند.
دو سناریو در مقابل بازار سرمایه سال آینده
اگر سناریوی قرارداد تحقق یابد ، طبق گفته غوری ، ورود بازار به بازار سرمایه ، که در سالهای اخیر چندان رشد نکرده است ، می تواند یکی از تولیدی ترین گزینه ها بین بازارهای موازی باشد. از طرف دیگر ، اگر تحریم ها محکم شود ، بازار سرمایه می تواند عقب ماندگی خود را با وقفه به موقع جبران کند. با این حال ، وی این توافق نامه را برای رشد بازار جذاب تر توصیف کرد و تأکید کرد که این مسیر می تواند تأثیر مثبتی بر اقتصاد کشور و شرکت های سهام داشته باشد.
کارشناس بازار سرمایه همچنین به روند خصوصی سازی و واگذاری شرکت ها اشاره کرد و آن را به عنوان یکی از مهمترین تحولات اقتصادی سال در نظر گرفت. وی انتقال ایران به بخش خصوصی را یک تحول بزرگ توصیف کرد و ابراز امیدواری کرد که با ادامه این روند و انتقال سهام شرکت ها ، سهم دولت از این شرکت ها را ببینیم.
غفوری معتقد است که خصوصی سازی واقعی و شفاف بدون مداخلات دولت می تواند یکی از مهمترین عوامل پویایی اقتصاد و رشد اقتصادی کشور باشد. وی تأکید کرد که این فرایند ، در صورت اجرای صحیح ، بهبود محیط کسب و کار ، افزایش کارایی شرکت ها و در نهایت گسترش بازار سرمایه. به گفته وی ، هنگام بهبود تولید و سرمایه گذاری در کشور ، می توانید انتظار داشته باشید که بازار سرمایه روزهای بهتری نسبت به دماسنج اقتصادی تجربه کند.
پایان