زعفران ایرانی در تله سوءمدیریت/ سیاستهای تولید و صادرات باید اصلاح شوند
در حالی که ایران بزرگترین تولید کننده زعفران در جهان است ، عواملی مانند نفت خام ، عدم شفافیت آماری و ورود صادرکنندگان غیر ویژه آینده این محصول استراتژیک را مبهم کرده است. کارشناسان هشدار می دهند که مزیت رقابتی زعفران ایران بدون سیاست اصلاحات در بازار جهانی نابود می شود.
Saffran یکی از محصولات استراتژیک کشاورزی در ایران است که طبق اخبار تجاری ، نقش مهمی در صادرات غیر نفتی و زندگی در مناطق تولیدی این برداشت دارد. با وجود سطح کشت گسترده و سابقه طولانی در تولید این برداشت در ایران ، نشانه هایی از عدم شفافیت در آمار ، عدم برنامه ریزی منسجم و ضعف ظرفیت صادرات وجود دارد.
نفت خام ، رکود نسبی در توسعه زنجیره ارزش و فعالیت عوامل غیر خاص در تجارت خارجی از جمله چالش هایی است که با آینده صنعت زعفران روبرو شده است.
وضعیت تولید و صادرات زعفران چقدر است؟
در ایران ، بین ۲ تا ۶۰۰۰ تن زعفران خشک در ایران تولید شد. براساس آمار گمرکی ایران ، ۵ تن زعفران در ده ماه اول سال جاری به خارج از کشور صادر شد که ۵ میلیون دلار آمریکا به کشور آورد.
امارات متحده عربی اولین مقصد برای صادرات زعفران ایران است و پس از آن اسپانیا ، چین و افغانستان.
قیمت زعفران از ۵ میلیون دلار فراتر رفت
علی حسینی ، عضو شورای ملی صفران ، در مورد وضعیت بازار زعفران در مصاحبه ای اخبار تجاری قیمت ها در دو ماه گذشته تغییر نکرده و اعتبار بازار هنوز وجود دارد ، اما قیمت ها سال گذشته روند صعودی داشته است.
وی افزود: در حال حاضر Saffran بین ۲ تا ۵ میلیون دلار هزینه دارد.
فروش زعفران به بورس کالا سودآور نیست
یکی از اعضای شورای ملی صفران در مورد تحویل این محصول در بورس کالا گفت: نباید صفران را در بورس کالا خریداری کرد. زیرا فروش این کالاها در بورس اوراق بهادار نه برای کشاورز و نه برای اقتصاد سودآور است. ایران بخش مهمی از زعفران جهان را تولید می کند تا بتواند رقابتی کار کند.
به طور پیش فرض یک عامل متناقض در آمار نیست
حسینی در مورد میزان تولید زعفران گفت: طبق آمار ، ۶۰۰۰ هکتار زمین در صفران تخمین زده می شود.
وی گفت: Saffrancy تبلیغ می شود و پس از هفت تا پنج سالگی ، تولید مثل پین های زعفران می تواند یک مزرعه جدید ایجاد شود. از طرف دیگر ، زمینه های زعفران دارای گواهینامه نیستند و بنابراین آمار تخمین زده می شود.
وی افزود: “هر سال باید به این مبلغ اضافه شود ، اما به مدت پنج سال تغییر نکرده است و این سؤالات بسیاری را ایجاد کرده است.” از طرف دیگر ، اگر ۵۰۰۰ هکتار کشت شود ، ایران مجبور است هر سال هزاران تن تولید کند ، اما میزان زعفران در ایران در حال حاضر در محدوده ۲ تا ۵ تن سالانه است.
saffranxports توسط افراد غیر متخصص انجام می شود
یکی از اعضای شورای ملی زعفران در مورد وضعیت صادرات محصول گفت: در حال حاضر مشکلات زیادی در زمینه صادرات وجود دارد ، از جمله مسئله مراقبت از ارز. از یک طرف ، صادرات زعفران به یک امر غیرحرفه ای تبدیل شده است زیرا مردم وارد میدان شده اند که هیچ ارتباطی با این منطقه ندارند و زعفران را فقط برای تأمین ارز خود صادر می کنند.
وی افزود: زعفران ایرانی توسط فروشندگان انسانی ، صادرکنندگان زعفران و افرادی که دانش تخصصی کافی در این زمینه ندارند صادر می شود.
زعفران ایرانی فقط به صورت خام صادر می شود
حسینی اظهار داشت که بازار زعفران بهبود می یابد: اگرچه ایران یک تولید کننده مهم و صادر کننده صفران در جهان است ، اما او فقط زعفران را در مواد اولیه صادر می کند. با این حال ، این صنعت می تواند ده ها شغل و واحد از طریق محصولات ایجاد کند.
وی تأکید کرد که زعفران نه تنها باید در مواد اولیه صادر شود و از این صنعت برای بهبود صنعت استفاده می شود.
براساس این گزارش ، با وجود وضعیت استراتژیک صفران ، این صنعت چالش های جدی و ساختاری در اقتصاد کشاورزی ایران و صادرات صادرات غیر نفتی است. تضاد بین سطح کشت اعلام شده و میزان تولید واقعی نشانگر ضعف نظارتی ، عدم شفافیت آماری و عدم وجود یک سیستم دقیق برای نظارت بر تولید است. علاوه بر این ، نفت خام و بی اعتنایی به توسعه زنجیره ارزش ، ظرفیت اشتغال ، برندسازی و ارزش افزوده زعفران را ترک کرده است.
از طرف دیگر ، ساختار صادرات صفران به دلیل ورود غیر متخصصان و نظارت کافی از مسیر حرفه ای آن ناشی می شود و پایه و اساس قاچاق و کاهش وام های بین المللی را فراهم می کند. در حالی که ایران بزرگترین تولید کننده صفران در جهان است ، ادامه این روند می تواند موقعیت کشور را در بازارهای جهانی تضعیف کند.
اصلاح این وضعیت مستلزم تجدید نظر در دستورالعمل های پشتیبانی ، شفافیت آماری ، زیرساخت های پردازش و تهیه یک برنامه جامع برای ارتقاء زعفران در زنجیره تجارت جهانی است. بدون این تغییرات ، مزیت رقابتی زعفران ایران نه تنها حفظ می شود ، بلکه در آینده نه چندان دور تهدیدات جدی را تهدید می کند.
برای اطلاعات بیشتر به گزارش زعفران در انبار اخبار تجاری مراجعه کنید.