زندگی کارگرها با دو شیفت کار هم تامین نمیشود | سبد معیشت حداقلی از ۲۷ میلیون عبور کرد
نماینده کارگران در کمیته مزد و شورای عالی کار گفت: امروز دستمزد کارگران حدود یک سوم حداقل هزینه های زندگی را پوشش می دهد. جایی برای هزینه هایی مانند امکانات رفاهی، سرگرمی، آموزش با کیفیت، درمان با کیفیت یا سفر وجود ندارد.
افق میهن به نقل از ایلنا، با آمارهای رسمی منتهی به مهرماه، میانگین کشوری حداقل سبد معیشتی خانوارهای کارگری ۲۷ میلیون و ۶۴۰ هزار تومان است. این سبد با ضوابط مصوب شورای عالی کار و با مراجعه به همان فرمول های رسمی محاسبه شده است. در واقع تا آخرش مهر حداقل سبد معیشت امسال به ۲۷ میلیون و ۶۴۰ هزار تومان رسیده است.
دوشنبه هفته گذشته اولین کمیته سه جانبه دستمزد با موضوع محاسبات مربوط به دستمزد ۱۴۰۴ برگزار شد. طبق بند دوم ماده ۴۱ قانون کار، حداقل دستمزد کارگران باید به گونه ای تعیین شود که بتواند مخارج زندگی یک خانواده متوسط را تامین کند.
«حداقل سبد معیشت خانوارهای کارگری» تفسیر آماری این شرط قانونی است که در کمیته دستمزد شورای عالی کار در سال های اخیر محاسبه شده است. اگرچه نرخ رسمی سبد معیشتی مصوب شورای عالی کار همواره با هزینه واقعی زندگی خانوارهای کارگری فاصله قابل توجهی دارد و تنها با تکیه بر سبد غذایی و اعمال یک ضریب ساده محاسبه می شود، اما هرگز از این عدد به عنوان ضریب استفاده نشده است. مبنای تعیین دستمزد
و به این ترتیب شکاف دستمزد و سبد معیشت سال به سال عمیق تر شده است. تا آنجا که حقوق امروزی تنها حدود یک سوم هزینه های بسیار حداقلی زندگی را پوشش می دهد. سوال اینجاست که رقم سبد معیشتی امروز چقدر است و آیا می توان امیدوار بود که محاسبات سبد کالا در مذاکرات دستمزد ۱۴۰۴ لحاظ شود؟
«محسن باقری» رئیس کمیته دستمزد شورای عالی شوراها و نماینده کارگران در کمیته مزد در خصوص جلسات کمیته دستمزد در سال جاری و برنامه کاری آنها گفت: در جلسه روز دوشنبه، کلیات مطرح شد. راهکارهایی برای محاسبات سبد معیشت مطرح شد و پیشنهاداتی برای انجام کار ارائه شد.
به گفته وی، مقرر شد در جلسه بعدی کارشناسان مراکز مختلف از جمله مرکز آمار ایران حضور یافته و اطلاعات و داده های مورد نیاز را در اختیار اعضای کمیته دستمزد قرار دهند.
باقری با بیان اینکه محاسبه حقوق از جلسه آینده آغاز می شود، گفت: وی افزود: مقرر شد جلسات سه جانبه کمیته حقوق و دستمزد هر هفته دوشنبه ها برگزار شود. امیدواریم به زودی بتوانیم محاسبات سبد معیشت را بر اساس داده های به روز شده تکمیل و در این زمینه به توافق برسیم.
محاسبات سبد معیشتی مورد استفاده در مذاکرات دستمزد، معمولا بر اساس داده های آماری دیماه یا بهمن ماه هر سال انجام می شود. اما امروز هم مشخص است که شکاف بین سبد و دستمزد کارگران به شکل بی سابقه ای افزایش یافته است.
دستمزد کارگران حدود یک سوم حداقل هزینه زندگی را پوشش می دهد
نماینده کارگران در کمیته مزد و شورای عالی کار گفت: امروز دستمزد کارگران حدود یک سوم حداقل هزینه های زندگی را پوشش می دهد. جایی برای هزینه هایی مانند امکانات رفاهی، سرگرمی، آموزش با کیفیت، درمان با کیفیت یا سفر وجود ندارد.
باقری در خصوص نرخ سبد معیشتی و افزایش این نرخ در ماه های ابتدایی سال جاری گفت: بر اساس آمار رسمی منتهی به مهرماه، میانگین کشوری حداقل سبد معیشتی خانوارهای کارگری ۲۷ میلیون و ۶۴۰ هزار تومان است. این سبد با ضوابط مصوب شورای عالی کار و با مراجعه به همان فرمول های رسمی محاسبه شده است. در واقع تا آخرش مهر حداقل سبد معیشت امسال به ۲۷ میلیون و ۶۴۰ هزار تومان رسیده است.
این فعال کارگری افزود: با توجه به تورم شدید ماه های اخیر که تمامی اجزای زندگی از جمله اقلام خوراکی را تحت تاثیر قرار داده است، بدون شک نرخ معیشت خانوارهای کارگری در ماه های پس از مهرماه افزایش یافته و افزایش را تجربه کرده است. دوباره
مبنای محاسبات سبد معیشت، سبد خوراکی و آشامیدنی خانوار است و در پاییز و زمستان امسال بسیاری از مواد غذایی از جمله لبنیات، تخم مرغ و روغن گران شده است. در عین حال، سایر هزینه های زندگی از جمله قبوض مسکن و انرژی نیز در حال افزایش بوده است. با این حساب در سه تا چهار ماه بعد از مهرماه سبد معیشت باید حداقل ۲۰ تا ۳۰ درصد گران شده باشد.
میانگین درآمد کارگران حداقل دستمزد حدود ۱۱ میلیون تومان است
باقری ضمن مقایسه حداقل سبد معیشتی و حداقل دستمزد کارگران گفت: میانگین درآمد کارگران حداقل دستمزد حدود ۱۱ میلیون تومان است و بنابراین می توان گفت که کارگران ماهیانه معادل یک سوم حداقل هزینه های زندگی دریافت می کنند. و این بدان معناست که هزینه های زندگی کارگران با دو شیفت کاری تامین نمی شود. اگر کارگری دو شیفت کامل کار کند و دو دستمزد کامل دریافت کند، باز هم درآمدش یک سوم از سبد معیشت عقب است و عقب ماندگی شدید دستمزد دارد.
این فعال کارگری گفت: متأسفانه کارگران با هزینه های بسیار ساده روزگار می گذرانند و دستمزد آنها فقط برای تامین مسکن، سرپناهی کوچک و بعضاً بی کیفیت و خرید مواد غذایی و نوشیدنی ضروری با نازلترین قیمت مصرف می شود. در چنین شرایطی باز هم افزایش ۱۰۰ درصدی دستمزد کارگران را به خط فقر و حداقل رفاه نمی رساند.
وی در پایان تاکید کرد: امیدواریم در مذاکرات دستمزدی امسال به شرایط حاد و بحرانی معیشت کارگران توجه شود و فارغ از درصدها و اعداد به گونه ای تصمیم بگیرند که حداقل دستمزد نزدیک به سبد معیشتی است.