سرنوشت بازار ارز در سناریوی خوب و بد مذاکرات؛ ریزش نرخ دلار چه کسانی را خوشحال نمیکند؟!
یکی از اقتصاددان گفت: “اگر به دلیل کاهش تحریم ها ، سیگنال های مثبتی برای افتتاح درآمد ارزی بدست آوریم ، نرخ ارز متوقف می شود ، اما هنوز هم در قیمت ها و مقاومت در برابر قیمت های پایین تر برای سایر موارد و بازارها مشکلی وجود دارد.”
آلبرت باگازیان ، با اشاره به وضعیت بازار ارز و اقتصاد ایران در دو سناریو خوب (دریافت سیگنال مثبت از مذاکره و سیاست خارجی) و سناریوی بد (افزایش تنش ها) ، گفت: باید توجه داشت که در این دوره ، بسیاری از کالاها با افزایش قیمت ارز افزایش نمی یابد و قیمت های تجربه کاهش یافته است.
وی در مصاحبه ای با ایلنا گفت که برخی معتقدند که نرخ ارز باید مطابق با تورم باشد و بانک مرکزی باید نرخ ارز را بر روی تورم تنظیم کند و افزود: “به عبارت دیگر ، اگر با ۵ ٪ تورم روبرو شویم ، نرخ ارز باید تا ۵ ٪ افزایش یابد.” بنابراین ، نرخ ارز هنوز هم پایین است و به تورم نرسیده است ، اما از نظر سیاست گذاران نرخ ارز باید کنترل شوند.
این اقتصاددان گفت: “در این شرایط ، افراد تورمی ریال را نجات نمی دهند و به دنبال تبدیل ریال خود به هر طلا و ارز هستند.”
باگازیان تأکید کرد که وقتی دلار به ۴۰۰۰ دلار برسد ، قیمت ۶۰۰۰ تومن به جامعه پذیرفته می شود و افزود که تغییرات نرخ ارز عواقب عمده ای دارد ، وقتی نرخ ارز تمام کالاها افزایش می یابد ، اما وقتی نرخ ارز کاهش می یابد ، قیمت کالاها و بازارها کاهش نمی یابد.
وی گفت: “ما در شرایطی قرار داریم که وضعیت سیاست خارجی کشور قابل پیش بینی نیست ، اما در اقتصاد ، فعالان آینده با دو سناریو بد و خوب پیش بینی می شوند و با این دو سناریو برنامه ریزی می کنند.” اگر به دنبال آن تحریم ها توافق و برداشته شود ، آیا ایران می تواند نفت بفروشد؟ در صورت اجرای این سناریو ، انتظار افزایش درآمد ارزی وجود دارد ، بنابراین سیاست های بانک مرکزی تغییر خواهد کرد زیرا افتتاح درآمد بانک مرکزی ایجاد می شود و نرخ تورم کنترل می شود و ارز ملی کشور حفظ می شود. اما در سناریوی بد ، با افزایش تنش های سیاسی ، انتظار می رود نرخ ارز افزایش یابد.
این کارشناس افزود: “اگر به دلیل کاهش فشار تحریم ها ، سیگنال های مثبتی برای باز کردن درآمد ارزی بدست آوریم ، نرخ ارز متوقف می شود ، اما هنوز هم در چسبندگی قیمت و مقاومت در برابر قیمت های پایین تر برای سایر موارد و بازارها مشکلی وجود دارد.”
باگازیان تأکید کرد: لازم به ذکر است که ما نرخ ارز داریم که آرزوی صادرکنندگان است و صادرکننده همیشه نرخ ارز را با تعداد زیاد می خواهد و هر بار که نرخ ارز بالا می رود ، صادرکننده افزایش صادرات را تشویق می کند.
وی افزود: در صورت کاهش تنش ها و دریافت سیگنال های مثبت ، مقاومت در برابر کاهش نرخ ارز وجود خواهد داشت ، جریان در برابر کاهش دلار که می تواند سر بانک مرکزی را تغییر دهد. از طرف دیگر ، ما با طیف وسیعی از افراد روبرو هستیم که تمام دارایی های خود را به دلار تبدیل کرده اند و باعث کاهش دلار نمی شوند.