سرگیجه قیمتها در بازار ارز/ چگونه میشود دلار سرکش را رام کرد؟
نگاهی به نمودار تغییرات قیمت دلار نشان می دهد که از ابتدای مهرماه روند صعودی داشته و در ۴۵ روز گذشته از کانال ۵۹ هزار تومانی به کانال ۶۹ هزار تومانی رسیده است. این بدان معناست که ارزش دلار در این مدت ۱۶.۹ درصد افزایش یافته است.
همانطور که از گزارش ها مشخص است، در زمان انتشار گزارش در بازار، قیمت دلار با ۷۳۵ تومان افزایش به میانه کانال ۶۹ هزار تومان رسید.
جعفر قادری نایب رئیس کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی در این خصوص می گوید: نوسانات و تلاطم بازار ارز ناشی از اتفاقات سیاسی و امنیتی منطقه است و دلیل اقتصادی ندارد.
وی با بیان اینکه نوسانات نرخ ارز منشأ سیاسی دارد و ناشی از افزایش تقاضا در بازار نیست، تصریح می کند: نه تنها بازار ما متاثر از این اتفاقات سیاسی و امنیتی در منطقه است، بلکه چنین مشکلاتی اقتصاد همه کشورها را تحت تاثیر قرار می دهد. و کشور ما نیز از آن رنج می برد. قاعده هم از این قاعده مستثنی نیست.
مرتضی افگه، کارشناس اقتصادی نیز معتقد است که افزایش نرخ ارز در حال حاضر تنها ناشی از تنش های سیاسی و افزایش درگیری های منطقه ای است. بنابراین تا زمانی که تنشهای سیاسی به قوت خود باقی بماند، نوسانات ارز همچنان تابع مسائل سیاسی است، اما موقتی خواهد بود.
چگونه بازار را آرام کنیم؟
اما اکنون این سوال مطرح می شود که آیا کاهش قیمت دلار دائمی خواهد بود و آیا می توان بازار ارز را آرام کرد؟ اصغر سمیعی کارشناس بازار ارز در گفت و گو با خبرگزاری خبرآنلاین در پاسخ به این سوال که چگونه بازار را آرام کنیم؟ او می گوید: سوال بسیار خوبی است و شاید ارزش خود آن سوال کمتر از یک میلیون دلار نباشد، اما به نظر من باید سوال را طور دیگری مطرح کرد و گفت: چگونه می توان بازار را داغ کرد و به هم زد؟ و با یافتن پاسخ شاید بتوان پاسخ سوال اول را نیز یافت.
او می افزاید: خب، برای برهم زدن بازار باید از روش های مختلف و ترفندهای مختلفی استفاده کرد مانند: با وجود نرخ تورم بالا و بر خلاف کشورهای منطقه دلار، نرخ تورم را پایین نگه دارید و به افزایش قیمت دست یابید. هنگامی که فنر قیمت را به خوبی فشرده کردید، آن را تا حد امکان فشرده کنید و سپس یک “خبر هیجانی منفی” را اعلام کنید که (البته فرقی نمی کند واقعی باشد یا جعلی) مردم را وادار به خرید ارز کند. شما آن را به میدان بیاورید
سمیعی ادامه می دهد: از سوی دیگر، اگر تزریق معمول را متوقف کنید، عرضه ارز را به شدت کاهش می دهید و این در شرایطی است که فقدان شدید بهار وجود دارد و قیمت ها افزایش می یابد و پس از چند ساعت یا چند روز، باز هم با اعلام یک خبر دیگر هیجان انگیز اما این بار از یک طرف مثبت و از طرف دیگر با باز کردن کیسه تزریق قیمت ها را به شدت کاهش می دهید و به اصطلاح قیمت را سرکوب می کنید. حالا این شوک ها را هر چند روز یا هر چند ساعت یکبار تکرار کنید.
وی تصریح می کند: اما اگر کسی بخواهد بازار را آرام کند، دستورات فوق را برعکس اجرا می کند، یعنی با واقعی و یکسان سازی قیمت ها و تزریق به موقع مثبت ها و منفی ها، افزایش های ناگهانی و غیرمنطقی انجام می دهد. کاهش مییابد و با اجازه فعالیت برای همه صرافیها، بازار رقابتیتر و آرامتر میشود.
این اقتصاددان بیان می کند؛ این بدان معناست که نه تنها صرافی های موجود را متلاشی نمی کند و به آنها اجازه فعالیت آزاد می دهد، بلکه با تسهیل شرایط اخذ مجوز برای همه فعالان و دست اندرکاران بازار ارز، آنها را قادر می سازد تا اقدام کنند. در این شرایط نظارت و کنترل مقامات اقتصادی تا بتوانند به صورت قانونی فعالیت کنند و البته مالیات دولتی را نیز بپردازند.
سامی خاطرنشان می کند: در این صورت به این معناست که با وجود قیمت واحد و رقابت در بازار، قیمت قراردادی و اجاره ای وجود ندارد. مطمئناً آرامش در بازار وجود خواهد داشت. اگرچه این آرامش ممکن است برای همه راضی کننده نباشد و برخی از رانت خواران از آن راضی نباشند.
منبع:
خبر آنلاین