سیاستهای انقباضی بانک مرکزی، اقتصاد را خفه کرده است
جنگ یا صلح؟ قربانیان بازار سرمایه سرمایه عدم قطعیت سیاسی و اقتصادی ؛
محمد حسین علی باخشی ، یک تحلیلگر بازار سرمایه ، نگران شدت فشار فروش در بازار در روز یکشنبه ، ۶ اوت ، به عنوان یک رکود عمیق اقتصادی ، نامشخص سیاست خارجی ، بحران انرژی و اختلالات مواد اولیه به عنوان مهمترین عوامل در نگرانی های فعلی بود.
محمد حسین علی باخشیدنیای مدرن در گفتگو بورس اوراق بهادار با توجه به وضعیت بازار سرمایه در روز یکشنبه ۵ اوت ، شرایط فعلی بازار بازار را نامطلوب و نگران کننده توصیف کرد. وی گفت: “اگرچه من انتظار بازار منفی را داشتم ، اما شدت فروش دشوار امروز و منفی منفی تعجب آور بود.”
علی باخشی دلایل اصلی وضعیت فعلی بازار را توصیف می کند و گفت: یکی از مهمترین عواملی که بازار را در وضعیت بحرانی فعلی حفظ می کند ، ابهام جدی در محیط سیاسی و اقتصادی کشور است. این سردرگمی باعث شده است تا فعالان اقتصادی بتوانند تصمیم بگیرند. ما نمی دانیم که جنگ یا صلح ، سرمایه جدید وارد کشور می شود ، مکانیسم ماشه فعال می شود یا تحریم ها تقویت می شوند.
وی افزود: “ابهامات در رابطه با ورود ایران به شورای امنیت نیز این فضای نامشخص را گرم کرده است ، و این سردرگمی محدود به بازار سرمایه نیست. بلکه در بازارهای ارز و طلا به وضوح قابل مشاهده است ؛ بنابراین نوسانات شدید و روزانه این بازارها نیز در تصمیمات کلان اقتصادی عدم اطمینان است.
رکود اقتصادی عمیق ؛ مهمتر از سردرگمی
علی باخشی گفت: “متأسفانه ، اقتصاد این کشور به رکود عمیق می رسد و با گذشت زمان شدت رکود افزایش می یابد.” یکی از مهمترین شاخص های ارزیابی عمق رکود ، مدیر خرید است.
او ادامه داد. اردیبهات در ماه مه کل اقتصاد در محدوده ۲ بود ، که نشانگر وضعیت نسبتاً مناسب است ، اما بخش صنعت زیر ۲ و منطقه بود. این بدان معنی است که ما به طور رسمی در مرحله رکود اقتصادی وارد شدیم. متأسفانه ، این تعداد در ماه ژوئن ۲ سقوط کرد و ۴.۳ است که این یک افت نگران کننده است.
بحران انرژی و قطع برق ؛ پانچ برای تولید
تحلیلگر بازار سرمایه گفت: یکی از مهمترین دلایل کاهش صنعت ، اجتناب ناپذیری بخش انرژی است و کاهش مکرر برق در ماه ژوئن تأثیر مستقیمی بر تولید داشته است. صنعت اختلالات گسترده ای را تجربه کرده است و البته این منجر به کاهش تولید و کاهش فعالیت اقتصادی شده است. این بحران انرژی فشار بیشتری را به شرکت های صنعتی کشور همراه با فضای نامشخص و رکود تقاضا وارد کرده است.
بحران در تحویل مواد اولیه ؛ از نوسانات ارزی گرفته تا ناکارآمدی گمرک و بانک مرکزی
در بخش دیگری از سخنان خود ، علی باخشی به مشکلات مواد اولیه در صنایع کشور پرداخته و توضیح داد: علاوه بر بحران انرژی و خرابی های برق ، کاهش مواد اولیه نیز یکی از دلایل رکود اقتصادی در صنعت است. این کاهش عمدتا به دلیل نوسانات جدی نرخ ارز و مشکلات تأمین مالی برای شرکت ها بود.
وی گفت: “نرخ بهره بالا هزینه های تأمین مالی شرکت ها را افزایش داده است و این باعث شده است که واردات مواد اولیه یک چالش جدی باشد.” از طرف دیگر ، دوره طولانی و زمانی فرآیند آزادی در گمرک نیز فشار بیشتری بر تولید کنندگان وارد کرد.
تحلیلگر بازار سرمایه همچنین به نقش بانک مرکزی در تحویل ارز اشاره کرد و گفت که ما توافق نامه ای را برای کاهش مشکلات ارزی شرکت ها تعیین می کنیم ، اما هنوز هم می دانیم که واگذاری ارز بسیار دشوار است. بانک مرکزی هموار کار نمی کند و این امر منجر به وقفه و اختلال در تولید ، حتی در مناطقی که مواد اولیه از خارج از کشور تحویل داده می شوند ، منجر شده است.
پذیرش تولید ، تعیین قدرت و کاهش تقاضا. زنجیره بحران در بخش صنعت
علی باخشی همچنان منجر به اثرات عدم وجود مواد اولیه بر روند تولید شد و گفت: “اگر مواد اولیه به اندازه کافی تحویل داده نشوند ، کاهش تولید نتیجه اجتناب ناپذیر است.” متأسفانه ، برای هشتمین ماه پیاپی شاهد کاهش تولید نهایی کشور بودیم که این یک خطر جدی برای اقتصاد است.
وی افزود: “نتیجه دیگر این شرایط ، سازگاری گسترده منابع انسانی توسط شرکت ها است.” به عنوان مثال ، یکی از بزرگترین سهام کشور حدود ۶۰۰۰ سرباز خود را تطبیق داده و در حال حاضر به دلیل وضعیت نامناسب اقتصادی ، نگرش جدیدی ندارد. این روند همچنین در سطح کلان کشور مشاهده می شود و میزان استخدام به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
پذیرش خرید مردم ، رکود در فروش داخلی و صادراتی
تحلیلگر بازار سرمایه همچنین به رکود در مورد تقاضا اشاره کرد: “خرید مردم به دلیل تورم زیاد به میزان قابل توجهی کاهش یافته است و این منجر به کاهش قابل توجهی در سفارشات جدید شده است.” در نتیجه ، صنایع این کشور هم در زمینه تولید و هم در منطقه فروش به چالش کشیده شد – چه در بازار داخلی و چه در صادرات.
در آخرین بخش سخنان خود ، علی باخشی در مورد عواقب سیاست پولی فعلی هشدار داد و گفت: “من هشدار داده ام که دستورالعمل های بانک مرکزی ، به ویژه با ادامه فرمان انقباضی ، کشور را در حوزه مراقبت مزاحم می کند.” امروز ما به وضوح درگیر اثرات این دستورالعمل ها هستیم. نرخ بهره بالا و سیاست های انقباضی اقتصاد را به رکود عمیق تبدیل کرده است.
در همان زمان ، وی دریافت: البته بخشی از کاهش شاخص های تولید در بازه اردیبهشت از نظر ، این امر همچنین به دلیل تحولات منطقه ای و جنگ اخیر است که نباید بر آن غلبه کرد.
پایان