اخبار بورس

شاخص سازی و رشد نمادین بازار بورس

گزارش ماهانه بورس؛

در یکی دو ماه اخیر تنها شاخص های نمادین بورس رشد اندکی داشته اند. وگرنه هنوز زیان بالای سهامداران جبران نشده و فرصت های از دست رفته آنها به هیچ وجه قابل جبران نیست!

«اخبار بورسا»:

شاخص کل بورس در ماه گذشته با رشد ۲۶ درصدی از محدوده ۲ میلیون و ۲۵۴ هزار واحد به رقم ۲ میلیون و ۸۴۷ هزار واحد رسید و به سقف جدیدی رسید. حمایت از بورس با استفاده از ابزارهایی مانند نرخ سود، عرضه اولیه و پذیره نویسی، قوانین دولتی و تزریق پول توسط حقوقدانان به رشد شاخص ها کمک کرد و اکثر سهام های شاخص ساز توانستند بازدهی بیش از ۵۰ درصدی داشته باشند. . از سوی دیگر بازارهای موازی به اوج خود رسیدند و با افزایش قدرت خرید سرمایه گذاران، ورود وجوه به کارگزاران و شکل گیری تقاضا به رشد شاخص کمک کردند.

شاخص هم وزن در این مدت تنها ۱۸ درصد رشد کرد و اکنون به محدوده ۸۵۳۰۰۰ واحد رسیده است که هنوز از حد بالای تاریخی خود فراتر نرفته است. به نظر می رسد در حال حاضر جریان های نقدی به سهام شرکت های سهامی عام بزرگ سرازیر می شود و سهام خرد شرایط پایداری دارند. شاخص ۳۰ شرکت بزرگ سهامی عام در ماه گذشته رشد ۳۳ درصدی را ثبت کرد که نشان دهنده عملکرد قوی صنایع بزرگ بازار در مقایسه با صنایع کوچک با ارزش بازار پایین است. البته اگر بخواهیم روند صعودی آغاز شده در این دو ماه را در نظر بگیریم، سهام ۳۰ شرکت بزرگ سهامی عام از نظر ارزش بازار به متوسط ​​بازدهی مثبت ۵۷ درصدی دست یافته است.

شاخص‌سازی و رشد نمادین بورس

اخبار مربوط به سودآوری شرکت ها و حمایت پرشور همتی از بورس می تواند یکی از دلایل قوت روند صعودی شاخص سازان باشد و از همه مهمتر رشد نرخ دلار و طلا از عوامل اصلی آن است. تحریک بازار سهام همتی و سیدی جایگزین بسیار خوبی برای خاندوزی و عشقی هستند و به طور جدی از بازار حمایت می کنند. اگرچه منابع محدود است اما; شرکت ها و افراد می توانند از همان پول DPS سالانه برای رشد بازار سهام استفاده کنند. مشکل کمبود سرمایه نیست. اتفاقاً سرمایه های زیادی در بازار وجود دارد که تابع اختیارات مراجع قضایی است و سهامداران خرد منتظرند ببینند روند صعودی سهام از چه زمانی آغاز می شود.

عبدالناصر همتی گفت: نارضایتی های نهفته در بودجه سال آینده پیش بینی می شود که نسبت به سال های گذشته افزایش می یابد و به دلیل اینکه بخشی از درآمد هدفمندی یارانه ها محقق نمی شود، بودجه دچار کسری خواهد شد. واردات بنزین و منابع انرژی و کاهش درآمدهای نفتی. اما با خصوصی سازی، واگذاری شرکت های نفتی، تولید، درآمدهای گمرکی و واردات خودرو جبران می شود. دوستان بازار سرمایه به حفظ حمایت بورس و کمک به رساندن منابع به بازار سرمایه توجه داشته باشند نه به بازار سفته بازی!

عملکرد قوی سهام در مقابل بازارهای موازی

همانطور که قبلا اشاره شد، در این یک ماه، شاخص کل بورس با رشد ۲۶ درصدی و شاخص هم وزن ۱۸ درصد رشد کرد که نشان می دهد مقایسه این دو شاخص نشان می دهد که سهام شرکت های شاخص رشد قیمتی بسیار بالاتری را تجربه کردند. بهتر است عملکرد بورس را با سایر بازارهای موازی مقایسه کنید تا ببینید کدام دارایی عملکرد قوی تری دارد و کدام دارایی به دلیل رشد کمتر ریسک کمتری دارد. تمام سکه ها بازده ماهانه ۹ درصد، صندوق های طلا ۱۱، بازار ارزهای دیجیتال ۷.۵ درصد، وجوه اوراق قرضه ۵.۵ درصد، تورم ۴ درصد و دلار ۱۴ درصد، بازار سهام به طور متوسط ​​۱۸ درصد رشد کرده است و سپس دلار ۱۴ درصد رشد کرده است. ٪. قیمت سودآورترین سرمایه است.

سهامداران خرد از نوسانات سهام خرد بسیار ناراضی هستند. دلیل این امر البته رشد چشمگیر کوتاه مدت شاخص و ثبات سهام شرکت های کوچک تقریبا زیر ۱۰ هزار میلیارد است. اگرچه شاخص ها در قالب شارپی پرتاب شده اند، اما وضعیت فعلی اقتصادی و معیشتی و افزایش قیمت سایر دارایی ها هنوز نتوانسته زیان سنگین سهامداران خود را جبران کند و شاهد رشد نمادین در این شاخص ها بوده ایم. دو ماه! بیت کوین در این دو ماه قیمت و ارزش بازار خود را ۵۹ درصد افزایش داده است و آلت کوین ها نیز میانگین افزایش قیمت ۲۰۰ درصدی و برخی از آنها بیش از ۵۰۰ درصد را ثبت کرده اند.

شاخص‌سازی و رشد نمادین بورس

عملکرد ضعیف صنایع تایر و خودرو

در ۳۰ روز گذشته شاخص صنعت بانکی ۲۸ درصد، پالایشگاه ۲۸ درصد، پتروشیمی ۲۱، خودرو ۱۳، فلزات ۲۴، معدن ۱۹، پزشکی ۱۵ درصد و بیمه ۱۴ افزایش داشته است. ٪. کشاورزی ۱۸ درصد، سیمان ۱۸ درصد، مواد غذایی ۱۳ درصد، مزارع ۱۸ درصد، لاستیک ۱۲ درصد و انباشتگی ۲۰ درصد. گروه پالایشی یعنی فرآورده های نفتی با میانگین ۳۸ درصد افزایش قیمت، پربازده ترین بخش محسوب می شود. شاخص گروه لاستیک، غذا و خودرو کمترین رشد را به ثبت رساند و عملکرد خوبی را از سهام این سه گروه در این مدت کوتاه شاهد نبودیم.

از آنجایی که پالایشگاه ها، فلزات اساسی و بانک ها شاخص ساز هستند، بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل بورس داشته و به ارزش بازار بالایی دست یافته اند. ارزش بازار این سه صنعت بزرگ ۴۰۰ همات است آبان ۴۹۰ در ماه دی ماه رسید که نشان می دهد ۲۹۰ همات خالص سرمایه به سهام شرکت های این سه بخش سرازیر شده است و این پول از جیب سهامداران و اندکی از خزانه دولت می آید. از گروه فرآورده های نفتی، سهام شبریز ۵۶ درصد و سهام شاراز ۵۰ درصد در یک ماه گذشته افزایش قیمت ثبت کردند. از گروه بانکی، سهام وبملت با رشد قیمتی ۴۰ درصدی، به گل سرسبد گروه از نظر سودآوری تبدیل شد و به دلیل حجم و سودآوری بازار، جو مثبت موجود در بازار را تقویت کرد.

شاخص‌سازی و رشد نمادین بورس

لاستیک و کشاورزی، کوچکترین گروه های بورس!

صنعت بانکداری دارای ارزش بازار ۶۱۵ همت، فلزات ۷۲۰ همت، پتروشیمی ۱۰۰۰ همت، پالایش ۶۹۰ همت، معدن ۵۸۰ همت، هلدینگ سرمایه گذاری ۲۳۵۵ همت و چند رشته صنعتی ۹۱۵ همت است که هر هفت گروه از بزرگترین شرکت های فهرست شده را شامل می شود. بزرگترین صنعت فعال در بورس، هلدینگ ها هستند که دارای مالکیت و ارزش بازار زیادی هستند. «شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس» با ارزش بازار ۷۸۶ همس، ​​پیشتاز گروه و یکی از تاثیرگذارترین سهام‌های شاخص‌ساز است که دارای ۱۱۵ سهم همس نوری، ۱۴ سهم همس شگویا، ۵۰ سهم همس بوعلی است. ۳۹ سجاف مبین، ۵۸ سجاف پارس و … در نمونه کارها

ارزش بازار صنعت خودرو ۲۱۹ همات، کشاورزی ۴۳ همات، صنعت لاستیک ۴۰ همات، صنایع غذایی ۵۵ همات، تولید انبوه ۶۱ همات، پزشکی ۱۶۳ همات، صنعت سیمان ۱۸۰ همات و بیمه ۱۴۷ همات است. این هشت گروه از مهمترین صنایع کوچک بورس هستند. لاستیک و کشاورزی کوچکترین گروه بازار هستند و هر کدام تنها ۴۰ تن نقدینگی جذب کرده اند. اگر به توسعه تاریخی نمودارها نگاه کنید، اغلب می بینید که گروه های کوچک سریعتر از شاخص سازها رشد می کنند. اگرچه آنها دیرتر حرکت خود را شروع می کنند، اما به دلیل ارزش بازار پایین، ریسک و بازده بیشتری دارند.

شاخص‌سازی و رشد نمادین بورس

آیا واقعا زیان شدید پرتفوی سهامداران جبران شد؟

البته در نظر داشته باشید که عملکرد بازارهای موازی ذکر شده تنها یک ماه بوده و اگر بخواهیم دو سه ماه بررسی کنیم، قطعا بورس عقب مانده است! خرداد در سال ۱۴۰۰، زمانی که شاخص کل بورس شروع به رشد کرد، ارزش بازار شرکت های بزرگ بیش از ۴۴ درصد افزایش یافت. از سوی دیگر، شاخص هم وزن با افت ۱۴ درصدی و اکثر سهامداران کوچک بیش از ۲۵ درصد افت را تجربه کردند. در بهمن در ماه می، شاخص هم وزن ۱۴۰۰ شاخص کل را جبران کرد و ۶۰ درصد بیشتر رشد کرد و در نتیجه میانگین بازدهی بیش از ۳۰۰ درصد برای سهام کوچک داشت.

شاخص کل بورس با رشد ۴۵ درصدی از حمایت قوی ۱۹۴۰۰۰۰ واحدی فاصله گرفته و تنها ۱۱ درصد بالاتر از ATH 1402 قرار دارد. شاخص هم وزن همچنان زیر مقاومت قوی ۸۷۰۰۰۰ واحدی قرار دارد و در صورت وارد شدن اصلاحی شاخص کل ممکن است تاثیر قوی تری داشته باشد و منجر به افزایش ارزش بازار سهام خرد شود. در سال ۱۳۷۳ حد بالایی شاخص کل شکست، در سال ۱۳۷۸ حد بالایی شاخص نیز شکست، در سال ۱۳۸۹ نیز شکسته شد، در سال ۱۳۹۷ نیز همین اتفاق افتاد و هر بار که این اتفاق می‌افتاد، بازار سهام منفجر می‌شد و قیمت‌ها یک افزایش قابل توجهی!

از سال ۱۳۹۸ تا به امروز وضعیت بورس چندان جالب نبوده است و با این حال قیمت سهام خرد در یک چهارم سقف تاریخی خود قرار دارد و علاوه بر آن زیان بیش از ۵۰ درصدی ناشی از ریزش قیمت ها در صورت تمایل تورم لجام گسیخته و هزینه های فرصت ها از زیان حساب کنیم سرمایه سهامداران تقریبا صفر است! در سال ۱۴۰۱ برخی از سهام به دلیل افزایش اندک شاخص ها افزایش قابل توجهی در سطح قیمت ها به ثبت رساندند و بازده خوبی کسب کردند. با این حال، این دلیلی نیست که بازار را در کل سودآور بدانیم. در حال حاضر تنها برخی سهام بنیادی و دارای موقعیت مناسب می توانند بیش از شاخص های نمادین بورس رشد کنند وگرنه شرایط اقتصادی به سهامداران اجازه سود اضافی نمی دهد!

پژوهشگر بازار سرمایه: هادی بهرامی

تقسیم:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا