شوکی دیگر به اقتصاد با حذف صفر از پول ملی!| تورم را مهار کنید، با صفرها بازی نکنید!
بازار؛ گروه بانک و بیمه: پس از اجرای سیاست تغییر نرخ ارز از طریق حذف ارز فیات و ایجاد بازار توافقی، منجر به افزایش نامحدود قیمت ها در بازارهای رسمی و غیر رسمی ارز و همچنین تمامی کالاها شد. اکنون زمزمه هایی مبنی بر حذف ۴ صفر از پول ملی به گوش می رسد که به گفته کارشناسان حتی در شرایط نابسامانی بازار ارز و اقتصاد کشور نتیجه ای جز شوک جدیدی به کشور نخواهد داشت. اقتصاد و افزایش انتظارات تورمی اگرچه محاسبات را در معاملات ارزی و بانکی آسان می کند، اما در اقتصاد ناپایدار رویکردی پرهزینه و تورمی است.
البته حذف صفرها از پول ملی سال هاست که در دولت های مختلف مطرح شده است. در دوران ریاست جمهوری روحانی حتی در شورای دولت نیز موضوع تبدیل ریال به تومان به تصویب رسید اما به دلایلی هرگز اجرایی نشد. این در حالی است که مردم نیم قرن است که نه در معاملات پول خرد و نه در معاملات روزانه کوچکتر، ریال را ذکر نکرده اند. (به جز هنگام نوشتن چک یا محاسبات بانکی و …) پس ۱۰ ریال قبلاً تومان محسوب می شد که سکه های ۱۰ و ۲۰ ریالی از گردش معاملات خرد در بازار خارج می شد. با این حال بیش از نیم قرن است که ریال دیگر در گفت و گوها و معاملات دیگر هیچ کاربردی ندارد و شاید تومان هم در حال از بین رفتن است چرا که سال هاست کاهش ارزش پول ملی یک تومان را به میلیون تومان تبدیل کرده است. در گفت و گوهای روزمره گاهی آدم از یک میلیارد تومان به تعداد زیاد صحبت می کند.
کارشناسان می گویند؛ کاهش صفرهای پول ملی به گونه ای که تورم را کنترل کند، اشتباه است، زیرا این اقدام با توجه به هزینه هایی که دارد عملا تورم را تشدید می کند. آنها این کار را برای مهار تورم و ثبات اقتصاد انجام دادند
اکنون زمان کم کردن صفرهای اضافی از پول ملی نیست
کارشناسان می گویند اگرچه حذف صفرهای اضافی از پول محلی محاسبات را آسان تر می کند. اکنون زمان کم کردن صفرهای اضافی از پول نیست و این اشتباه است که تصور کنیم با کم کردن صفرها از پول ملی، تورم نیز کنترل می شود، زیرا این اقدام با توجه به هزینه آن در واقع باعث افزایش تورم می شود. کشورهایی که صفرهای اضافی را از پول خود حذف کردهاند، زمانی که تورم را مهار کرده بودند و ثبات اقتصادی داشتند، این کار را انجام دادهاند. اما از آنجایی که هنوز برنامه مشخصی برای مهار تورم وجود ندارد و اجرای برخی اقدامات از جمله تغییر نرخ ارز، تورم را در مسیر رشد قرار داده است، بدون شک حذف چند صفر از پول ملی بدون نیاز و پیشینه امکان پذیر نیست. مشکل حل خواهد شد و تاثیری بر اقتصاد کشور نخواهد داشت.
البته در شرایط فعلی دولت با حذف ۴ صفر از پول ملی درصدد کاهش تورم از این طریق است اما به گفته کارشناسان ابتدا باید تورم را کاهش داد سپس چنین اقدامی کرد چرا که تورم در آن کشور به دلیل ساختارهای اقتصادی موجود و همچنین اجرای برخی سیاست های کلان به ویژه سیاست های پولی و غیره، کنترل آن دشوار به نظر می رسد. اکنون که طرح حذف چهار صفر از پول ملی مطرح شده است، این طرح با منتقدان بسیاری مواجه شده است و کارشناسان اقتصادی تاکید می کنند که با راهکارهایی مانند کاهش صفرهای ارزی نمی توان اقتصاد پر رونق ایران را کنترل کرد و اجرای آن نیازمند مقدمات است. که باید برآورده شوند.
دولت و سیاستگذاران اقتصادی به جای حذف صفرها از ارز باید انرژی خود را معطوف مدیریت بازار ارز و تورم ناشی از آن کنند نه اینکه با حذف چهار صفر از پول ملی شوک دیگری به جامعه وارد کنند چرا که اکنون اقتصاد سیاست های نادرست را دنبال می کند، آشفته و از ریل خارج شده است
انرژی زیادی باید صرف مدیریت نرخ ارز شود، نه کاهش صفر امتیاز اضافی
محسن صادقی کارشناس بانکداری ارز در گفت و گو با خبرگزاری “بازار” وی با بیان اینکه حذف صفرهای اضافی از پول ملی کارکرد خاصی در اقتصاد ندارد و تنها انتقال وجوه را تسهیل می کند، تصریح کرد: دولت و سیاست گذاران اقتصادی باید انرژی خود را صرف مقابله با چنین معضلی نکنند، بلکه باید چگونه برخورد کنند. با آن باید بازار ارز و تورم متعاقب آن را تحت کنترل درآوریم نه اینکه با حذف چهار صفر از پول ملی شوک دیگری به جامعه وارد کنیم. از سوی دیگر، اکنون که اقتصاد به دلیل سیاستهای پولی نادرست، آشفته و از ریل خارج شده است، چنین اقدامی دیگر جواب نمیدهد و حتی نتیجه معکوس، یعنی مهار نرخ تورم، دارد.
وی با بیان اینکه رسیدن نرخ ارز نیما به کانال ۴۰ هزار تومانی و صعود آن به کانال ۶۰ هزار تومانی خود به خود تورم را به دنبال دارد و عواقب آن به زودی افزایش نرخ تورم و افزایش هزینه ها را برای مردم به دنبال خواهد داشت، افزود: در چنین شرایطی در یک وضعیت، به نظر می رسد هر گونه دستکاری در شاخص های کلان اقتصادی اثر معکوس داشته باشد، زیرا اقتصاد از ثبات خاصی برخوردار نیست. در عین حال، به جای استقبال از تورم با سیاست های پولی ناکارآمد، باید سیاست هایی برای مصونیت و تثبیت اقتصاد در برابر شوک های خارجی طراحی شود.
متأسفانه الگوی سیاست گذاری و اجرای برخی برنامه ها این است که مسائل و برنامه ها یک شبه اجرا می شود و به یکباره اقتصاد کشور را دچار شوک می کند و ثبات ایجاد شده را از بین می برد.
انحراف اقتصاد از مسیر ثبات به دلیل اجرای تصمیمات اشتباه
این کارشناس بانکی و پولی خاطرنشان کرد: تغییر واحد پولی زمانی می تواند اثربخشی لازم را داشته باشد که اصلاحات اقتصادی از جمله سیر نزولی نرخ تورم و ثبات اقتصادی مشهود باشد، اما این امر در حال حاضر به دلایلی از جمله ایجاد سیستم ها و سیستم هایی با مبنای جدید برای آزادسازی وجوه جدید حتی در شرایط فعلی که دولت با مشکلات عدیده درآمدزایی و کسری مالی مواجه است، هزینه هایی را به دولت تحمیل می کند. بنابراین اگر دولت بدون کارشناسی و بی توجهی به عواقب حذف صفرها از پول ملی وارد عمل شود، بدون شک مشکل جدیدی به مشکلات خود اضافه خواهد کرد.
صادقی افزود: متأسفانه در سیاست گذاری و اجرای برخی برنامه ها، مشکلات و برنامه ریزی ها یک شبه اجرا می شود که به یکباره اقتصاد کشور را دچار شوک می کند و ثبات ایجاد شده را از بین می برد بازار در سازماندهی با حساسیت بیش از دو سال است. در این مدت نوسانات بازار ارز ناشی از کنترل به حدی بود که حتی در زمان شوک های سیاسی در اقتصاد، قیمت ها افزایش شدیدی نداشت و زمانی که در مقاطعی روند صعودی داشت، قیمت ها به حالت عادی باز می گشت. اما اکنون با اجرای سیاست تغییر نرخ ارز نیما، تمامی میادین قبلی پنبه همزمان شده و بازار با رشد فزاینده قیمت ارز چه در بازار رسمی و چه در بازار غیر رسمی مواجه است.
مایه تاسف است که مدیریت به گونه ای عمل می کند که هر روز با افزایش نرخ ارز، طلا و … ارزش پول ملی کاهش می یابد در حالی که حقوق کارمندان و کارگران که حدود ۷۰ درصد آن را تشکیل می دهند. جمعیت جامعه ثابت است و ناچیز است اما با رشد نرخ ارز هزینه ها چند برابر شده است.
حقوق کارمندان و کارگران ثابت است، قیمت ها چند برابر شده است
وی افزود: به نظر می رسید اگر همین رشد تدریجی نرخ ارز در بازار ارز اتفاق می افتاد، اکنون شاهد نرخ دلار آزاد ۸۰ هزار تومانی نبودیم. سیاستی که باعث می شود قیمت ها در بازار و بورس کالا بالا برود و معیشت مردم تحت تاثیر قرار گیرد. از سوی دیگر، رئیس کل بانک مرکزی به عنوان متولی ناظر بر نظام پولی کشور و به عنوان نهادی که باید از ارزش پول ملی حمایت کند، متأسفانه همراه و همگام تصمیم گیران اقتصادی شده است باید تاسف خورد زیرا مدیریت به گونه ای است که هر روز با افزایش نرخ ارز، طلا و غیره ارزش پول ملی کاهش می یابد. در حالی که حقوق کارمندان و کارگران که حدود ۷۰ درصد جمعیت جامعه را تشکیل می دهند ثابت و ناچیز مانده است، با رشد نرخ ارز هزینه های آنها چند برابر شده است.
اکنون رهبری در بانک مرکزی به گونه ای است که انگار فرمان از دست این نهاد سیاست گذار پولی رها شده یا به دست دیگران افتاده است چرا که با رشد نرخ ارز، بسیاری از مردم ماهی می گیرند. دور از این آب گل آلود به نفع خودشان.
به نظر می رسد تا پایان سال رئیس کل بانک مرکزی باید حداقل چشم انداز خود را نسبت به نوسانات نرخ ارز و سطح نرخ این کالای سرنوشت ساز اعلام کند، اما متاسفانه در این باره سکوت کرده است. در عین حال، بانک مرکزی باید در برابر چنین اقداماتی که ارزش پول ملی را تضعیف می کند، مقاومت کند و صرفاً کنار نرود.