بانک و بیمه

شوک جدید به بانکهای ناتراز و مشکل دار| انحلال بانکهایی که کفایت سرمایه ضعیفی دارند

بازار؛ گروه بانک و بیمه: سیاست بانک مرکزی این است که بانک ها با انصراف از عملیات بانکی و غیربانکی، وظایف خود را طبق قوانین و مقررات مقرر انجام دهند، زیرا نظام بانکی دچار اختلال است و در اجرای خود از مقررات عدول می کنند. فعالیت ها باعث افزایش تورم و بدتر شدن اقتصاد کشور می شود. اولتیماتوم بانک مرکزی به بانک ها این است که شرایط مساعدی ندارند و اگر به این شکل ادامه دهند خطرناک خواهد بود. به همین دلیل بانک مرکزی به آنها هشدار داده است که برای ساماندهی وضعیت بانک ها به فکر افزایش کفایت سرمایه باشند زیرا در صورت نرسیدن به چنین شاخص ۸ درصدی منحل می شوند.

تمرکز بانک مرکزی بر این است که تعیین کفایت سرمایه در یک مقدار مشخص، یکی از شاخص های مهم بانک ها و موسسات اعتباری است که برای ارزیابی وضعیت مالی آنها استفاده می شود و نشان می دهد بانک تا چه اندازه در برابر ریسک های مالی احتمالی تاب آوری دارد. اخیراً رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد؛ به جز یکی دو بانک خصوصی که طرح ویژه ای برای آن ها تهیه شده است، باید بقیه بانک ها را به ۸ درصد برسانیم. به گفته فرزین، احتمال رسیدن سرمایه بانک ها به این مقدار وجود دارد، چرا که این شاخص اکنون در منفی یک درصد است. از سوی دیگر، اگر بخواهیم کفایت سرمایه بانک ها را به ۸ درصد برسانیم، ۱۱۰۰ تلاش سرمایه ای لازم است.

بانک مرکزی مقرر کرده است که بانک ها به صورت قانونی به فعالیت خود ادامه دهند. به عنوان مثال نرخ رشد هشت درصدی کفایت سرمایه برای بانک ها در برنامه هفتم توسعه پیش بینی شده است که بانک ها باید مقررات را رعایت کنند و ضوابط تعریف شده را رعایت کنند.

عزم بانک مرکزی برای برخورد با بانک هایی که سرمایه کافی ندارند

در هر صورت بانک مرکزی مقرر کرده است که بانک ها به صورت قانونی به فعالیت خود ادامه دهند و اقدام آنها مشکلی برای سهامداران و سپرده گذاران ایجاد نکند. به عنوان مثال، نرخ رشد هشت درصدی کفایت سرمایه بانک ها در برنامه هفتم توسعه به منظور تطبیق منابع بانک ها با مقررات و قوانین تعریف شده در نظر گرفته شده است. به گفته کارشناسان، نسبت کفایت سرمایه یکی از مهم ترین عوامل ایجاد نقدینگی در شبکه بانکی ایران است. به عبارت دیگر، بانک‌های مضطربی که بیشترین اضافه برداشت از بانک مرکزی را داشتند، بانک‌هایی هستند که نسبت کفایت سرمایه آنها اعداد منفی عجیبی را ثبت کرده است.

بنا به گزارش؛ با توجه به بانک محوری اقتصاد ایران و نقش تعیین کننده نسبت کفایت سرمایه در عملکرد مالی بانک ها و همچنین با در نظر گرفتن روند نزولی سطح تشکیل سرمایه ثابت، افزایش سرمایه و تقویت بانک ها به ویژه بانک های دولتی ضرورتی انکارناپذیر است که نباید از آن غافل شد، زیرا کفایت سرمایه به عنوان شاخصی ضروری برای انجام تعهدات و سودآوری بانک ها به شمار می رود، یکی از شاخص های مهم و اساسی در موسسات مالی و که غفلت از آن می تواند عواقب جدی داشته باشد. باشد

بانکی که سرمایه ندارد نباید سپرده جذب کند. بانک ها قاعدتا باید پشتوانه محکمی داشته باشند تا در صورت بروز مشکل بتوانند پاسخگوی سهامداران و سپرده گذاران خود باشند چرا که بی توجهی به این مهم نارضایتی مشتریان بانک را به دنبال خواهد داشت.

بانکی که سرمایه ندارد نباید سپرده جذب کند

محسن صادقی کارشناس بانکداری ارز در گفت و گو با خبرگزاری “بازار” وی گفت: بانک های با سرمایه کم باید برای جذب سرمایه جدید تلاش کنند. اکنون چندین بانک در کشور وجود دارند که نسبت کفایت سرمایه آنها منفی است و اکثر بانک ها زیر ۸ درصدی هستند که باید به آن برسند. البته برخی از بانک ها شرایط کفایت سرمایه نسبتا خوبی دارند اما به طور کلی شرایط کفایت سرمایه بانک ها مطلوب به نظر نمی رسد. به همین دلیل بانک مرکزی از بانک ها خواسته است تا سرمایه خود را افزایش دهند در غیر این صورت تصمیم بر ادامه فعالیت آنها گرفته می شود.

وی با بیان اینکه بانکی که سرمایه ندارد نباید سپرده جذب کند، گفت: بانک ها به طور معمول باید پشتوانه قوی داشته باشند تا زمانی که مشکلی آنها را تهدید می کند بتوانند در مقابل سهامداران و سپرده گذاران خود پاسخگو باشند چرا که بی توجهی به این مهم منجر خواهد شد. به بانک ناراضی خواهند بود زیرا بانک قادر به پرداخت سپرده های مردم در موعد مقرر و غیره نیست بنابراین بانک ها باید با افزایش سرمایه خود را تقویت کنند. در صورت بروز مشکل، سپرده گذاران به راحتی می توانند به آن پاسخ دهند. و مشتری آنها شوند.

برخی از بانک های مشکل دار برای جذب منابع، نرخ سود جذابی را به سپرده گذاران پیشنهاد می کنند، در حالی که سپرده گذاران باید به این نکته مهم توجه کنند که فریب نرخ سود گمراه کننده را نخورند، بی شک هر بانکی که خارج از نرخ سود رسمی به سپرده گذاران سود می دهد. مشکلاتی دارد

فریب سود بالای بانکی را نخورید

صادقی در ادامه افزود: برخی بانک های مشکل دار برای جذب منابع، سودهای جذابی را به سپرده گذاران ارائه می دهند. ضمن اینکه سپرده گذاران باید به این نکته مهم توجه داشته باشند که فریب سودهای متقلبانه را نخورند زیرا هر بانکی که خارج از سود رسمی اعلام شده به سپرده گذاران سود بدهد بدون شک دچار مشکل می شود و مشتریان بانک ممکن است هنگام دریافت سپرده خود دچار مشکل شوند. مشکلات جدی دارند به مانند سال های اخیر، بسیاری از افرادی که در برخی موسسات سپرده گذاری کرده و سود خوبی کسب کرده اند، به دلیل ورشکستگی این موسسات با مشکل حفظ سپرده های خود مواجه شدند. در چنین شرایطی بانک مرکزی تلاش می کند سرمایه بانک ها را افزایش دهد.

این کارشناس بانکی اضافه کرد: بانک ها باید متناسب با سرمایه خود سپرده جذب کنند چرا که نباید فاصله قابل توجهی بین میزان سپرده های بانک به افراد و سرمایه ای که می دهد وجود داشته باشد. به عنوان مثال، نباید به بانکی مراجعه کرد که سرمایه آن پایین است و ریسک بالایی برای سرمایه گذاران و سپرده گذاران ایجاد می کند، زیرا همانطور که قبلاً ذکر شد، سپرده گذاری در چنین بانک یا مؤسسه مالی می تواند خطرناک باشد. اما تقویت منابع و سرمایه بانک با افزایش نسبت کفایت سرمایه مناسب، سرمایه گذاری را برای سپرده گذاران و سهامداران تسهیل می کند زیرا در صورت تهدید ریسک یا ورشکستگی بانک، می توان در برابر مشتریان خود پاسخگو بود.

بر اساس این گزارش، بانک مرکزی اکنون بانک ها را مجبور به افزایش سرمایه ۸ درصدی کرده است، اقدامی که از یک سو با هدف ساماندهی عملکرد بانک ها و از سوی دیگر حمایت از سپرده گذاران است. به همین دلیل بانک مرکزی سال ها پیش آیین نامه کفایت سرمایه بانک ها و موسسات اعتباری را تصویب کرد و حداقل نسبت کفایت سرمایه ۸ درصد را برای این موسسات الزامی کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا