طالبان، خراسان را از طریق سد «سلمان» و پاشدان و سیستان را با سد «کمال خان» و «خاشرود» و «بخش آباد» تهدید کردهاند
حسین سرگزی معاون آبخیزداری سیستان و بلوچستان گفت: طالبان از طریق آب به دنبال ایجاد هژمونی هستند. می خواهند بگویند معدن و خاک و جنگل و آب دارند پس باید با آنها مذاکره کرد. موضوع بعدی این است که کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای به دنبال جای پایی در افغانستان هستند.
افق میهن، حسین سرگزی کارشناس آب و معاون منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان درباره اهداف سدسازی اخیر طالبان و تهدید منابع آبی خراسان و سیستان گفت: طالبان دو موضوع را در بخش آب دنبال میکنند، اول این که طالبان ۳ سال و نیم است که در قدرت هستند ثمربخش ترین کاری که می توانند انجام دهند، در زمینه توسعه کشاورزی است “
وی ادامه داد: در موضوع دوم افغانستان به دنبال ایجاد هژمونی از طریق آب است، آنها می خواهند بگویند معدن، خاک، جنگل و آب دارند، پس باید با آنها مذاکره کرد، موضوع بعدی این است که منطقه ای و برون مرزی. کشورهای منطقه به دنبال جا پایی در افغانستان هستند و بهانه دیگری برای سرمایه گذاری در زمینه آب ندارند.
وی افزود: خراسان از طریق هریرود و سد سلمان، پشدان و سیستان را با سد کمال خان، خاشرود و بخش آباد تهدید کرده است؛ بنابراین همه این اقدامات میزان آب ورودی به شرق ایران را تهدید می کند و وضعیت سیستان بسیار بد شده است. و به دلیل ریزگردها شرایط سخت شده است. با توجه به وضعیت تغییرات اقلیمی، بند دوستی محل انتقاد بود، اما طبق برنامه اخیر افغانستان شاهد کاهش تاثیر بند دوستی خواهیم بود.
این کارشناس آب درباره دیپلماسی آب و دخالت کشورهای مختلف در صنعت آب افغانستان برای رقابت با ایران گفت: شرایط فعلی کشور ما مناسب روابط خارجی نیست، با آمدن ترامپ اولویت های مهم تری در سیاست خارجی داریم. رایزنی ها وزارت امور خارجه عمدتاً در مورد مسائل مذاکره با غرب است و تا حدودی قابل توجیه است کشورهایی که در افغانستان سرمایه گذاری می کنند، مانند ترکیه و قطر که مشکل دارند با ما در مسائل مربوط به انرژی، موضوع سوریه نیز مطرح شده و درگیری بین ایران و ترکیه را افزایش داده است. سد کمال خان نیز توسط هلند طراحی شده است».
سرگزی درباره ورود چین به سرمایه گذاری آب در افغانستان گفت: پاکستان رقابت جدی با هند دارد. هند در گذشته دوست افغانستان بود و پاکستان با چین روابط داشت. با توجه به رقابت میان پاکستان و افغانستان، چین علاقه مند است که مستقیماً وارد چین شود. منابع افغانستان برای چینی ها بسیار قابل دسترسی است و مطمئنا از پروژه های آبی آن حمایت می کند. چین در حال توسعه انرژی های جدید در افغانستان است. اگر بخشی از منابع آلاینده چین به افغانستان منتقل شود، دوباره سرمایه وارد کشور می شود.»