طالبها اقتصاددانان خوبی هستند؟ | خبرگزاری افق میهن
افق میهن: به نظر می رسد که ما مجبور به تغییر دیدگاه خود در مورد طالبان و نوع حکومت آنها هستیم. یعنی هرچقدر هم که بخواهیم خودمان را زیادهروی کنیم و اخبار اقتصادی منتشر شده از افغانستان را نادیده بگیریم، در مقطعی هجوم این اخبار میتواند باعث شوک شود و ما را به این نتیجه برساند که طالبان […]
افق میهن: به نظر می رسد که ما مجبور به تغییر دیدگاه خود در مورد طالبان و نوع حکومت آنها هستیم. یعنی هرچقدر هم که بخواهیم خودمان را زیاده خواهی کنیم و اخبار اقتصادی منتشر شده از افغانستان را نادیده بگیریم، در مقطعی هجوم این اخبار می تواند شوک ایجاد کند و ما را به این نتیجه برساند که طالبان طرف دیگری دارد که می توان آن را در نظر گرفت. . دیروز خبر رسید که ارزش پول افغانی ۲۶ درصد رشد داشته است.
جزئیات خبر
«بانک مرکزی افغانستان» می گوید که در سال ۲۰۲۳ ارزش پول این کشور (افغان) در برابر ارزهای خارجی ۲۶.۴ درصد افزایش یافته است. به گزارش عصر ایران، هدایت الله بدری، رئیس بانک مرکزی طالبان افغانستان به رسانه ها گفت که این بانک با اتخاذ “سیاست های معقول” و مشورت با “کارشناسان اقتصادی” توانسته ارزش افغانی را در برابر ارزهای خارجی مدیریت کند. . حسیب الله نوری، سخنگوی این بانک نیز به طلوع نیوز کابل گفت که ارزش واحد افغانی در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۲۲، ۴.۲۶ درصد افزایش یافته است و افزود: تلاش ما این است که در این زمینه پیشرفت بیشتری داشته باشیم. “
در اقتصاد افغانستان چه می گذرد؟
اما سوال اصلی این گزارش این است که چرا در دوران طالبان شاهد افزایش ارزش پول افغانستان هستیم؟ آیا ما با تبلیغات روبرو هستیم؟ تحقیقات تاریخی نشان می دهد که بجز دوره امان الله خان و پایان سلطنت ظاهرشاه در دهه دموکراسی، بقیه دولت های افغانستان همواره برای تامین بودجه ملی خود به کمک های خارجی متکی بوده اند. با وجود این، دولت طالبان توانسته است بودجه ملی دولت خود را از طریق عواید داخلی تامین کند. بر اساس گزارش های مستند، دولت طالبان توانسته است عواید مالیاتی و گمرکی افغانستان را در مقایسه با دهه های گذشته به بالاترین سطح برساند. سال گذشته وزارت مالیه/ خزانه داری حکومت طالبان مجموع عواید آن در سال ۱۴۰۱ را ۱۹۳ میلیارد و ۹۱۲ میلیون افغانی (معادل حدود دو میلیارد و ۲۳۶ میلیون دالر) اعلام کرد. علاوه بر این، در سال جاری، دولت طالبان توانسته است نرخ مبادله و ارزش پول افغانی را در وضعیت خوبی حفظ کند. افغانستان واگذار خواهد شد، اما با وجود دریافت این نوع کمک های نقدی و افزایش جمع آوری مالیات، به نظر می رسد در این میان عواید حاصل از فروش زغال سنگ و نفت نقش بزرگ و تعیین کننده ای در اقتصاد حکومت طالبان داشته باشد.
درآمد دولت طالبان از صادرات زغال سنگ
در عین حال، زغال سنگ افغانستان مصرف داخلی است، اما بیشتر آن به پاکستان صادر می شود. دولت طالبان برای صادرات زغال سنگ قرارداد مستقیم با دولت پاکستان ندارد، اما استخراج معادن زغال سنگ و صادرات آن را با تاجران داخلی قرارداد و از صادرات این ماده معدنی تعرفه گمرکی دریافت می کند. کرد گفت که عواید تعرفه گمرکی صادرات زغال سنگ افغانستان به پاکستان بی سابقه افزایش یافته است. بر اساس اعلام این وزارتخانه در ۱۰ ماهه سال ۱۴۰۱، ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن زغال سنگ صادر شده که نسبت به زمان مشابه در سال ۱۴۰۰ که ۹۴۸ هزار تن زغال سنگ صادر شده بود، سه برابر افزایش نشان می دهد.
بر اساس این گزارش رسمی، عواید تعرفه صادرات زغال سنگ از یک میلیارد و ۸۹۳ میلیون افغانی در سال ۱۴۰۰ به ۱۲ میلیارد و ۱۴۳ میلیون افغانی رسیده است که افزایش بیش از
ده میلیارد را نشان می دهد. بر اساس اعلام وزارت مالیه حکومت طالبان، عواید هر تُن زغال سنگ در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۹۹۷ افغانی، حدود ۲۳ دالر بوده است و در سال ۱۴۰۱، طالبان تعرفه صادرات هر تُن زغال سنگ را افزایش داده است. ۴۴۹۷ افغانی. حدود ۵۰ دلار دریافت کرده است که افزایش بیش از دو برابری را نشان می دهد. پس از تصمیم کابینه دولت پاکستان مبنی بر افزایش واردات زغال سنگ ارزان از افغانستان، در مقابل، وزارت مالیه/ خزانه داری طالبان نیز عوارض گمرکی را ۳۰ درصد به ازای هر تن افزایش داد. با این تصمیم میزان صادرات زغال سنگ افغانستان به پاکستان کاهش یافت. سرانجام در تابستان ۱۴۰۲ وزارت مالیه حکومت طالبان اعلام کرد که به منظور افزایش سطح صادرات زغال سنگ و ایجاد تسهیلات برای بازرگانان و تشویق سرمایه گذاران کشور، امتیاز صادرات یک تن زغال سنگ را کاهش داده است. ۲۵۰۰ افغانی تا ۲۲۰۰ افغانی. آمار وزارت صنعت و تجارت طالبان نشان می دهد که در چهار ماهه اول سال ۱۴۰۲ میلادی ۹۵ میلیون دلار زغال سنگ از افغانستان صادر شده است.
درآمد دولت طالبان از استخراج نفت
بر اساس آخرین گزارش های رسمی، حکومت طالبان تنها از چاه های نفت ولایت سرپل روزانه ۶۰۰ هزار دالر درآمد دارد. والی طالبان در ولایت سرپل افغانستان، اول ماه آذرقوس امسال اعلام کرد که دولت طالبان روزانه ۶۰۰ هزار دلار از استخراج نفت از چاه های قشگری درآمد دارد. به گفته این مقام حکومت طالبان، روزانه ۶۵۰ تا ۹۰۰ تن نفت از این چاه ها استخراج می شود که بخشی از عواید این چاه ها صرف پروژه های انکشافی می شود. در پایان سال گذشته، دولت طالبان استخراج میدان نفتی قشگری و سایر میادین نفتی آمودریا را در ولایت جوزجان آغاز کرد و طی قراردادی ۲۵ ساله فاریاب را به یک شرکت چینی واگذار کرد.
عواید حکومت طالبان از قراردادهای مختلف استخراج معادن
علاوه بر استخراج زغال سنگ و معادن نفت در آمودریا، دولت طالبان برای غلبه بر مشکلات اقتصادی افغانستان و اثرات تحریم های غرب تلاش های قابل توجهی را برای استخراج معادن افغانستان انجام داده است. اخیرا قرارداد استخراج هفت معدن به ارزش بیش از ۶.۵ میلیارد دالر با شرکت های خارجی و داخلی با حضور ملا عبدالغنی برادر معاون اقتصادی نخست وزیر طالبان امضا شد. معدن طلا در ولایت تخار، معدن مس عینک در ولایت لوگر، بلوک اول، دوم، سوم و چهارم معدن آهن غوریان در ولایت هرات و معدن سرب در ولایت غور در این قرارداد بزرگ گنجانده شده است. با مخالفت شدید طالبان مواجه شده است، اما شواهد نشان می دهد که عواید حاصل از فروش این معادن، به ویژه زغال سنگ و نفت، نقش بزرگی در اقتصاد حکومت طالبان داشته است، از جمله در پروژه های زیربنایی مانند قوش تپه. کنترل کانال آب و نرخ ارز در افغانستان
واردات اقتصاددان از افغانستان!
در دوره ای در ایران بحث حاشیه ای و کنایه آمیزی مطرح شد که برای حل مشکلات اقتصادی کشور، اقتصاددانان کشورهای پیشرفته مانند ژاپن را بیاوریم. جایش در هیئت های تصمیم گیری اقتصادی کشور خالی است! البته برخی از اقتصاددانان کشورمان به این موضوع توجهی ندارند و معتقدند که افغانستان اصلاً اقتصادی ندارد که بخواهیم رشد آن را شاهد باشیم، اما برخی گزارش های رسمی بین المللی نیز حداقل نسبت به دوره قبل آن را تایید می کند. ، تحولات مثبتی در اقتصاد افغانستان رخ داده است.