طرحی جدید بجای همسان سازی حقوق بازنشستگان
علیرضا محجوب درباره عدم پوشش طرح تناسب بازنشستگان حداقل دستمزد سازمان تامین اجتماعی و موضوع ناهماهنگی و ادغام صندوق های بازنشستگی که در روزهای اخیر مطرح شده است، گفت: کالاهای ضروری و مورد نیاز این بازنشستگان باید انجام شود. با قیمت های پایه و با نرخ های پشتیبانی شده ارائه شود. به آنها برسیم.
پس از تصویب و ابلاغ یکسان سازی و تناسب حقوق کلیه مستمری بگیران کشوری، لشکری، فولاد و تامین اجتماعی، سوالاتی در خصوص امکان اجرای این طرح ها برای تمامی مستمری بگیران کشور (حتی حداقل حقوق بگیران سازمان تامین اجتماعی) ) در فضای عمومی و در بین بازنشستگان افزایش یافته است. . از آنجایی که در قانون به حق افزایش حقوق این دسته از بازنشستگان در افزایش حقوق به دلیل عملیات همسان سازی و تناسب اشاره ای نشده است، بسیاری روسای بازنشستگان حداقل دستمزد را در این امر فاقد صلاحیت دانسته اند.
از سوی دیگر برخی از مسئولان دولتی و کارشناسان محافظه کار سازمان برنامه و بودجه و وزارت دارایی نسبت به نتایج تورمی افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی از منابع عمومی از جمله بیش از سه میلیون بازنشسته حداقل دستمزد ابراز نگرانی می کنند. سازمان تامین اجتماعی؛ البته این ابراز نگرانی برخلاف ابراز نگرانی فعالان کارگری و بازنشستگی کشور است که بارها نسبت به وضعیت معیشتی و عدم تعدیل درآمد این دسته از بازنشستگان با هزینه معیشت و تورم هشدار داده اند.
در آن سوی میز البته دلسوزان سازمان تامین اجتماعی و منابع آن نیز معتقدند که افزایش ها باید با منابع و مصارف صندوق این سازمان بزرگ تناسبی داشته باشد چرا که هم اکنون نیز به دلیل انباشت از بدهیهای دولت به این سازمان و کسریهای خود صندوق تامین اجتماعی، افزایش حقوق بدون تخصیص منابع و بدون کمک کافی از سوی کارکنان بازنشسته (که اغلب خدمت خود را پیش از موعد پایان میدهند)، عدم تعادل این صندوق میتواند دو برابر شود. برخی از این ملاحظات در مورد تورم و پایداری صندوق تامین اجتماعی و سایر صندوق ها البته اخیراً دولت را به این فکر انداخته است که به آرامی وجوه ملی و سایر صندوق ها را در سازمان تامین اجتماعی ادغام کند که منتقدان خود را دارد. .
دولت باید حداقل دستمزد کالایی و کمک غیرنقدی به مستمری بگیران بدهد
در این بین علیرضا محجوب (دبیرکل خانه کارگر و عضو هیات امنای سازمان تامین اجتماعی) در گفتگویی ضمن اشاره به ملاحظات تورمی افزایش حقوق بازنشستگان حداقل دستمزد، خاطرنشان کرد: همانطور که می دانید بدانید، طبق قانون تناسب حقوق بازنشستگان، متعلق به مستمری بگیران سایر سطوح حقوقی است و برای بازنشستگان حداقل دستمزد اعمال نمی شود. اما در اینکه دولت باید معیشت بازنشستگان حداقل دستمزد را ساماندهی کند تردیدی نیست و باید در این زمینه نیز برنامه ریزی کرد.
وی افزود: پیشنهاد ما این است که به هر حال در مورد این بازنشستگان (حداقل مشمولان تامین اجتماعی) گفته شود که اقدامات دولت برای حفظ سطح معیشت و قدرت خرید این بازنشستگان در جهت گیری های عملیاتی تری قرار گیرد. این اقدامات عملیاتی ویژه برای بازنشستگان حداقل دستمزد باید در چارچوب تخصیص کمک های غیرنقدی و کالایی به این دسته از بازنشستگان باشد.
دبیرکل خانه کارگر تصریح کرد: کمک های نقدی و افزایش مبالغ نقدی بدون عنوان معمولا بر حجم تورم و مشکلات بعدی ناشی از تورم می افزاید. ما باید کالاهای ضروری و مورد نیاز این بازنشستگان را با قیمت پایه و با نرخ حمایتی تهیه کنیم. این دسته از فعالیت های اقتصادی که باعث می شود کالا به دست بازنشستگان برسد از محدوده تورم خارج بوده و حتی به کاهش تورم کمک می کند.
این نماینده ادوار گذشته مجلس تاکید کرد: خود آن کالاها در صورت مصرف زیاد از دایره تورم در بازار خارج می شوند. اگر حجم سفارش کالاهای مربوطه که قرار است برای برخی بازنشستگان تخصیص داده شود قابل توجه باشد، بسیاری از خانواده های کارگر ضعیف تر و کارگران بازنشسته ما را در تهیه این کالاها در معرض تشعشعات رقیق کننده تورم در اقتصاد کشور قرار می دهد و تأثیر مستقیم آن بر معیشت سیستم ایمنی. گرفتن
برای ادغام گام به گام وجوه باید کاملاً دولتی باشد!
محجوب همچنین درباره شبهه مطرح شده از سوی دولت در راستای ادغام تدریجی حق بیمه دهندگان موسسات کشوری و افراد تحت پوشش سایر صندوق ها در سازمان تامین اجتماعی اظهار داشت: آنچه می دانیم صندوق بازنشستگی کشوری و بیمه تامین اجتماعی است. سازمان نیروهای مسلح و صندوق بازنشستگان فولاد و… دارای ترکیبات و تمهیداتی هستند که اشکالات سازمان تامین اجتماعی در آنها به شکلی متفاوت است. بنابراین دولت می تواند منابعی را به هر شکلی برای آنها در نظر بگیرد و مدیران آن صندوق ها طبق قانون بودجه و بر اساس مصوبات هزینه کنند.
وی تصریح کرد: تنها راه انجام چنین ادغامی این است که این صندوق ها به یک نهاد دولتی تبدیل شوند و با تصمیم دولت مانند یک نهاد دولتی مدیریت شوند. چنین چیزی هم نیاز به تصویب هیئت دولت دارد و هم به تصویب مجلس. وجوه مذکور اگرچه به اشتباه از آنها به عنوان وجوه دولتی یاد می شود، اما هیچ گاه وجوه دولتی نبوده اند. این وجوه وابسته به دولت بود اما خدماتی را به دولت ارائه می کند. آنها هیئت مدیره و بازرسان و ناظران و مراکز مخصوص به خود را دارند و عملیات حسابداری و حسابداری مالی آنها مشابه شرکت های غیرانتفاعی و انتفاعی است.
عضو هیات امنای سازمان تامین اجتماعی در پایان خاطرنشان کرد: بنابراین شرط ادغام صندوق ها ملی شدن تمامی صندوق های بازنشستگی است. اگرچه عمده درآمد سایر وجوه ذکر شده از سوی دولت و از محل بودجه عمومی تامین می شود، اما باز هم نمی توان آنها را در ذیل «صندوق مصارف» قرار داد و آنها را دولتی دانست. ایلانا