عرضهها در بازار سرمایه تا چه زمانی ادامه خواهند داشت؟ مهمترین استراتژی در شرایط فعلی چیست؟
بررسی مهمترین عوامل در شرایط کنونی بازار سرمایه؛
اصلاحات بازار به سبک اصلاحات پس از سقوط اردیبهشت ۱۴۰۲ نیست و ممکن است موقت یا بلندمدت باشد اما مشکل خاصی برای بازار ایجاد نخواهد کرد، دلیل آن نیز به تغییر سیاست ارزی در کشور مربوط می شود. تداوم رشد دلار نیما باعث خوش اقبالی بازار سرمایه و ایجاد انتظارات سودآوری در بین برخی شرکت های حاضر در بازار شده است. در اردیبهشت ۱۴۰۲ سود شرکت ها به دلیل تغییر فرمول گاز با مشکل مواجه شده است، امسال موضوع بند S تبصره ۶ نیز سود شرکت ها را با چالش مواجه کرد، اما اتفاقات امروز موقتی است و به همین دلیل عرضه های فعلی عادی شناخته می شود.
پویان مظفریکارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اخبار بورس مطاح گفت: کاهش شاخص کل در بازار امروز و معاملات روز گذشته جای نگرانی ندارد و امری منطقی تلقی می شود. یکی از جدی ترین اتفاقات بازار، ظهور یک خوش بینی نسبت به توافقات و بهبود اوضاع سیاسی و نظامی منطقه بود. اما نتیجه نشست ژنو در چهارشنبه گذشته را شاهد نبودیم که بازار ارز را نیز تحت تاثیر قرار داد و ارز را به بالای ۷۰ هزار تومان رساند.
وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از موضوعات مهم بازار، تحولات سوریه بود که اوضاع سیاسی و نظامی را با مشکل مواجه می کند. همه اینها دست به دست هم داد و فضای سیاسی نامشخصی ایجاد کرد. چنین فضایی البته می تواند در کوتاه مدت و میان مدت به عرضه خاصی در بازار سرمایه و تقاضای مشخصی در بازار ارز منجر شود.
مظفری ادامه داد: یکی دیگر از مشکلاتی که در فضای اقتصادی کشور به وجود آمد، نرخ سود بود که بالای ۳۰ درصد باقی ماند که قطعا تاثیر منفی بر بازار خواهد داشت. اما یک عامل ممکن است باعث شود که ما جنبه های منفی بازار را عمیقاً منفی نبینیم. اصلاحات بازار به سبک اصلاحات پس از سقوط اردیبهشت ۱۴۰۲ نیست و ممکن است موقت یا بلندمدت باشد اما مشکل خاصی برای بازار ایجاد نخواهد کرد، دلیل آن نیز به تغییر سیاست ارزی در کشور مربوط می شود. تداوم رشد دلار نیما موجب خوش اقبالی بازار سرمایه و ایجاد انتظارات سودآوری در میان برخی از شرکت های حاضر در بازار شده است.
وی افزود: ورود نظام پولی جدید شرکت های کوچک تری را که قبلا دلارهای خود را در قالب ذوب می فروختند مجبور می کند در این سامانه تحویل دهند. نرخ توافقی دلار بالای ۶۰ هزار تومان اعلام شد که تاثیر مثبتی بر شرکت ها خواهد گذاشت. بنابراین ممکن است شرکت های بازار سرمایه از نظر درآمد و سود خوش شانس باشند، اما از سوی دیگر برخی ریسک های سیاسی و عدم کاهش قابل توجه نرخ سود ممکن است باعث ایجاد مشکل در نسبت P/E بازار شود.
مظفری با بیان اینکه شرایط فعلی باعث سقوط جدی نمی شود، یادآور شد: اردیبهشت ۱۴۰۲ سود شرکت ها به دلیل تغییر فرمول گاز با مشکل مواجه شده است، امسال موضوع بند S تبصره ۶ نیز سود شرکت ها را با چالش مواجه کرد، اما اتفاقات امروز موقتی است و به همین دلیل عرضه های فعلی عادی شناخته می شود.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: مهمترین راهبرد در شرایط کنونی، استراتژی پیروی از این روند است. در این شرایط نباید سعی کرد به حداکثر قیمت بفروشد و روند فعلی بازار را با حق ضرر معقول و افزایش این حق ضرر دنبال کرد. تاکنون سهام نیما با توجه به رشد دلار پیشتاز بوده است و پس از این لیدر بازدهی، سهامی خواهند بود که می توانند در نظام پولی توافقی اقدام به فروش یا خرید ارز کنند.
وی گفت: با توجه به تغییر سیاست های پولی در کشور، آینده میان مدت و بلندمدت بازار سرمایه مثبت خواهد بود. در دو سال گذشته با شرایطی مواجه بودیم که سیاست ارزی اتخاذ شده در بازار باعث کاهش فروش شرکت ها و کاهش حاشیه سود شده بود، اما سیاست ارزی فعلی در بازار ممکن است باعث کاهش حاشیه سود شود. بازگشت به میانگین تاریخی بنابراین میتوان فرض کرد که بازار سرمایه در میانمدت شرایط مساعدی را تجربه خواهد کرد و در بلندمدت باید با وضعیت سیاستهای پولی (نرخ بهره) و مسائل سیاسی مقابله کنیم.
پایان مقاله