فرهنگ و هنر

علت اینکه بورس از دلار و طلا عقب ماند، چیست؟

افق میهن –

علی رغم شوک شدید در بازارهای طلا ، سکه و ارزی ، بورس اوراق بهادار از روند مثبت قیمت ها خارج شده و نتوانسته است افزایش یابد و سود کسب کند. به نوعی ، کارشناسان معتقدند که بورس اوراق بهادار تهران هنوز در پشت سایر بازارهای مالی است و از نظر وضعیت خوبی نیست.

این تجزیه و تحلیل نشان می دهد که سایه سنگین افزایش دلار و نرخ طلا در بورس اوراق بهادار باعث شده است که بازار پس از ماهها دوباره مورد بررسی قرار گیرد و می تواند مورد توجه قرار گیرد. افزایش دلار برای بازار سرمایه دارای دو راه مثبت و منفی است و می تواند تهدیدی برای رشد باشد.

تأثیر مثبت دلار در بورس سهام را می توان به صنعت صادرات یا با قیمت دلار یا دلار نسبت داد. معاملات این شرکت ها عمدتا ارز است و با افزایش نرخ ، سودآوری این شرکت ها را می بینیم که در نهایت می تواند قیمت سهام را افزایش دهد.

اما نکته این است که افزایش قیمت توافق نامه می تواند بر بازار سهام تأثیر بگذارد و افزایش قیمت دلار رایگان از نظر روانی بر بازار تأثیر می گذارد و شرایط بدی را برای بازار ایجاد می کند. این روزها ، تأثیر ذهنی دلار در بورس سهام بیشتر از تأثیر واقعی آن است و باعث تغییر بازار سهام می شود.

به گفته تحلیلگران ، با توجه به شرایط این روزهای اقتصاد کشور و شرایط بورس اوراق بهادار ، به نظر می رسد که این روزها تأثیر منفی افزایش دلار در بورس سهام بیش از تأثیر مثبت آن است.

چرا بورس اوراق بهادار خوب نیست؟

در همین راستا ، مجید عبدالحمدی ، یک کارشناس بازار سرمایه در مورد وضعیت بازار سرمایه در برابر سایر بازارهای مالی ، می گوید: “وضعیت بازار سرمایه باید در چارچوب پویایی کلان اقتصادی ، تحولات رقبا و سیاست های پولی و مالی مورد بررسی قرار گیرد.” در حال حاضر ، رشد نرخ ارز و افزایش انتظارات تورم نقش دوگانه در بورس سهام داشته است. از یک سو ، افزایش نرخ ارز ارز باعث افزایش ارزش ریال شرکتهای با محوریت صادرات شده است و از طرف دیگر ، رشد هزینه های تولید در صنایع وارداتی بر حاشیه سود شرکت های تولیدی فشار آورده است.

وی گفت: “در سطح کلان ، سیاست پولی بانک مرکزی ، به ویژه مدیریت نرخ بهره بین بانکی ، تأثیر مستقیمی بر جریان ورودی به بازار سرمایه دارد.” افزایش نرخ بهره باعث افزایش جذابیت اوراق بهادار بدهی و سپرده های بانکی شده است که می تواند بخشی از امور مالی را از بازار سهام حذف کند. در مقابل ، کاهش نرخ بهره و سیاست های انبساط در صورت اجرای می تواند منجر به افزایش نقدینگی در بازار سهام شود.

کارشناس بازار سرمایه می گوید: “از طرف دیگر ، ساختار تأمین مالی شرکت ها و میزان دسترسی به اعتبار بانکی نیز یک عامل تعیین کننده در سودآوری مشاغل است.” در صورت اجرای سیاست های اعتباری انقباضی ، شرکت ها با افزایش هزینه های تأمین مالی روبرو خواهند شد که می تواند تأثیر منفی بر ارزیابی سهام آنها بگذارد. علاوه بر این ، نوسانات در بازارهای جهانی ، به ویژه در قیمت کالاهای اساسی و کالاها ، بر صنایع صادراتی با محوریت سهام تأثیر گذاشته و سودآوری آنها را تغییر داده است.

عبدالحمدی می گوید: به طور کلی ، بازار سرمایه در وضعیت فعلی که پتانسیل رشد را از یک سو ایجاد کرده است با عوامل متضاد روبرو است و از طرف دیگر ، خطرات سیستماتیک و غیر سیستماتیک مانع از رشد پایدار آن شده است.

چرا بورس سهام پشت دلار سقوط کرد؟

در پاسخ به این سؤال که مطالعات نشان می دهد که تأثیر رشد دلار در بورس سهام محدود است و با وجود افزایش ۵ ٪ دلار دلار و بیش از ۲ درصد از دلار بازار آزاد ، شاخص سهام فقط ۱ است. در سال ۲ ۵ ٪ افزایش یافته است ، دلیل چیست؟ تأثیر رشد دلار (NIMA سابق) بر شاخص کل بورس اوراق بهادار را نمی توان مستقیماً و مستقیم مشخص کرد ، اما باید در زمینه چندین متغیر کلان اقتصادی ، ساختار بازار سرمایه و رفتار سرمایه گذار مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.

عبدال حمیدی افزود: در نگاه اول ، افزایش ۴.۹ درصدی دلار در دلار و نرخ بازار آزاد ۴.۹ درصد می توانست انتظار رشد بیشتر در شاخص سهام را داشته باشد. با این حال ، شاخص کلی تنها ۴.۹ درصد افزایش یافته است ، که نشان دهنده نرخ ارز غیر متقارن در بازار سرمایه است.

وی گفت: “اولین عامل مؤثر ، ترکیب صنایع در بازار سرمایه ایران است.” در حالی که شرکت های دارای سرمایه گذاری از رشد نرخ ارز بهره مند می شوند ، بسیاری از شرکت های داخلی که بخش قابل توجهی از بازار را تشکیل می دهند ، افزایش هزینه های تولید و کاهش قدرت خرید مصرف کننده را تجربه می کنند. افزایش نرخ ارز ، به ویژه در مورد انتظار تورم ، باعث کاهش تقاضای داخلی و فشار بر حاشیه سود شرکتهای تولید کننده می شود.

عامل دوم سیاست های پولی و مدیریت نقدینگی در اقتصاد است. رشد نرخ ارز تورمی معمولاً منجر به افزایش ارزش دارایی های مالی می شود ، اما در عین حال سیاست های انقباضی بانک مرکزی ، از جمله کنترل پایه پولی و مدیریت نرخ بهره ، نقدینگی را در بازار سرمایه کاهش داده است. در نتیجه ، ورود وجوه به بورس اوراق بهادار محدود بود و رشد شاخص کلی متناسب با رشد نرخ ارز نبود.

عبدال حمیدی خاطرنشان می کند: عامل دیگر جذابیت نسبی سایر بازارها است. در سال ۴ ، افزایش نرخ بهره بدهی و رشد بازارهای موازی مانند مسکن و طلا باعث شد برخی از نقدینگی که می تواند وارد بازار سهام شود. علاوه بر این ، سیاست های کنترل در بازار سرمایه ، از جمله مداخلات نظارتی و نوسانات ، از رشد طبیعی قیمت سهام در بعضی مواقع جلوگیری کرده است.

وی گفت: “به طور کلی ، رابطه بین نرخ ارز و بازار سرمایه تحت تأثیر بسیاری از متغیرها ، از جمله ترکیب بازار سهام ، سیاست های پولی و مالی ، انتظارات تورم و جذابیت بازارهای جایگزین قرار دارد.” رشد نرخ ارز در شرایطی که با سیاست های انقباضی و محدودیت های تجاری همراه است ، لزوماً منجر به رشد مناسب در شاخص کلی نخواهد شد ، که با وجود رشد قابل توجه نرخ ارز ، منجر به افزایش کمتر شاخص سهام در سال ۶ شده است. بشر


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا