غذاهایی که بوی بدن شما را دلپذیرتر میکنند

سیر، الکل، گوشت و حتی روزه می توانند بوی بدن ما را تغییر دهند و بر جذابیت بوی ما برای دیگران تأثیر بگذارند.
هر یک از ما بوی منحصر به فردی داریم. مثل اثر انگشت همه چیز، از تیپ شخصیتی ما، مانند برون گرایی، تسلط و طبیعت مضطرب گرفته تا خلق و خوی و سلامتی ما بر بویی که می دهیم تأثیر می گذارد.
کریگ رابرتز، استاد روانشناسی اجتماعی در دانشگاه استرلینگ اسکاتلند، میگوید: در چند دهه گذشته مشخص شده است که بو توسط ژنها، هورمونها، سلامت و بهداشت ما شکل میگیرد.
او می افزاید: فرقی نمی کند که ما مرد باشیم یا زن، پیر یا جوان، در حال تخمک گذاری یا باردار، بیمار یا سالم، شاد یا غمگین.
بسیاری از این عوامل خارج از کنترل ما هستند، اما نه همه آنها. یکی از عوامل موثر بر بویی که می دهیم، غذایی است که می خوریم. بر اساس یک مجموعه کوچک اما رو به رشد تحقیقات، آنچه می خوریم نه تنها بر بوی کلی بدن ما تأثیر می گذارد، بلکه بر نحوه درک دیگران از ما نیز تأثیر می گذارد، از جمله اینکه چقدر برای دیگران جذاب به نظر می رسیم.
نفس و عرق
لینا باگداچ، استادیار مطالعات سلامت و تندرستی در دانشگاه ایالتی نیویورک در بینگهمتون میگوید در سطح بیولوژیکی، غذا از دو طریق بر بوی بدن ما تأثیر میگذارد. این دو مسیر دستگاه گوارش و پوست ما هستند.
اول، روده. همانطور که غذای خود را هضم می کنید، باکتری های روده در حال متابولیسم آن هستند. Bagdach می گوید برخی از این واکنش ها بین مواد شیمیایی مواد غذایی و باکتری ها باعث تولید گاز می شود. مولکول های فراری که به محض ورود غذا از بدن خارج می شوند. این فرآیند می تواند منجر به بوی بد دهان یا بوی بد دهان شود، به خصوص بسته به نوع غذایی که می خورید. داده ها نشان می دهد که حدود یک سوم بزرگسالان در سراسر جهان از نوعی بوی بد دهان رنج می برند، اگرچه این تنها یک علت است.
دوم، پوست.
ترکیبات شیمیایی موجود در غذا پس از متابولیزه شدن در جریان خون و بسیاری از بافت های بدن حرکت می کنند. برخی از آنها از طریق پوست دفع می شوند و در آنجا با باکتری های سطح پوست واکنش داده و بو تولید می کنند. (خود عرق بی بو است. این باکتری های سطح پوست هستند که در عرق رشد می کنند و باعث ایجاد بوی نامطبوع می شوند).
غذاهای مختلف دارای ترکیبات شیمیایی متفاوتی هستند که در مراحل مختلف عمل می کنند و منجر به درجات مختلفی از بوی نامطبوع می شوند. اما غذاهایی که باعث بدترین بو می شوند تقریباً همیشه یک عامل مشترک دارند: گوگرد. با این حال، در کمال تعجب، برخی از مطالعات نشان می دهد که این ترکیبات بدبو می توانند تاثیر غیر منتظره و مثبتی بر جذابیت ما داشته باشند.
میوه ها و سبزیجات
کلم بروکلی، کلم، کلم بروکسل و گل کلم شاید اجزای اصلی یک رژیم غذایی سالم باشند. اما آنها بسیار غنی از ترکیبات گوگرد هستند که اغلب بویی شبیه به تخم مرغ فاسد تولید می کنند. به گفته کری بیسون، درمانگر تغذیه، هنگامی که این ترکیبات وارد جریان خون می شوند و با باکتری های روی پوست تماس پیدا می کنند، بوی عرق را بسیار بد می کنند.
غذاهایی از خانواده آلیومها مانند سیر و پیاز نیز میتوانند بر بوی عرق و نفس ما تأثیر بگذارند، به همان دلیلی که سبزیجات چلیپایی (مانند کلم بروکلی، کلم، گل کلم) این کار را انجام میدهند: وقتی در بدن انسان متابولیزه میشوند، تبدیل به ترکیبات بدبو مانند دی آلل دی سولفید و آلیلهای مختلف بدن میشوند. زمان در مورد آلیل متیل سولفید، بلافاصله پس از خوردن غذا این اتفاق می افتد و اوج اثر بویایی پس از ۳۰ دقیقه است.
با این حال، در کمال تعجب، مطالعات نشان می دهد که در حالی که سیر بوی بد را در افراد ایجاد می کند، بوی عرق زیر بغل آنها را جذاب تر می کند. دانشمندان ۴۲ مرد را مورد مطالعه قرار دادند که به مدت ۱۲ ساعت از پد زیر بغل خود برای جمع آوری عرق استفاده کردند. برخی از آنها مقدار کمی سیر مصرف کرده بودند، برخی به مقدار زیاد و برخی مکمل های سیر مصرف کرده بودند. سپس ۸۲ زن بوی پدها را از نظر خوشایند، جذابیت، مردانگی و شدت بو ارزیابی کردند. مردانی که مقدار کمی سیر خوردند واکنش چندانی نشان ندادند، اما آنهایی که مقدار زیادی سیر خوردند بسیار جذاب ارزیابی شدند. کسانی که مکمل سیر مصرف کردند نیز جذاب تر به نظر می رسیدند.
یان هاولیچک، دانشمند این آزمایش و محقق ارتباطات شیمیایی انسانی در دانشگاه چارلز در جمهوری چک، میگوید: «ما این مطالعه را سه بار تکرار کردیم زیرا واقعا شگفتزده شدیم. او فکر می کند از آنجایی که سیر خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی دارد و سلامت انسان را بهبود می بخشد، بوی این مردان را برای زنان خوشایندتر می کند.
سایر سبزیجات تاثیر منحصر به فردی بر بوی بدن ما دارند. مارچوبه ترکیبی به نام اسید مارچوبه تولید می کند و با هضم در بدن، ترکیبات گوگردی نیز آزاد می کند. این مواد شیمیایی مانند متانتیول و دی متیل سولفید باعث ایجاد بوی خاصی در عرق و ادرار می شوند. ترکیبات گوگردی بسیار فرار هستند، بنابراین به راحتی در هوا پراکنده می شوند. به همین دلیل است که این بوها را می توان از داخل کاسه توالت نیز حس کرد. این بو معمولا بیش از پنج ساعت طول می کشد.
اما همه افراد این بو را تولید نمی کنند، اگرچه تحقیقات در این زمینه نتایج متفاوتی را ارائه کرده است. در دهه ۱۹۵۰، تحقیقات نشان داد که کمتر از ۵۰٪ از افراد پس از خوردن مارچوبه بوی ادرار را تولید می کنند، در حالی که در سال ۲۰۱۰، محققان دریافتند که بیش از ۹۰٪ از شرکت کنندگان این بوی را داشتند. پس این موضوع مشخص نیست. همچنین همه افراد نمی توانند این بو را تشخیص دهند. توانایی درک بوی بد ادرار پس از مارچوبه نیز به ژنتیک بستگی دارد.
با این حال، در مورد میوه ها و سبزیجات به طور کلی، مصرف بیشتر آنها می تواند بوی جذاب تری ایجاد کند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ در استرالیا نشان داد که مردانی که میوه و سبزیجات بیشتری میخورند بوی خوش، میوهای، گلی و شیرینتری دارند.
جالب اینجاست که همین مطالعه میگوید وقتی افراد مجبورند چهره دیگران را ارزیابی کنند، پوست کمی زردتر که سرشار از کاروتنوئید است (مولکولی که در هویج، کدو تنبل، گوجهفرنگی، پاپایا و سایر میوهها یافت میشود) جذابتر به نظر میرسد. اما همین تحقیقات نشان داد که مصرف مقدار کمی چربی، گوشت، تخم مرغ و توفو نیز با بوی خوش عرق همراه است. اما رژیم های پر کربوهیدرات بدترین بو را تولید می کنند.
گوشت و ماهی
گوشت و ماهی نیز می توانند بوی خاصی در بدن ایجاد کنند، زیرا پروتئین های حیوانی در بدن به اسیدهای آمینه و چربی تجزیه می شوند و از طریق عرق دفع می شوند. جایی که با باکتری های پوست واکنش نشان می دهند.
به عنوان مثال، ماهی و حبوبات می توانند باعث ایجاد بوی بد بدن شوند زیرا سرشار از تری متیل آمین هستند، یک ترکیب بسیار بدبو. حتی وضعیتی به نام تری متیل آمینوریا (یا “سندرم بوی ماهی”) وجود دارد که زمانی رخ می دهد که بدن نتواند تری متیل آمین را به ترکیبی بی بو تبدیل کند: بیسون می گوید: “این می تواند منجر به بوی شدید بدن شود.”
اما این وضعیت بسیار نادر است. به عنوان مثال، گزارش موردی در سال ۲۰۲۵، پسر ده ماههای را توصیف میکند که پس از خوردن ماهیهایی مانند ارهماهی به این بیماری مبتلا شد و بدنش بوی ماهی گندیده میداد. این وضعیت گذرا بود و با مدیریت دقیق، در نهایت توانست بدون عود علائم ماهی بخورد.
مطالعه دیگری در سال ۲۰۰۶ روی مردان بالغ توسط تیم Havlicek اطلاعات جدیدی در مورد تأثیر گوشت بر جذابیت ارائه می دهد. دانشمندان ۳۰ مرد را که به مدت دو هفته در رژیم غذایی بدون گوشت یا بدون گوشت بودند مورد مطالعه قرار دادند. زنان عطرهای خود را از نظر دلپذیری، جذابیت، مردانگی و شدت درجه بندی کردند. به طور متوسط، بوی مردانی که رژیم غذایی بدون گوشت دارند، جذاب تر، خوشایندتر و ملایم تر ارزیابی شد.
هاولیچک میگوید: «به طرز شگفتانگیزی، کسانی که گوشت میخوردند در مقایسه با کسانی که گوشت میخوردند کمی بدبو بودند.
او انتظار چنین نتیجه ای را نداشت، زیرا گوشت همیشه بخش مهمی از رژیم غذایی انسان در طول تاریخ تکامل بوده است. اما هیچ مرد اولیه ای به اندازه ای که در جامعه صنعتی امروزی رایج است گوشت نمی خورد.
هاولیچک می گوید: «در طول تکامل ما، خوردن هر روز گوشت رایج نبود.
الکل و قهوه
به گفته باگداچ، الکل، به خصوص اگر به مقدار زیاد و به طور منظم مصرف شود، هم از طریق دستگاه گوارش و هم از طریق غدد عرق می تواند باعث ایجاد بوی بد دهان شود. هنگامی که بدن الکل را در کبد تجزیه می کند، ترکیبی به نام استالدئید آزاد می کند که یک ترکیب سمی و فرار است که بویی قوی و آشنا شبیه بوی الکل کهنه دارد. (یک مطالعه نشان داد که افسران پلیس می توانند مصرف الکل را با دقت ۶۰ تا ۸۵ درصد، بسته به میزان مصرف الکل، فقط با بوییدن دهان خود تشخیص دهند.) و چون الکل بدن را کم آب می کند و تولید بزاق را کاهش می دهد، فرصت بیشتری برای رشد باکتری ها در دهان وجود دارد که باعث می شود بوی بد دهان طولانی تر بماند.
به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که در بین ۲۳۵ نفر، کسانی که به طور روزانه الکل مصرف می کردند بیشتر از دیگران از بوی بد دهان شکایت داشتند و غلظت بیشتری از ترکیبات گوگرد فرار در نفس آنها وجود داشت. مطالعه دیگری در سال ۲۰۱۰ روی مردانی که در طی یک آزمایش آب یا آبجو می نوشیدند، پرداختند. محققان دریافتند کسانی که آبجو می نوشند جذابیت بیشتری دارند، اما متاسفانه فقط برای پشه ها!
کافئین موجود در قهوه و چای نیز می تواند غدد آپوکرین را تحریک کند. این غدد مسئول تولید عرق در نواحی مانند زیر بغل و کشاله ران هستند. بیسون میگوید این افزایش تولید عرق میتواند محیط مناسبتری برای رشد باکتریها و در نتیجه بوی بدن ایجاد کند. علاوه بر این، یک مطالعه نشان داد که مولکول های کافئین در عرق نیز یافت می شود، اما هیچ داده ای وجود ندارد که نشان دهد آیا خود کافئین بر بوی بدن تأثیر می گذارد یا خیر.
رابرتز که به مطالعه بوی بدن و روابط اجتماعی می پردازد، می گوید: ما پستانداران هستیم و مانند همه پستانداران، بوییدن تقریباً به طور قطع نقش مهمی در تعاملات اجتماعی دارد.
بو تنها یکی از عوامل بی شماری است که بر جذابیت دیگران برای ما تأثیر می گذارد. رابرتز میگوید جدا کردن اثرات بو از دیگر نشانههای اجتماعی، مانند ظاهر، رفتار و گفتار افراد، «بسیار دشوار، اگر نگوییم غیرممکن است».
با این حال، حتی علم دقیقی که این تغییرات ظریف و فرار را اندازه گیری می کند، نتایج متناقضی به بار آورده است.
به عنوان مثال، Havlicek آزمایش دیگری انجام داد که در آن مردان بوی زیربغل زنان را برای خوشایند، جذابیت، زنانگی و شدت پس از اینکه برخی از زنان به طور معمول غذا خوردند و برخی دیگر به مدت ۴۸ ساعت ناشتا بودند، ارزیابی کردند. اگرچه بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت، اما زنان روزه دار بوی جذاب تری نسبت به زنان غیر روزه دار داشتند. هاولیچک می گوید: «این چیزی بود که ما انتظارش را نداشتیم.
اما این نتایج باید تکرار شوند تا تصویر واضح تری ترسیم شود. و البته، در حالی که عرق شما ممکن است بوی بهتری بدهد، یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ در سوئیس نشان داد که روزه گرفتن باعث بدتر شدن بوی بد دهان می شود.
در نهایت، شگفتی های مکرر به دست آمده از نتایج این مطالعات، محققانی مانند رابرتز و هاولیک را به این نتیجه رسانده است که هیچ فرمول روشنی برای تأثیر غذا بر بوی بدن و درک دیگران وجود ندارد. تفاوت های فردی زیادی در این امر دخیل است.
هاولیچک می گوید: ترکیبات معطر زیادی وجود دارد و ما نمی دانیم که بیشتر آنها چگونه بر بوی بدن ما تأثیر می گذارند. اما احتمال زیادی وجود دارد که چنین تأثیری داشته باشند.»
منبع: بی بی سی










