اخبار اقتصاد ایران

فایننشیال تایمز: سرزمین نفت بی‌پایان چطور به قطعی برق گرفتار شده؟

فایننشال تایمز گزارشی از مشکل قطعی برق در ایران منتشر کرد که این کشور به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت و گاز در جهان شناخته می شود.

افق میهن، مجله فایننشال تایمز در گزارشی تحلیل می کند که آغاز قطعی برق در ایران در بحبوحه کمبود سوخت نشان از تاثیر تحریم های اقتصادی و تاثیر سال ها عدم سرمایه گذاری دارد.

بر اساس این گزارش، ایران سومین منابع نفتی و دومین منابع گاز طبیعی جهان را در اختیار دارد و این در حالی است که مردم در ماه های اخیر با کمبود انرژی دست و پنجه نرم می کنند.

در تابستان، پمپ بنزین‌های برخی از مقاصد پرطرفدار شمال کشور خالی بود و باعث شد رانندگان مضطرب ساعت‌ها در صف منتظر بمانند. و اکنون قطعی های روزانه ۲ ساعته در فصول سرد سال آغاز شده است. چراغ های راهنمایی خاموش می شود، ترافیک سنگین تر می شود و ساکنان ساختمان های بلند از ماندن در آسانسور می ترسند.

بر اساس تحلیل فایننشال تایمز، کمبود سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها به دلیل تحریم‌های آمریکا، به‌علاوه سوءمدیریت و یارانه‌های کلان دولتی تشدید شده است که مصرف سوخت را تشویق می‌کند و بار مالی دولت را افزایش می‌دهد و ایران را در وضعیت بدتر برق قرار می‌دهد. کمبودها ، گاز و بنزین گذاشته است.

به گفته وزارت نفت ایران، این قطعی ها نتیجه افزایش تقاضای خانوارها برای گاز در ابتدای فصل سرما، کمبود سوخت و تصمیم به توقف سوختن نفت سنگین است.

ایرانی ها برای هر لیتر بنزین کمتر از ۳ سنت آمریکا می پردازند که در کنار لیبی و ونزوئلا یکی از پایین ترین قیمت های بنزین در جهان است. بر اساس گزارش صندوق بین‌المللی پول، ایران در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۶۳ میلیارد دلار یارانه آشکار و پنهان انرژی پرداخت کرده است که بیش از ۲۷ درصد تولید ناخالص داخلی کشور است. که بالاترین میزان در بین سایر کشورهایی است که رتبه بندی شده اند.

پزشکان یارانه غیرمنطقی بنزین را در شرایطی زیر سوال بردند که «کشور نمی تواند پول کافی برای تولید غذا و دارو داشته باشد» و اخیراً در یک نشست خبری گفته اند: ما برای کسانی که برق، گاز و بنزین مصرف می کنند، پول زیادی می پردازیم.

دولت ایران هفته گذشته واردات و فروش سوپر بنزین را با نرخ های غیر یارانه ای برای اولین بار آغاز کرد و ایرانیان ثروتمندی را که خودروهای گرانقیمت رانندگی می کنند هدف قرار داد. برای انرژی داخلی، در سال‌های اخیر، ایران یک سیستم قیمت‌گذاری مترقی را برای جلوگیری از مصرف بیش از حد برق و گاز توسط خانوارهای ثروتمند تعیین کرده است.

اما نیاز به کاهش شدیدتر یارانه ها، ترس از تکرار وقایع سال ۲۰۱۸ را پس از افزایش یک شبه قیمت بنزین افزایش می دهد. افزایش قیمت بنزین باعث افزایش تورم در کل اقتصاد ایران نیز خواهد شد. به گفته مرتضی بهروزی فر، تحلیلگر انرژی، این کار بر قیمت کالاها و خدمات دومینویی خواهد داشت.

با این حال، یارانه ها به قدری بالا و برای مدت طولانی پرداخت شده است که بسیاری از مردم، که از تورم بالا، کاهش سطح زندگی و کاهش ارزش ارز رنج می برند، احساس می کنند که مستحق دریافت انرژی ارزان هستند.

بر اساس برآوردهای رسمی وزارت نفت، ایران با کسری حدود ۲۰ میلیون لیتری بنزین مواجه است و سال گذشته حدود ۲ میلیارد دلار سوخت وارد کرده است. این در حالی است که روزانه میلیون ها لیتر بنزین از مرزهای ایران به کشورهای همسایه مانند پاکستان و افغانستان توسط بازرگانانی که از تفاوت قیمت بازار و قیمت یارانه ای سود می برند، قاچاق می شود.

در حوزه برق نیز به گفته مسئولان، شبکه سراسری با کمبود بیش از ۱۷ هزار مگاوات تولید مواجه است که بخشی از آن به دلیل پیری نیروگاه ها و نیاز به جایگزینی است.

به گفته مرتضی بهروزی فر، عدم دسترسی به فناوری در نتیجه تحریم ها، مثلاً با محدود کردن ظرفیت پالایشی داخلی، یکی از عوامل دخیل در این بحران است. به طوری که تولید با توجه به منابع ملی افزایش نیافته است.

بر اساس تحلیل ها، بحران انرژی در ایران در شرایطی رخ داده است که دونالد ترامپ بار دیگر در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز شده است. دولت اول او از توافق هسته ای ۲۰۱۵ با ایران خارج شد و تحریم ها را تحت یک کمپین “فشار حداکثری” علیه تهران بازگرداند.

کمبود انرژی در ایران در حالی رخ داده است که این کشور به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت و گاز در جهان شناخته می شود. پارس جنوبی، بزرگترین میدان گاز طبیعی جهان که ایران با قطر مشترک است، بیش از ۷۰ درصد گاز مورد نیاز ایران را تامین می کند. اما تولید از این میدان در سمت ایرانی خلیج فارس به شدت کاهش یافته است.

به گفته بهروزی فر، ایران نتوانست در صنایع بالادستی نفت و گاز سرمایه گذاری مناسبی داشته باشد و به دلیل عدم توسعه میدان گازی پارس جنوبی، ضررهای زیادی متحمل می شود و قطر منتفع می شود.

انتظار می رود ایران در زمستان امسال با کمبود روزانه ۲۶۰ میلیون متر مکعب گاز طبیعی مواجه شود. به گفته بهروزی فر تا زمانی که مشکلات خود را با دنیا حل نکنیم، عدم تعادل بیشتر می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا