فرآیندهای انتقال اوراق گام به بازار سرمایه اعلام شد
به گزارش افق میهن، فرآیندهای عملیاتی و اجرایی انتقال اوراق گام به بازار سرمایه بر اساس آخرین تغییرات «دستورالعمل پذیرش و معاملات اوراق با گواهی اعتبار مولد» (گام) از ستاد مرکزی به شبکه بانکی ابلاغ شده است. ” بانک به هشت برای ایجاد یکنواختی و شفافیت در حوزه ها.
بانک مرکزی به شماره نامه ۲۰۳۸۵۷.۰۳ مورخ ۲۳ آبان در ماه ۱۴۰۳ به شبکه بانکی اعلام کرد:
به منظور تسهیل تامین مالی کارآمد بنگاه های تجاری، توسعه ابزارهای تامین مالی زنجیره تولید در دستور کار این بانک قرار دارد. در این زمینه، گواهی اعتبار تولیدکننده (GAM) به عنوان اولین وسیله تامین مالی زنجیره تولید عملیاتی شد. در این زمینه و به منظور افزایش سهم اوراق قرضه گام به عنوان یکی از ابزارهای مهم تامین مالی زنجیره تولید در تامین مالی اقتصاد و بهره مندی فعالان اقتصادی از مزیت های اوراق قرضه گام، بحث های کارشناسی متعددی با بازار سرمایه انجام شد. موسسات (سازمان بورس، شرکت بورس اوراق بهادار تهران، شرکت بورس ایران و شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه) انجام شد.
بر این اساس سقف انتقال اوراق گام به بازار سرمایه ۱۰۰ هزار میلیارد تومان (معادل ۴۵ درصد از ۲۲۰ هزار میلیارد) مطابق توافقات صورت گرفته با بازار سرمایه است. تومان اوراق گام قابل انتشار در سال ۱۴۰۳ برای بنگاه های اقتصادی و شرکت های دانش بنیان افزایش یافته است که موضوع نامه شماره ۸۱۶۲۵/۰۳ مورخ ۱۴۰۳/۱۱/۰۴ به شبکه بانکی ابلاغ شد. همچنین به منظور تسهیل فرآیند انتقال اوراق گام به بازار سرمایه و رفع برخی محدودیتهای مربوطه، اصلاحیه دستورالعمل پذیرش و معامله اوراق گواهی اعتبار مولد (گام) در تاریخ ۲۵ تیر ۱۴۰۳ به اجرا درآمد. توسط هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار و به پیوست ارسال می گردد.
در این راستا و به منظور ایجاد یکنواختی و شفافیت، فرآیندهای عملیاتی و اجرایی انتقال اوراق گام به بازار سرمایه بر اساس آخرین اصلاحات سیاست مذکور به شرح زیر اعلام میشود:
۱- پذیرش عمومی اوراق گام یکباره برای هر بانک در ابتدای هر سال از طریق اداره پذیرش بورس اوراق بهادار تهران یا شرکت بورس ایران (بدون صدور نماد و برای هر بانک بر اساس سقف سالیانه ابلاغی ستاد) . بانک) ظرف مدت ۱۰ روز اقدامات به درخواست بانک: پس از اینکه بانک مرکزی در ابتدای هر سال سقف اوراق قابل انتشار هر بانک را اعلام کرد، آن بانک باید سقف اوراق قابل انتشار را بپذیرد. صادر شده طبق ماده (۲) دستورالعمل پذیرش و رسیدگی به گواهینامه های اعتباری مولد (مراحل) و تبصره های آن قابل انتقال از بورس اوراق بهادار تهران/بورس به بازار سرمایه است.
۲- ایجاد و صدور نماد توسط بانک (شامل کد نماد، تاریخ سررسید و مبلغ ایجاد شده توسط بانک عامل در سامانه گام): بر اساس مدل اعلام شده از سوی بازار سرمایه، بانک باید ایجاد (تعریف) نماد در مرحله سیستم – منوی “اطلاعات گواهی” در قسمت “تعریف نماد” – به تبصره (۳) ماده (۴) دستورالعمل مذکور توجه کنید.
۳- صدور سفته توسط بانک به نفع اولین متقاضی (فروشنده): بانک بر اساس دستورالعمل و مقررات کنترل و مدیریت سفته و مشابه فرآیندهای جاری، سفته صادر می کند.
۴- متقاضی اول (فروشنده) برای انتقال اوراق گام به بازار سرمایه به بانک مراجعه می کند: در این مرحله و در صورت درخواست اولین متقاضی، بانک باید ظرف ۲۴ ساعت درخواست متقاضی را برای ارسال به پایتخت بپذیرد. بازار اقدامات در چارچوب دستورالعمل ها و قوانین کنترل و مدیریت اسناد انجام می شود.
۵- درخواست بانک از بازار سرمایه برای درج نماد و برقراری قابلیت معامله: در این قسمت مطابق ماده (۴) دستورالعمل فوق و تبصره (۱) آن، بانک باید درخواست واگذاری را ارائه کند. اوراق بهادار به همراه کلیه موارد مندرج در ماده (۵) اسناد مذکور. دستورالعمل فوق شامل تعهدنامه، فرم ثبت و سپرده، وکالتنامه و مشخصات نماد تعریف شده در بند (۲) این نامه را به بورس اوراق بهادار تهران/فابورس ارسال نمایید. سپس بانک نسبت به پیگیری اطلاعات ارسالی و کارمزدهای مربوطه و رفع نواقص احتمالی از طریق مذاکره با کارشناسان بورس تهران/ فرابورس جهت تسریع در فرآیندهای مربوطه اقدام نماید. شایان ذکر است وکالتنامه مطابق ماده (۵) بند ج این دستورالعمل توسط هر بانک یکبار و در اولین درخواست انتقال اوراق به بازار سرمایه ارائه می شود. ضمناً برای هر نماد تنها یک بند از تعهدنامه در اولین درخواست نقل و انتقال و حداکثر تا سقف آن نماد به بازار سرمایه منتقل می شود.
۶- درخواست متقاضیان بعدی با همان نماد (دارندگان اوراق) به بانک برای انتقال به بازار سرمایه (بدون محدودیت تعداد عملیات نقل و انتقال): در این مرحله بانک نیز باید طبق بندهای (۴) اقدام کند. و (۵) این نامه. لازم به ذکر است بر اساس تبصره (۲) ماده (۴) دستورالعمل اخیر سازمان بورس و اوراق بهادار، افزایش سقف هر نماد با رعایت سقف تعداد اوراق پلکانی پذیرفته شده و منقضی نشده امکان پذیر است. این بانک تا ۲ برابر. این بانک برای بهره مندی از امکان افزایش سقف نماد با بورس تهران مکاتبه و موضوع را پیگیری کند.
۷- ارائه مشخصات متقاضی انتقال (فرم تخصیص) به شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه از طریق سامانه گام به صورت آنلاین: پس از مذاکره با بورس تهران/ فرابورس و شرکت سپرده گذار و اعلام تعطیلی مطابق با موضوع مربوطه. فرآیندهای بازار سرمایه، این بانک باید داده های متقاضی را برای انتقال اوراق گام صرفاً به صورت سیستمی و از طریق سامانه گام – منوی اطلاعات گواهی، تاریخ پردازش ارائه به بورس ارائه کند. از لحظه ثبت درخواست فوق توسط بانک در سامانه گام، متولی ۲۴ ساعت فرصت دارد تا در مورد تخصیص درخواست دریافتی تصمیم گیری کند. در این راستا، بانک باید از طریق منوی «Step System – Reports» که بخشی از گزارش ارسالی به صرافی است، تاریخ تأیید متولی را مشاهده کند. اگر تاریخ تأیید متولی ذکر شده باشد، به این معنی است که درخواست توسط آن شرکت پذیرفته شده است. در غیر این صورت، اگر تاریخ تایید متولی کامل نباشد، به این معنی است که متولی تعیین تکلیف نکرده است و از بانک می خواهد برای رفع مشکل با کارشناسان این شرکت تماس بگیرد.
۸- اطلاع متقاضي واگذاري اوراق گام جهت تعيين زمان عرضه در بازار سرمايه (در صورت پذيرش تقاضا از سوي بانك سپرده گذار): در صورت پذيرش درخواست مطابق بند (۷) توسط. بانک سپرده گذاری، بانک موضوع را به متقاضی اطلاع می دهد و سپس متقاضی نیز موضوع را به کارگزار خود در بازار سرمایه اطلاع می دهد. در مرحله بعد کارگزار هماهنگی های لازم را با بورس تهران/فارابورس برای تعیین روز تحویل انجام می دهد.
در نهایت انتظار میرود موارد فوق با فوریت به کلیه واحدهای ذیربط این بانک/موسسه اعتباری غیربانکی ابلاغ و حسن اجرای آن مورد تاکید و نظارت دقیق قرار گیرد. )